06 Ağustos 2018 10:48

Gergerlioğlu: Hükümet pasaport yasağında intikamcı davranıyor

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hükümetin devam edeceğini açıkladığı pasaport iptalleriyle ilgili basın açıklaması yaptı.

Fotoğraf: Boy from far/Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Paylaş

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, hükümetin pasaport iptalinde intikamcı bir yaklaşımla hareket ettiğini belirterek, “Suçun şahsiliğinden uzaklaşarak kişileri akrabalarına varacak şekilde cezalandırmak hukuk devleti açısından onarılmaz yaralar açmaktadır” dedi.

HDP Kocaeli Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, kalkmayan pasaport iptalleriyle ilgili basın açıklaması yaptı. İçişleri Bakanlığının 5 Ağustos’ta pasaport tahditleri hakkında yapmış olduğu açıklamanın devlet ciddiyetine yakışmayacak şekilde olduğunu belirtti. “Bakanlığın yaptığı açıklama ile gerçekte yaşanan durum arasında dağlar kadar fark bulunmaktadır” diyen Gergerlioğlu, “Bu aradaki büyük farkın sebebini İçişleri Bakanlığının konunun önemini henüz kavrayamamış olmasına bağlamaktayım” dedi. Pasaportların iptaliyle yurt dışına çıkışın ve yurda girişin keyfi olarak engellendiğini de ifade eden Gergerlioğlu pek çok hayati sorunu beraberinde getirdiğine vurgu yaptı.

TÜRKİYE NORMALLEŞMİYOR, ANORMALLEŞİYOR

İki yıldan fazla zaman geçmesine ve OHAL’in kalmasına rağmen Türkiye’nin normalleşmediğine dikkat çeken Gergerlioğu, “Hatta her geçen gün tam tersine daha da anormalleşmektedir” dedi. İktidarın rövanşist ve intikamcı bir yaklaşım algısıyla hareket ettiğine de vurgu yapan Gergerlioğlu,  “Suçun şahsiliğinden uzaklaşarak kişileri akrabalarına varacak şekilde cezalandırmak hukuk devleti açısından onarılmaz yaralar açmaktadır. Konsolosluklarımızda yeni doğan bebeklere kimlik verilmemesinden tutun hakkında mahkeme kararı olmayan vatandaşlarımıza kötü muameleye kadar pek çok yaklaşımın yapıldığı iddiaları tarafıma iletilmektedir. Bu ve bunun gibi yaklaşımlar bizi ileriye götürmeyeceği gibi bilakis daha da geriye götürecektir” şeklinde konuştu.

Pasaport tahdidi sorununun milyonları ilgilendiren uluslararası bir soruna dönüştüğünü de belirten Gergerlioğlu, “Bu sebeple de önce Türkiye Hükümetini ve bütün muhalefeti sonrasında da Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği yetkililerini sorumlu olmaya ve sorumluluğun gereğini yerine getirmeye davet ediyorum. Seyahat Özgürlüğü başta olmak üzere pek çok hak ve özgürlüğü hedef alan pasaport tahdidi; hakkında soruşturma olmayan veya beraat ve takipsizlik alan vatandaşlar ve yakınları için kaldırılmalı bu sayede de Türkiye’nin normalleşmesi sürecinde önemli bir adım atılmalıdır” diye konuştu.

Gergerlioğlu pasaport tahdidini daha öncede gündeme getirerek, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması için soru önergesi de vermişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP Milletvekili Gürer: SGK’nin denetim dışı bırakılmasındaki amaç ne?

SONRAKİ HABER

Gazeteci Hülya Emeç’e 6 ay hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...