06 Ağustos 2018 10:43

CHP Milletvekili Gürer: SGK’nin denetim dışı bırakılmasındaki amaç ne?

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, SGK'nin Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Sayıştay denetiminin dışına çıkarılmasının nedenini sordu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Sayıştay denetiminin dışına çıkarılmasını hatırlatarak bu kararın amacını sordu.

Ülkede sorunların derinleşip ağırlaştığını ve Cumhurbaşkanı KHK’leri ile yeni bir sürecin başladığını belirten Gürer, “Ne yazık ki tartışılması gereken konular değil de suni gündemlerle olan biten halktan saklanıyor. Tüm yetkiler bir kişide toplanıp adeta sadrazamsız padişahlık dönemine geçildi ama gündeme farklı konular getirilerek yapılanların farkına varılması engellenmektedir” dedi.

SGK DENETİMİNDEN ÇIKARILMIŞTI

Gürer, 15 Temmuz 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle SGK'nin ‘Sayıştay denetimine tabi’ olan bölümünün ilgili mevzuattan çıkarıldığını hatırlattı. Her şeyden önce kanunla düzenlenmiş bir konuda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayınlandığına dikkat çeken Gürer, “Anayasamızın 104. maddesi açıktır, kanunla düzenlenmiş bir konuda cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayınlamak olası değildir. SGK, Sayıştay denetiminden çıkarılıp oluşturulan raporların da kamuoyu ile paylaşılmasının önüne geçilmek isteniyor” dedi.

GEÇEN YIL GELİR 288 MİLYAR LİRA, GİDER 312 MİLYAR LİRAYDI

Sayıştay’ın “Kamunun gelir, gider ve mallarıyla ilgili hesapların kanunlara uygun olup olmadığını denetlemek” gibi çok önemli bir görevinin bulunduğunu vurgulayan Gürer, “Türkiye’nin en büyük bütçesine sahip olan kurumunun denetim dışı bırakılmasındaki amaç nedir?​” diye sordu.  SGK’yle ilgili geçen yıl 288 milyar lira gelir ve 312 milyar lira gider açıklandığını hatırlatan Gürer, Sayıştay tarafından denetlenirken bile mali şeffaflık açısından sorunlu olduğu ileri sürülen bir kurumun bundan sonra denetime tabi tutulmayacak olmasının yaratabileceği olumsuzlukların net bir şekilde görülebileceğini söyledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çamlıhemşin’de kadınların mera isyanı

SONRAKİ HABER

Gergerlioğlu: Hükümet pasaport yasağında intikamcı davranıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...