05 Ağustos 2018 11:15

Sebze ve meyvenin yüzde 46’sı sofraya ulaşmıyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dünyada üretilen gıdanın yaklaşık üçte birinin çöpe gittiğini belirtti.

Fotoğraf: Cem Gül/EVRENSEL

Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, her yıl üretilen 4 milyar tonluk gıdanın sadece 2.7 milyar tonunun tüketildiğini, 1.3 milyar tonluk gıdanın çöpe gittiğini belirtti.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 7.7 milyara yaklaşan dünya nüfusunun 2050 yılına kadar 9.8 milyara ulaşmasının beklendiğini ifade etti. Halen küresel düzeyde tarımın kişi başına 4 bin 600 kalorilik üretim yaptığını vurgulayan Bayraktar, bunun dünya nüfusunu doyurmaya rahatlıkla yeteceğini, ama Birleşmiş Milletler verilerine göre 815 milyon insanın açlık çektiğini, bunlardan 124 milyonunun ise açlıktan ölmek üzere olduğuna dikkat çekti.

Dünyada üretilen gıdanın yaklaşık üçte birinin çöpe gittiğini belirten Bayraktar, “Bu rakam, 2.5 milyardan fazla insanı doyurmaya yetecek kadar çok. Dünyada üretilen sebze meyvenin yüzde 46’sı sofraya ulaşmıyor” dedi.

Ulusal Kaynakları Savunma Konseyi (NRDC) raporuna göre, ABD’de her yıl üretilen gıdanın yüzde 40’ının, meyve ve sebzenin yüzde 52’sinin, deniz ürünlerinin yüzde 50’sinin, tahıl ürünlerinin yüzde 38’inin ve et ürünlerinin yüzde 22’sinin çöpe atıldığını bildiren Bayraktar, şöyle devam etti: “Diğer gelişmiş ülkelerin de ABD’den farkı yok. Ülkemizde de üretilen meyve sebzenin en az yüzde 25-30’u, daha sofraya ulaşmadan çöpe gidiyor.”

Bayraktar, “İsraf ile ilgili mücadele için ürün güneşten korunmalı ve paketleme tesislerine teslimde veya pazara taşımada gecikilmemelidir. Hasat edilen ürünler uygun şekilde paketlenmeli, taşınmalı ve depolanmalıdır. Bu amaçla soğuk hava depolarının sayısı ve kapasitesi yükseltilmeli ve bu tesislere verilen destekler artırılarak devam etmelidir” dedi. (Ankara/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Mustafa Destici: İdam cezası teklifimizi ekim ayında Meclise sunacağız

SONRAKİ HABER

Endonezya'da 7 büyüklüğünde deprem: Ölü sayısı 95'e yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...