06 Ağustos 2018 09:33
Son Güncellenme Tarihi: 06 Ağustos 2018 16:16

Hiroşima katliamı 73. yılında lanetlendi

ABD'nin Hiroşima'ya atom bombası atmasıyla yaşanan büyük felakette yaşamını yitirenler çeşitli etkinliklerle anıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

ABD'nin 6 Ağustos 1945'te Japonya'nın Hiroşima kentine atom bombası atmasıyla yaşanan büyük felaketin 73. yıl dönümünde Türkiye'nin farklı kentlerinde çeşitli etkinlikler düzenledi; katliamda yaşamını yitirenler anıldı. Etkinliklerde "73 yıl önce Hiroşima’da yaşananlar insanlığın belleğine kazındı, unutmak mümkün değil" vurgusu yapıldı.


NKP: NÜKLEERE KARŞI MÜCADELEMİZ SÜRECEKTİR

Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Hiroşima katliamının yıl dönümünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Özgür Çocuk Parkı’nda gerçekleştirilen açıklamada konuşan  Mersin NKP dönem sözcü Osman Koçak, bombaların ilk patlama anında Hiroşima’da 80.000, Nagazaki’de 70bin insanın hayatını kaybettiğini hatırlatarak, 1945 yılı sonuna kadar her iki kentte de ölenlerin sayısının 140’ar bini aştığını belitti. Koçak, ‘‘ Daha sonra ki yıllarda ise toplam can kaybının 360.000’i aştı. Yüz binlerce insan sakat kaldı. Genetik bozulmalar ve bundan dolayı ölümler kuşaklar boyunca devam etti. Ve günümüzde halen devam etmekte’’ diye konuştu.

Geleceğin gereksiz enerji tüketiminin önlenmesinde olduğunu belirten Koçak, ‘‘İnsan çevre ve doğa dostu yenilenebilir enerji üretimindedir. Bilim ve teknoloji bu yünde ilerlemektedir. Nükleer santraller insana, canlılara, çevreye, doğaya zararlıdır. Nükleer Santrallere karşı mücadelemiz sürecektir’’ (Mersin/EVRENSEL)


ADANA'DA İHD BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

İHD Adana Şubesi Ekoloji Komisyonu, yıl dönümünde basın toplantısı düzenledi. Komisyon adına basın metnini okuyan Raif Bozdemir, ABD yönetimlerinin tek bir özeleştiri bile vermediğine dikkat çekti ve Trump'ın Paris İklim Anlaşması'ndan çekildiğini hatırlattı.

'ABD, HALKIN DEĞİL ŞİRKETLERİNİN YÖNETİMİDİR'

Hiroşima ve Nagazaki'de yüz binlerce insanın hayatını kaybettiğini, yüz binlercesinin sonraki yıllarda acı içinde öldüğünü, genetik hasara uğrayarak kurtulanların torunlarının günümüzde bile acı çekmeye devam ettiğini dile getiren Bozdemir, "Savaş sonrası planları içinde dünyanın egemeni ve jandarması olmak olan ABD yöneticileri, dünya halklarına gözdağı vermek istiyorlardı. Bunun için son anda geliştirdikleri nükleer silahı sonuçları ne olursa olsun kullanmak istiyorlardı" dedi.

ABD yönetiminin iklim değişikliğine karşı imzalanan protokolden çıkarak büyük şirketlerin, petrol ve kömür lobilerinin, savaş endüstrisinin çıkarlarını gözettiğini ifade eden Bozdemir,  "73 yıl önce Hiroşima’da yaşananlar insanlığın belleğine kazındı, unutmak mümkün değil" dedi.

AKKUYU VE SİNOP'TA NÜKLEERE HAYIR

Akkuyu ve Sinop’ta yapılması planlanan nükleer santrallere de değinen Bozdemri, "Doğamızı nükleer belasına bulaştırmak isteyen hükümet yetkililerini bir kere daha uyarmak istiyoruz. Bu kara, tehlikeli ve belalı sevdadan vazgeçin. Nükleer santral kurmak için öne sürdüğünüz sebeplerin hiçbiri geçerli değil. Nükleer enerjinin ucuz olduğu iddiasını da kendiniz çürüttünüz. Yaptığınız rüzgar ve güneş enerjisi ihalelerinde verilen KW fiyatı 3,5 cent olarak gerçekleşti ve bununla övündünüz. Oysa Akkuyu nükleer santral anlaşmasını kW fiyatı 12,5 cent olarak imzalamıştınız. Yani, 3 kat daha pahalı" dedi.

Nükleer enerjinin ölümcül ve tehlikeli olduğunu ifade eden Bozdemir,"Ölümcül riskler taşır, patlama veya arıza olmasa bile radyasyon yayar, üstelik pahalıdır, çöp teknolojidir, dünya bırakırken bizim sahip çıkmamız kimin, kimlerin çıkarınadır? İnsanlık Hiroşima ve Nagazaki felaketini, kurbanlarını, sorumlularını, ders almayıp yeni felaketleri davet edenleri unutmayacak. Nükleer santral bir savaş ve ölüm teknolojisi artığıdır. Akkuyu’da, Sinop’ta, ülkemizde ve dünyada nükleer santral istemiyoruz" dedi.

Nükleer santrale karşı mücadelenin 40 yıldır devam ettiğini dile getiren Gökoğlu, bu mücadelenin başarıya ulaşacağına inandığını dile getirdi. (Adana/EVRENSEL)


ANTALYA'DA HİROŞİMA VE NAGAZAKİ’DE ÖLENLER İÇİN FİDAN DİKTİLER

Antalya Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi tarafından dokuma parkı için de bir etkinlik düzenlendi.

Etkinlikte konuşan Dernek Başkanı Hüseyin Çetin dünyada savaşlardan dolayı insanların çok acı çektiğini belirterek “Biz barışın bütün dünya da hakim olmasını istiyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından atom bombasının atılmasının üstünden bilim insanlarının “burada ot bitmez” demelerine rağmen filizlenen ginkgo biloba ve Türkiye’de Karadeniz hurması diye adlandırılan ağaçlar ve bunların ardından boy vermeye başlayan zambak ve zakkum bitkileri katılımcılar ve çocuklarla birlikte barışın simgesi olarak dikildi.

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü bu alanın gelecekte botanik müzesi haline geleceğini ve bunun da çok anlamlı olduğunu söyledi. Etkinlikte çocuklardan Afşin Kardelen Nazım Hikmeti’in ‘Kız Çocuğu’ şiirini okudu, ardından çocuklara şeker dağıtıldı. (Antalya/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sıcaktan bunalan Helsinkililer süpermarkette geceledi

SONRAKİ HABER

TMO alım yapsın, fındık tasarrufa kurban edilmesin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...