06 Ağustos 2018 11:07

Mevsimlik işçilerin çile sezonu: 6 ayı çadırda geçiriyorlar

Niğde'ye tarım işçisi olarak gelen aileler, evlerinden kilometrelerce uzakta çalışarak para kazanmaya uğraşıyor, çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor.

Fotoğraf: Adnan Çelebi/DHA

Paylaş

Niğde’ye ekmek parası için Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelen aileler bir yandan tarlalarda çalışırken bir yandan da çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki evlerinden çocuklarıyla yola çıkan aileler, ekmek parası kazanmak için geldikleri Niğde’de çadır kurup yerleşiyor. Tarlalarda iş bulan aileler, günün ilk ışıkları ile birlikte çalışmaya başlayıp akşam saat 17:00 sıralarında çadırlarına dönüyor. Aileler, memleketlerinden uzakta yaklaşık 6 boyunca çalıştıktan sonra evlerine doğru yola çıkıyor.

Urfa’dan Niğde’ye çalışmaya gelenlerden Mehmet Sagar, “Yılın belirli aylarında Niğde'ye geliyoruz ve çalışıyoruz. Her yıl 6 ay gibi bir süre buraya geliyoruz ve sıcak havada, güneşin altında çalışarak ekmek parası kazanmak için mücadele ediyoruz. Evimizden nisan ayında ailecek çıkarız. Eylül ya da ekim ayında tekrar evimize gideriz. Yaklaşık 550 kilometre gibi bir uzaklıkğa çalışmak için geliyoruz” dedi.

Tarım işçisi olarak çalışmaya gelenlerden Mustafa Ekler ise “Biz Niğde’ye geliyoruz, turşu fabrikasından sonra patates tarlalarında çalışmaya devam ediyoruz. Niğde’de üretilen meyve ve sebzeler bizim emeğimizle işleniyor ve toplanıyor. Şanlıurfa’da işçilik yok, hep tarım aletleriyle yapılıyor. Şanlıurfa’da buğday ve pamuk üretimi yapılıyor, onlar da tarım aletleriyle toplanıyor ama Niğde'de meyveler genellikle işçilikle yapılıyor. Bizler yaklaşık 5 ile 6 ay gibi evimizden uzaklarda ekmek parası mücadelesi vermeye devam ediyoruz. Burada yaz aylarında çalışıp kışın ise memleketimizde ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz” diye konuştu.

(Niğde/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Hülya Emeç’e 6 ay hapis cezası

SONRAKİ HABER

AKP’li Belediye Başkanı Ahmet Mete, kızını özel kalem müdürü yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...