07 Ağustos 2018 00:37

Erikli Su işçileri: Aldığımız zam 5 ayda kuş gibi uçtu

Erikli Su'da çalışan işçiler iğneden ipliğe gelen zamlara tepki göstererek, toplu sözleşme sonrası aldıkları zammın yetmediğini dile getirdiler.

Ekran görüntüsü Erikli Su'nun tanıtım videosundan alınmıştır.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Bursa’da kurulu bulunan Tek Gıda-İş Sendikasının örgütlü olduğu Erikli Su’da çalışan işçiler hayat pahalılığı ve peşi sıra gelen zamlar karşısında önlerini göremediklerini ve endişelendiklerini ifade ediyor. 1 Mayıs’ta imzalanan toplu iş sözleşmesinden bugüne beş ay geçtiğini söyleyen işçiler, “Aldığımız zam 5 ayda kuş gibi uçtu” diyor.

Yaz aylarıyla birlikte işlerin yoğunlaştığını belirten bir Erikli Su işçisi, “Yaz ayları bizim en yoğun olduğumuz aylar. Yazın bitimiyle işlerde de bir düşüş oluyor ve ben bu sene işten çıkarmaların olacağını düşünüyorum. Fabrikada forklift sürücülerinin Netlog adlı bir firmaya taşeron olarak verileceği söylentisi var. Bizim kullandığımız malzemelerin hepsi döviz üzerinden geliyor ve dövizin durumunu hepimiz izliyoruz. Patron açısından masraflar artacağı için bu açığı kapamanın yolu da ya işçi çıkarmak ya da işçiyi ücretsiz izne çıkarmak” dedi.

Dolar kuru artınca insanların “bize ne” dediğini belirten işçi, “Bize ne demekle olmuyor. Şu an birçok sektörde işçi çıkarma gündemde. Bazılarında bu bir söylenti belki ama gidişat iyi değil. Ülkeye gelen birçok ürün dolar üzerinden ve artışı bizim iç piyasaya doğrudan etki ediyor, bu da pazara markete yansıyor. O yüzden kimse bize ne demesin. Soğanı, patatesi kaç paraya aldığımızı bir düşünelim” dedi.

BİZİMKİ GİTTİ ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ GİTMESİN

Seçim sonrası yaşamlarında bir değişiklik olmadığını ifade eden başka bir işçi de “Valla kim gelirse gelsin bizim yaşamımızda bir şey değişmiyor. İşçiler olarak hep daha kötü şartlarda çalışmaya zorlanıyoruz. Her ay daha fazla içeriye girer olduk. Biz 1 Mayıs’ta toplu iş sözleşmesi imzaladık ve ortalama 400, 450 lira civarı net para aldık. Aradan geçen beş ay içerisinde ne oldu derseniz aldığımız zam eridi hatta eksilerdeyiz” dedi.

Bugün en çok tüketilen yiyecekler olan patates, soğan ve domatesteki zamları hatırlatan işçi şöyle devam etti: “Soğanı 7 liradan aldık gerisini anlatmama gerek yok zaten. Bu durumu insanlara anlatıyorsun sürekli bunlar dış güçlerin oyunu, Tayip Erdoğan’ı devirmeye çalışıyorlar cevabıyla karşılaşıyoruz. Artık ben bıktım anlatmaktan ve bir şey demiyorum. Hep beraber dibi görelim anlasınlar. Elektrik ve doğal gaza yeni zam geldi. Bu zam burada kalmayacak, diğer alanlara da gelecek bunu herkes biliyor ama ses çıkarmıyor. Bekar olanların ses çıkarmamasını bir şekilde anlarım. Sorumluluğum yok, günlük yaşıyorum diyor ama evli ve çocuğu olanların bu şekilde sessiz kalmasını anlayamıyorum. Burada yok olan çocuklarımızın geleceği, bizimki zaten yok oldu ama çocuklarımızın geleceği söz konusu.”

UÇUŞA GEÇEN TEK ŞEY DOLAR

İnsanların ‘Yeni sisteme geçiyoruz, uçacağız’ gibi söylemlere çok fazla inandığını söyleyen başka bir işçi de “Yakın bir zamanda Türkiye’nin dünyada ilk on ülke arasına gireceğine inanıyorlar. 2019 yılı bizim yılımız olacak, kimse bizi durduramayacak, az dişimizi sıkalım göreceksiniz diyorlar. Şu an uçuşa geçmiş bir şey varsa o da dolar, yakalanamıyor. Açıkça söylemek gerekirse ben önümü göremiyorum, çocuklarımın geleceğinden endişeliyim. Ekonomik anlamda sıkıntılar yaşıyoruz.  Çocukların eğitimi için ayrı endişeleniyorum, sağlığı için ayrı endişeleniyorum. Çocuğu devlet hastanesine götüreceğim, bir aydır çocuk nöroloji bölümünden sıra alamıyorum. Bu şekilde mi uçuşa geçeceğiz biri bana anlatsın bunu” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Güney Sudan’da anlaşma sağlandı

SONRAKİ HABER

Facebook, iTunes ve Spotify'dan nefret söylemine karşı ortak tavır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...