05 Ağustos 2018 23:53

Gazeteciler Ziya Ataman ve Berzan Güneş, yarın hakim karşına çıkacak

Tutuklu gazeteciler Ziya Ataman ve Berzan Güneş’in yargılandığı davaların duruşmaları yarın görülecek.

Tutuklu gazeteciler Ziya Ataman (solda) ve Berzan Güneş. Fotoğraflar: MA

Paylaş

Eren YILMAZ
İstanbul

Van ve Şırnak’ta tutuklu bulunan iki gazeteci yarın sabah hakim karşısına çıkacak. İki yılı aşkın süredir tutuklu bulunan Gazeteci Ziya Ataman’ın yargılandığı davanın dördüncü duruşması Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesinde, iki ay önce tutuklanana Gazeteci Berzan Güneş’in yargılandığı davanın ilk duruşması ise Iğdır Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.

‘DOSYADA KANIT YOK, İKİ YILDIR TUTUKLU’

Van’da 11 Nisan 2016 tarihinde tutuklanan kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı Muhabiri Ziya Ataman’ın da aralarında bulunduğu 9’u tutuklu toplam 19 kişi hakkında açılan davanın dördüncü duruşması, yarın Şırnak 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Önceki duruşmalarda SEGBİS’teki teknik aksaklıklar gerekçe gösterilerek savunmasını yapamayan Ataman’ın bu duruşmada savunma yapması bekleniyor.  

“Devletin Birliğini ve Ülke Bütünlüğünü Bozmak”, “Tasarlayarak Kamu Görevlisini Görevinden Dolayı Kasten Öldürme”, “Tasarlayarak Kamu Görevlisini Görevinden Dolayı Kasten Öldürmeye Teşebbüs” “Patlayıcı Madde Kullanmak Sureti ile Kasten Mala Zarar Verme”, “6136 Sayılı Kanuna Muhalefet”, “Bir Örgütün Faaliyeti Çerçevesinde Tehlikeli Maddenin İzinsiz Olarak Bulundurulması” gibi iddialarla yargılanan Gazeteci Ziya Ataman, Van M Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunuyor.

‘ATAMAN HEDEF GÖSTERİLİYOR’

Duruşma öncesi yargı sürecini Evrensel’e değerlendiren Ataman’ın avukatı Zelal Pelin Doğan, Ataman’ın uzun yıllardır bölgede gazetecilik yaptığının ve mesleki faaliyetiyle tanındığının altını çizdi.

Ataman’ın daha önce mesleği nedeniyle pek çok kez hedef gösterildiğini söyleyen Avukat Doğan Ataman’ın yine hedef gösterildiğini aktardı.

Dosyada yer alan tanık ifadesine dayanılarak Ataman’ın suçlandığını hatırlatan Avukat Doğan şöyle devam etti:

“(Ataman hakkında) ‘olay günü oradalardı’ şeklinde ifade veren K.A. daha sonra, talimat duruşmasında ise ‘polisler bu ifadeyi bana zorla verdirtti’ diyerek işkence gördüğünü söylüyor. Dolayısıyla dosyada herhangi bir kanıt yok. Suç unsuru olabilecek herhangi bir somut delil yok. Sadece bu tanıklığa itibar ediyorlar, halbuki biz Ziya’nın kendi tanıklarını da dinlettik. O gece ablasıyla, ablasının evinde olduğunu söyledik.”

Yarın görülecek duruşmada beraat ve tahliye talep edeceklerini söyleyen Avukat Doğan, Ataman’ın suç işlediğini kanıtlayan, bu iddiayı destekleyen bir delil olmadığını, dosyada Ataman aleyhinde ifade veren tanığın ifadesini değiştirmesinden ötürü kendi tanıklarına itibar edilmesi gerektiğini söyledi.

PAYLAŞIMLAR SUÇ SAYILDI

Haber takibi yapmak için gittiği Şırnak kent merkezinde 11 Haziran günü polisler tarafından gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Berzan Güneş, 7 Ağustos’ta hakim karşısına çıkacak. Sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek, “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla suçlanan Güneş’in dava dosyasına referandum sonuçlarını ve Iğdır’da Belediye Eş Başkanı dahil altı kişinin tutuklanması ile ilgili bilgileri paylaşması da eklendi.

İLK KEZ SAVUNMA YAPACAK

Iğdır Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşma öncesinde Güneş’in durumu hakkında bilgi veren Berzan Güneş’in avukatı Veysel Ok, şunları söyledi: “Berzan attığı twitler ve paylaştığı haberler sebebiyle iki aydır tutuklu yargılandığı mahkeme Iğdır’da, kendisi Şırnak’ta avukatı istanbul’da böyle anlamsız ve hukuksuz bir durumla karşı karşıyayız. Duruşmaya SEGBİS’le bağlanacak, eğer bir teknik aksaklık çıkmazsa. Bu başlıbaşına bir hak ihlali. Anayasa’ya ve Ceza Muhakemesi Kanununa göre, doğrudanlık ilkesi geçerli. Sanıkların duruşmaya gelerek hakimle yüzleşmesi lazım. Duruşmaya maalesef bu haktan mahrum başlayacağız. İlk duruşmada hem bu hukuksuzluğa itiraz edeceğiz hem de Berzan’ın haber paylaşımının gazetecilik faaliyeti olduğunu bu anlamda örgüt propagandası içermediğini anlatacağız. Tahliyesini talep edeceğiz. Bir buçuk sayfalık iddianame ve iddianame içeriğinde tanık da yok silah da yok bomba da yok sadece haber paylaşımları...”

ÖNCEKİ HABER

19 kilogramı aşan 'Taci' isimli kedi diyete başladı

SONRAKİ HABER

‘ABD’den daha sert yaptırımlar gelebilir’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...