07 Eylül 2012 10:47

‘Siyasi ve askeri sorumlular görevden alınmalı’

AFYON’daki Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlasındaki cephanelikte yaşanan patlamanın üzerinden iki gün geçmesine rağmen, patlamaya ilişkin birçok soru hâlâ yanıt bulmadı.Özellikle 25 askerin ölümünde ihmali olan yetkili/yetkililerin görevden alınmaması veya istifa etmemesi tepki çekiyor. Ya

‘Siyasi ve askeri sorumlular görevden alınmalı’
Paylaş

Özellikle 25 askerin ölümünde ihmali olan yetkili/yetkililerin görevden alınmaması veya istifa etmemesi tepki çekiyor. Yaşanan olayla ilgili Hükümetten Savunma Bakanı yerine Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun açıklama yapması ve Eroğlu’nun başka ülkelerde de benzer patlamaların olduğunu söylemesi siyasetçilerin eleştirilerine neden oldu.

CHP, ihmali olanların görevden alınabilmesi için hızla soruşturmanın tamamlanması gerektiğini belirtirken, BDP, EMEP ve ÖDP, askeri ve siyasi sorumluların derhal istifa etmesi gerektiğini kaydetti.

‘ÜST DÜZEY SORUMLULAR İSTİFA ETMELİ’

BDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken: “Olay sonrası hükümetten sadece Veysel Eroğlu’nun açıklaması son derece ciddiyetsizce bir yaklaşım. İlk açıklamayı Eroğlu değil, Başbakan yapmalıydı. Ancak Bakan Eroğlu’nun açıklamasını da doğru kabul edersek istifaların yaşanması gerekiyordu. Eroğlu, bir el bombasının yere düşmesiyle patlamanın olduğunu söylüyor. Sadece bu açıklama bile hükümetin ve ordunun en üst düzey yetkililerinin istifa etmesini gerektirir. Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanı, Savunma Bakanı ve İç İşleri Bakanının istifa etmesi gerekir. Onlar istifa etmeseler bile Başbakanın onları görevden alması gerekiyordu. Eroğlu açıklamalarında Hindistan’la, Pakistan’ı örneklendiriyor. Eğer bir benzerlik kurulmak isteniyorsa geçen yıl Güney  Kıbrıs’ta yaşanan patlamayla eş tutsun.”

‘İSTİFA ERDEMLİLİĞİ YOK’

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan: “Hükümet de bu konuda kamuoyunu bilgilendirmiyor. Olayla ilgili sorumluların derhal istifa etmesi gerekir. Ancak Türkiye’de istifa etme erdemliliği yoktur. Ne yazık ki bu ahlak eksik.”

‘ÖNCE SORUŞTURMA YAPILMALI’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin: “İstifaları beklemek için erken. Önce gerekli inceleme ve soruşturmaların yapılması gerek. Oradan çıkan netice sonucunda gereken yapılacaktır.”

‘HÜKÜMET GÖREVDEN ALMALI’

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kamil Tekin Sürek: Afyondaki patlama pek çok soru işaretini  ortaya çıkarmıştır. Öncelikle hükümet ve askeri yetkililer konuyla ilgili bilgileri halktan gizlememeli ve  olayı örtbas etmeye çalışmamalıdırlar. Derhal soruşturma açılmalı ve olayın sorumluları cezalandırılmalıdır. Bu işin siyasi sorumlusu olarak Milli Savunma Bakanı derhal istifa etmelidir. Olayla ilgili askeri sorumlular da istifa etmeli ya da görevden alınmalıdır. Hükümet, Türkiye’de demokrasi olduğu iddiasındaysa buna göre davranmalı ve sorumluları görevden almalıdır.

ÖDP EŞ Genel Başkanı Alper Taş: “Yaşananların şakaya gelir bir tarafı yok. Sorumlular derhal istifa etmeli. 25 askerin ölmesine eğer hükümet üyeleri takdir ilahi diyecekse, ülkeyi yönetmeyi de bıraksınlar.” (HABER MERKEZİ)


GÜNEY KIBRIS’TA ÜST DÜZEY 3 İSİM İSTİFA ETMİŞTİ

GÜNEY Kıbrıs’ta da geçen yıl bir cephanelik patlaması yaşanmıştı. Aralarında donanma komutanı ve üs komutanının da olduğu 13 kişi yaşamını yitirirken, patlama sonrası Rum Savunma Bakanı Costas Papacostas, Genelkurmay Başkanı Petros Tsalikidis ve Dışişleri Bakanı Marcos Kipriyanu istifa etmişti.


ÖZEL: HERŞEY ORTADA

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Afyon’da patlamanın meydana geldiği Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlasında incelemelerde bulundu. Yanında Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu ve askeri savcılar ile birlikte kışlada incelemelerde bulunan Özel, karargah binasında bir de brifing aldı. Daha sonra Vali İrfan Balkanlıoğlu ile görüşen Özel’in oldukça gergin olduğu gözlendi. Gazetecilerin incelemelerini sorması üzerine Orgeneral Özel, “Konuşmayacağım. Hiçbir şey konuşmayacağım. Ortada her şey” açıklamasında bulundu.

‘DUŞ ALMAYA BİLE VAKTİMİZ YOK’

Askeri kışlaya inceleme yapmak için gelen Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, gazetecilere açıklamada bulundu. Destici, içerideki bir askerin kendisine, ‘Duş almaya bile vaktimiz yok. Sabah 7’den akşam 11’e kadar cephanelikte bomba istifliyoruz’ dediğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

‘Niye destek verdin’ soruşturması

SONRAKİ HABER

Avro krizinde son reçete

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...