04 Ağustos 2018 12:54

Rusya'nın ABD'ye Suriye'de iş birliği teklif ettiği doğrulandı

Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov'un ABD'li mevkidaşı Joseph Dunford'a Suriye'de iş birliği önerdiği doğrulandı.

Fotoğraf: Taylor Herring/Flickr

Paylaş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump'ın Helsinki'de gerçekleşen görüşmesinden sonra iki ülkenin Suriye'de iş birliği yapmasına ilişkin ilk sinyal geldi. Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov'un ABD'li mevkidaşı Joseph Dunford'a 'gizli hat' üzerinden bir mektup gönderdiği ve iki konuda iş birliği önerdiği Rusya Savunma Bakanlığı tarafından doğrulandı.

Sputnik'ye yer alan habere göre Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov, ABD’li mevkidaşı Joseph Dunford’a iki ülke arasında olası çatışmaları önlemek için kurulan gizli hattı kullanarak bir mektup gönderdi. Mektubun temmuz ayında gönderildiği belirtildi. Gerasimov'un Suriye'deki sığınmacı sorunu, mayın temizleme çalışmaları ve özellikle de ABD'nin kontrolündeki bölgede bulunan Rukban sığınamcı kampıyla ilgili önerilerde bulunduğunu aktardı.

Açıklamaya göre, şu ifadeler yer aldı:

"Gerasimov, Rus tarafının ABD'nin kontrolündeki Tanf bölgesinde bulunan Rukban kampındaki sığınmacıların güvenliğinin ve eve dönüşünün sağlanmasına ilişkin tedbirleri Suriye hükümetiyle görüşmeye hazır olduğunu vurguladı. Ayrıca Rakka da dahil insani mayın temizleme konularının koordine edilmesi, Suriye genelinde barışçıl yaşama en kısa sürede geçilmesi için diğer öncelikli insani sorunların çözülmesi ve teröristlerin sığınmacıları kendi saflarına çekme girişimlerinin önlenmesi konularında öneriler iletildi."

Putin ve Trump, geçtiğimiz 16 Temmuz'da Helsinki'de görüşmüştü. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, görüşmenin ertesi günü "Putin ile Trump'ın Helsinki'de vardığı küresel güvenlik alanındaki anlaşmaları bakanlık olarak uygulamaya hazırız" demişti.

Rusya'nın ABD Büyükelçisi Anatoliy Antonov, Helsinki'de ilk kapsamlı görüşme için bir araya gelen Putin ve Trump'ın gizli anlaşma yapmadığını söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo iki liderin buluşmasının ardından ‘görüşmelerin, Suriyeli mültecilerin eve dönüşünün nasıl sağlanacağına odaklandığını’ söylemişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

‘Aile, fedakarlık ve vatan’ siyaseti, kadınların taleplerinin önünde

SONRAKİ HABER

İHD: Cezaevlerinde OHAL gitti, ihlaller kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...