06 Ağustos 2018 16:29

İsveç polisinin öldürdüğü down sendromlu genç için motosiklet korteji

İsveç'te polisin elinde oyuncak tabanca bulunan down sendromlu gencin öldürmesine ilişkin eylemler yapıldı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Geçtiğimiz perşembe akşamı elinde oyuncak tabanca ile evinden kaçtıktan sonra polisin ateş ederek öldürdüğü down sendromlu ve otistik Eric Torell'in anısına İsveç'in başkenti Stockholm'de bir motosiklet korteji etkinliği düzenlendi.

Stockholm'un yanı sıra Göteborg, Blekinge illeri ve Skåne bölgesinden motosikletler, pazar günü saat 13.00 sularında Stockholm'un dışındaki Skarpneck semtinde bir araya geldi. Yüzlerce motosikletlinin katıldığı kortej 4 kilometrelik yolu katederek Torell'in vurulduğu Norrastationsgatan sokağına geldi.

Burada Torell için bir anma töreni gerçekleştirildi. Vurulduğu yere çiçekler bırakıldı, mumlar yakıldı ve saygı duruşunda bulunuldu.  Anmaya Torell'in ailesi ve down sendrolmu pek çok kişi de katıldı.

Kortej, Torell'in aile dostu olan Christer Axenryd'un Facebook hesabından yaptığı çağrı üzerine gerçekleşti. Çağrı 35 bin kişi tarafından paylaşıldı.

İSVEÇ POLİSİNE ELEŞTİRİLER

Down sendromlu 20 yaşında Eric Torell'in 3 polisin tabancalarını ateşlemeleri sonucu yaşamını yitirmesi İsveç Polisine yönelik eleştiri ve tepkilerin artmasına yol açtı. İsveç polisi, diğer İskandinav ülkelerindeki polislere kıyasla daha fazla silah kullandığı için eleştiriliyor.

Bu yıl içinde 6 kişi polisin ateş açması sonucu yaşamını yitirdi. Onlarca kişi de yaralandı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yayımladığı istatistikler polislerin son 10 yıl içinde daha fazla silah kullandıklarını gösteriyor.

Expressen gazatesine açıklamalarda bulunan Komiser Martin Lunden, ölümle sonuçlanan polis müdahalesinin artmasının nedeninin açıklamanın güç olduğunu belirterek şu cümlelerle artan polis terörüne meşruiyet kazandırmaya çalıştı.

”Ülkedeki nufüs artıyor. Polislerin sayısı arttı ve daha fazla müdahalede bulunuyor. Toplumda psikojojik bozukluklarının arttığını da görüyoruz. Bizim yaptığımız araştırmanın sonuçları ateş edilmelerin psikolojik sorunları olan, alkol ve uyuşturucu kullanan kişilere yöneldiğini gösteriyor.”

Emekli Kriminolaji Profesörü Johannes Knutsson, geçtiğimiz yıla kıyasla bu yıl polis müdahelesinde yaşamını yitirenlerin sayısının arttığıa dikkat çektikten sonra ”Normal olarak polisler yakın mesafeden saldırıya uğradıklarında kendilerini savunur” dedi.

Mevcut yasalarda polisin ateş etme kurallarının belirsiz olduğunu belirten Knutsson,  yasalarda değişiklik yapılmasını ve polisin silah kullanımının daha sıkı kurallara bağlanmasını istedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ABD, İran'a yönelik ambagoyu ihlal edenlere de yaptırım uygulayacak

SONRAKİ HABER

Yeni Android sürümü Android 9 Pie ile gelen özellikler belli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa