06 Ağustos 2018 16:07

Urfa’da 16 köyün ekinleri kuruma noktasına geldi

Urfa'da 16 köye su verilmedi, ekinler kurudu. Köylüler bir an önce sorunun çözülmesini talep ediyor.

Fotoğraflar: MA

Paylaş

Erdoğan ALAYUMAT

Urfa’nın Yaylak Mahallesi’ne bağlı 16 köye su verilmediği için köylülerin ekinleri kuruma noktasına geldi. Köylüler sorunlarını çözecek bir merci bulamazken, Bozova Sulama Birlik Başkanlığına yaptıkları başvuruların da sonuçsuz kaldığını belirtti.

Urfa’nın Bozova ilçesi Yaylak Mahallesi’ne bağlı 16 köyün tarım arazilerine su verilmediği için ekinleri kuruma noktasına geldi. Atatürk Barajı’ndan beslenen binlerce dekarlık tarım arazileri “su pompaları çalışmıyor” gerekçesi ile kaderine terk edildi. Bölgede bulunan Kişkan, Koçhisar, Koçveren, Kargılı, Türkmenören, Ürünlü, Deliler, Kilik, Yaylak merkezinin bir kısmı, Baziki, Ortatepe, Hacılar, Sığırcık, Söğütlü, Dutluk ve Karacaören köylerinde yaşayan yurttaşların ektiği pamuk, domates, biber ve karpuz gibi tarım ürünleri su verilmediği için tarlada kuruma noktasına geldi.

‘BAŞVURULAR SONUÇSUZ KALDI’

Özellikle pamuk hasadına bir aydan kısa bir zaman kaldığını söyleyen köylüler su verilmediği için yaptıkları tüm masrafların çöpe gittiğini söyledi. Sorunlarını çözecek bir muhatap bulamadıklarını dile getiren köylüler, Bozova Sulama Birlik Başkanlığına yaptıkları sayısız başvurunun ise sonuçsuz kaldığını savundu. Kişkan köyünde yaşayan Ensari Yılmaz, 14 yıldır Atatürk Barajından gelen suyla arazilerini suladıklarını ancak bu sene su motorlarının bozuk olduğu gerekçesi ile köylerine su verilmediğini söyledi.

‘SÖZLERİNİ TUTMADILAR’

Bu sene çektikleri sıkıntıyı hiçbir zaman çekmediklerini söyleyen Yılmaz, 50 dönüm pamuk ektiğini bir yıl boyunca ciddi masraflar yaptığını, ancak su olmadığı için zarar ettiklerini belirtti. Mazot ve gübre fiyatlarının çok pahalı olduğunu dile getiren Yılmaz, hasat zamanı geldiğinde ucu ucuna masraflarını çıkarttıklarını ancak bu sene herkesin zarar ettiğini ve borçlarını nasıl ödeyecekleri konusunda kara kara düşündüklerini ifade etti. “Millete yazıktır” diyerek isyan eden Yılmaz, yetkililer ile yaptıkları her görüşmede sorunlarını çözeceklerine dair söz aldıklarını ancak halen bir sonuç çıkmadığını ve sorunlarının çözülmediğini dile getirdi. Çok tepki gösterdiklerinde suların aktığını onun da 2 gün sürdüğünü dile getiren aynı köyde yaşayan Salih Yılmaz ise, kendisinin de 50 dönüm pamuk ektiğini ifade ederek, pamuk hasadına bir aydan kısa bir süre kaldığını bu saatten sonra su verilse bile ürünün kendine gelmesinin çok zor olduğunu söyledi. 

‘BOZULAN POMPA 1 YILDA TAMİR EDİLMEZ Mİ?​’

30 dönüm biber ektiğini söyleyen Kazım Yılmaz adlı köylü ise, su olmadığı için mahsulünün tarlada kuruduğunu ifade etti. Yılmaz, yetkiler ile görüştüklerinde sürekli “Pompalar bozuk, tamir ediyoruz” şeklinde bahaneler ürettiklerini belirterek, “ Bozulan bir pompa yılın başından bu yana tamir edilemez mi?​” diyerek tepkisini ortaya koydu.

‘BİR AN ÖNCE SORUN ÇÖZÜLMELİDİR’

Ziraat mühendisi olan Mustafa Yılmaz adlı yurttaş ise, su yüzünden birçok ailenin birbiriyle kavga edecek duruma geldiğini söyledi. Yetkililerin bir an önce sorunu çözmesi gerektiğini söyleyen Yılmaz, köylülerin de birlik olup bu sorunun üstesinden gelmesi gerektiğini vurguladı. 

Köylülerin sorunlarına ilişkin MA’nın telefonla aradığı Bozova Sulama Birliği Başkanlığı yetkilileri soruları yanıtsız bıraktı. (Urfa/MA)

ÖNCEKİ HABER

İtalya'da mülteci tarım işçilerini taşıyan araç devrildi: 12 kişi öldü

SONRAKİ HABER

ABD, İran'a yönelik ambagoyu ihlal edenlere de yaptırım uygulayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa