05 Ağustos 2018 12:05

‘Diziler Erdoğan’ın canını sıkmayacak şekilde yazılıyor’

'Diziler, Cumhurbaşkanı ve ailesi izleyecekmiş gibi onların canını sıkmayacak şekilde yazılıyor.'

Fotoğraf: Kayhan Özer/AA

Paylaş

Türkiye'de milyonları ekrana bağlayan dizilerin yapım sürecinde sansür ve otosansür uygulamaları giderek daha belirginleşiyor. Senaristler ve sektör çalışanları dizilerin mutfağında olup bitenleri anlattı. Deutsche Welle Türkçe’den Burcu Karakaş’ın haberi, sektörde olanları gözler önüne serdi.

‘GİZLİ ÖZNEYİ HERKES BİLİYOR’

İsmini vermek istemeyen bir dizi senaristi, alkol ya da cinsellik konularına geliştirilen duyarlılığın istismar ve şiddet konularında gösterilmediğini belirterek, “Temel insani erdemler konusunda alabildiğine geniş davranılabiliyor. Bunlara kimsenin itirazı yok” diyor. Senariste göre, dizilerdeki sansür endişesinde televizyon kanallarının iktidara yakınlığı belirleyici rol oynuyor:

“Eğer kanal iktidara yakınsa liberal bile olsa uygulamalar muhafazakar olabiliyor. Cumhurbaşkanı ve ailesi izleyecekmiş gibi onların canını sıkmayacak şekilde yazılıyor. ‘Buna ne derler’ sorusundaki gizli öznenin kim olduğunu herkes biliyor.”

‘SEVİŞME SAHNESİ YERİNE SOHBET ETTİLER’

On beş yıldır dizi senaristliği yapan bir kadın senarist de senaryoda yer verdikleri ama yönetmenden onay çıkmayınca çekilmeyen bir sevişme sahnesi hakkında, “İki bekar yetişkinin sevişeceği bir sahne vardı. Onun yerine o sahnede sohbet ettiler” diye anlatıyor. Kadın bedenine uygulanan sansüre de değinerek, “Ama mesela yazın çekilen romantik komedi dizilerinde erkek bedeni sere serpe karşımızda” diyor. Dizide bir kadın karakterin kocasını aldatması durumunda “kötü” karakter olması gerektiğini belirterek, “Aldatma konulu bir sahne yazılıyorsa kadın aldatmıyordur ya da aldatsa da ‘kötü’ kadındır. Erkekler için bu söz konusu değil” diyor.

Bir başka ismini vermek istemeyen senarist de cinsel içerikli sahnelerle ilgili olarak, “Şiddet olur, vahşet olur. Ama özellikle iki yetişkin evli değillerse isteyerek seks yapamaz mesela. Yasak değil ama az çok neyi yazmayacağınızı bilirsiniz” diyor. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

‘ABD’den daha sert yaptırımlar gelebilir’

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen: Mutsuz öğrencilerden mutlu bir gelecek inşa edilemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...