05 Ağustos 2018 10:15

İsrail’de on binler ırkçı yasayı protesto etti

İsrail’de Dürzi Arapların öncülüğündeki on binlerce kişi 'Yahudi ulus devlet' yasasını protesto etti.

Fotoğraf: Mostafa Alkharouf/AA

Paylaş

İsrail’de on binlerce kişi, İsrail vatandaşı olan ancak Yahudi olmayanları ikinci sınıf vatandaş statüsüne düşüren “Yahudi ulus devlet” yasasını protesto etti.

İsrail vatandaşı Dürzi Arapların öncülüğünde başkent Tel Aviv’de düzenlenen mitinge birçok kesimden destek geldi. İsrail bayrakları ile Dürzilere ait simgeleri taşıyan protestocular sık sık “eşitlik istiyoruz” şeklinde slogan attı. Mitingin yapıldığı meydana Netanyahu’nun resminin yer aldığı “Suç bakanı” yazılı afiş dikkati çekti.

‘EŞİT HAKLAR’ TALEBİ

Protesto sırasında konuşma yapan Dürzi lider Muafak Tarif bağlılık gösterdikleri İsrail’in kendilerine eşit hakları vermediğini söyleyerek yasayı eleştirdi. Katılımın yoğun olduğu gösteriye binlerce Yahudi’nin de destek verdiği görüldü.

Gösteriye katılan Dürzi Asım Aburiş ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, yasanın değişmesi için bu gösteriye katıldığını söyledi.

Seslerini İsrail hükümetine duyuruncaya kadar gösterilere devam edeceklerini belirten Aburiş, “Biz de her İsrail vatandaşı gibi eşit haklara sahip olmak istiyoruz. Bizler de İsrail vatandaşıyız ve her İsrail vatandaşının aynı haklara sahip olması gerektiğine inanıyoruz. Bu yasa değişene kadar gösterilerimize devam edeceğiz.” dedi.

‘YASA, SEÇİMLER İÇİN ÇIKARILDI’

Protestoya katılan Yahudi asıllı İsrail vatandaşı Eyal Gulan ise Yahudi ulus devlet yasasına karşı olduğu için gösteriye destek verdiğini belirtti.

İsrail’de yaşayan her vatandaşın aynı haklara sahip olmasını gerektiğini dile getiren Gulan, “Bu yasanın gelecekte İsrail için büyük sorun olacağını düşünüyorum. Netanyahu’nun bu yasayı seçimlerde sağcı seçmenin desteğini almak için çıkardığına inanıyorum.” diye konuştu.

DÜRZİ LİDERLERLE TOPLANTI

Başbakan Netanyahu, geçen perşembe Dürzi liderlerle Yahudi ulus devlet yasasına ilişkin fikir ayrılıklarına son vermek amacıyla çözüm önerilerini görüşmek ve tartışmak için bir araya gelmişti.

Dürzi liderlerin İsrail’i ırkçı ve ayrımcı bir devlet olarak nitelendirmesine kızan Netanyahu görüşmeyi yarıda bırakarak toplantıdan ayrılmıştı.

İsrail ordusunda görev yapan Dürzi askerlerden 3’ü de Yahudi ulus devlet yasasına tepki göstererek ordudan ayrılacaklarını açıklamıştı. İsrail’de 130 bin kadar Dürzi yaşıyor.

YAHUDİ ULUS DEVLET YASASI NEDİR?

İsrail meclisinde 19 Temmuz’da çok az bir oy farkıyla kabul edilen Yahudi ulus devlet yasası, ülkeyi “Yahudilerin ülkesi” olarak tanımlıyor. Yasayla, 8 milyonu aşkın nüfuslu ülkenin yüzde 20’den fazlasını oluşturan Araplar ikinci sınıf vatandaş konumuna düşüyor. Ayrnıca yasayla, Arapça da resmi dil olmaktan çıktı ve ülkenin tek resmi dili İbranice olarak kabul edildi. Yasada ayrıca, “Ülkede kendi kaderini tayin etme hakkı sadece Yahudilere aittir. İsrail dünyadaki tüm Yahudilerin tarihi ana vatanıdır. Dünyadaki tüm Yahudilerin İsrail’e dönme hakkı vardır. Yahudilerin dini günleri resmi tatil sayılacaktır. İsrail’in başkenti Kudüs’tür” deniyor.

Yasada yer alan “İsrail, tüm dünyadaki Yahudilerin tarihi ana vatanıdır.” ifadesiyle Filistinlilerin bu topraklar üzerindeki tarihi varlığı ve haklarının da görmezden geliniyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Adana’da uyuşturucuya karşı futbol turnuvası sonuçlandı

SONRAKİ HABER

Brezilya İşçi Partisi’nin adayı cezaevindeki Lula

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...