06 Ağustos 2018 13:33

Güney Sudan’da anlaşma sağlandı

Güney Sudan’da hükümet ile silahlı muhalifler, güç paylaşımı ve güvenlik düzenlemeleri konusunda nihai bir anlaşma imzaladı.

Fotoğraf: Mahmoud Hjaj/AA

Paylaş

Güney Sudan’da hükümet ile silahlı muhalifler anlaşma imzaladı.

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer Beşir himayesinde başkent Hartum’da yapılan “barış anlaşması” törenine, Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit ile Silahlı Muhalif Lider Riek Machar ve diğer siyasi parti temsilcileri imza attı.

Sudan’dan 2011’de ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit’in 16 Aralık 2013’te yardımcısı Riek Machar’ı “darbe teşebbüsü” iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti.

Hükümetler arası Kalkınma Otoritesi gözetiminde yürütülen barış görüşmeleri sonucu 17 Ağustos 2015’te taraflar arasında anlaşmaya varılsa da başkent Cuba’da 8 Temmuz 2016’da çatışmalar yeniden patlak vermişti.

GÖRÜŞMELER HAZİRANDA BAŞLADI

Güney Sudan devleti ile muhalifler, 2018’in haziran ayında ateşkes kararı almış, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer Beşir himayesinde barış görüşmeleri başkent Hartum’da başlamıştı.

Taraflar, 25 Temmuz’da ise mutabakata varılan maddeler üzerinde ilk imzaları atmıştı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) 4 Mart 2009’da Beşir’i “soykırım, insanlığa karşı suç ve Darfur’da savaş suçu işlemekle” suçlamıştı.

Mahkeme, geçtiğimiz yıl İstanbul’daki İslam İşbirliği Teşkilatının zirvesine katılan Ömer Beşir’in tutuklanarak teslim edilmesini AKP Hükümetinden talep etmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise konuyla ilgili bir açıklamasında “Sadece güldük, geçtik” demişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İsrail'den Gazze tehdidi: Ya anlaşma olacak ya savaş

SONRAKİ HABER

Erikli Su işçileri: Aldığımız zam 5 ayda kuş gibi uçtu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa