05 Ağustos 2018 10:53

Brezilya İşçi Partisi’nin adayı cezaevindeki Lula

Brezilya eski devlet başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Brezilya İşçi Partisi tarafından Ekim ayında yapılacak seçime aday gösterildi.

Luiz Inacio Lula da Silva | Fotoğraf: LSE Library/Flickr

Paylaş

Yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle hakkında verilen mahkumiyet kararının ardından geçtiğimiz nisan ayında cezaevine giren Brezilya eski devlet başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, partisi tarafından ekim ayında yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde aday gösterildi.

İşçi Partisi Başkanı Gleisi Hoffmann, partinin kurucusu ve eski lideri Lula da Silva’nın adaylığını Sao Paulo’da yaklaşık 2 bin partilinin katıldığı kongrede duyurdu.

SEÇİM KURULU KARAR VERECEK

Hoffmann, burada yaptığı konuşmada 2003 ila 2010 yıllarında Brezilya Devlet Başkanlığı yapan Silva’nın üçüncü dönem adaylığıyla ilgili olarak “Silva’nın adaylığı çürümüş bir sistemin üstesinden gelmek için gerekli” dedi. Ancak cezaevinde olduğu için Lula da Silva’nın adaylığı kabul edilmeyebilir. Kararı Seçim Kurulu verecek.

Öte yandan kongreye Lula da bir mesaj gönderdi. Lula, mesajında, Brezilya’ya demokrasinin geri gelmesi gerektiğini belirterek, Brezilya halkına olan inancını koruduğunu ifade etti. Devlet başkanlığı seçimi öncesinde anketlerde önde görünen Lula da Silva, hakkında yolsuzluk suçlamasıyla hüküm verilmesinin, yeniden başkan olmasını engellemeyi amaçladığını ileri sürüyor.

NE OLMUŞTU?

Lula da Silva, Brezilya Federal Yüksek Mahkemesinin 12 yıl 1 aylık hapis cezasını onamasının ardından 7 Nisan’da teslim olmuştu.

Mart 2015’te Brezilya merkezli Odebrecht inşaat şirketi ve şirketin ihale karşılığı rüşvet verdiği devlet yetkilileri hakkında soruşturma başlatıldı. Aralarında şirketin üst düzey yöneticileri, iki eski milletvekili ve ünlü iş adamlarının bulunduğu 100’den fazla kişi gözaltına alındı. Lula da, Mart 2016’da soruşturmaya dahil edildi.

Eski Maliye Bakanı Antonio Palocci, Lula’nın çeşitli ticari sözleşmelerde ayrıcalık tanınması karşılığında partisine 96 milyon dolarlık yardım konusunda Brezilya merkezli inşaat tekeli Odebrecht ile anlaşma yaptığını iddia etmişti. Palocci’nin iddialarına göre, anlaşma, Lula’nın enstitüsü için bir bina ve ticari kullanım amaçlı bir apartman dairesi inşa edilmesini de içeriyordu.

Federal Savcılık, Lula’yı, 14 Eylül 2016’da pasif yolsuzluk ve kara para aklamakla suçlamış, 6 gün sonra iddianamenin kabulüyle Lula sanık olmuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İsrail’de on binler ırkçı yasayı protesto etti

SONRAKİ HABER

Aktör Steven Seagal, Rusya’nın ABD temsilcisi oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...