03 Ağustos 2018 14:48

TMMOB: Askeri alanlar kent parkı olsun

TMMOB, hukuksuz bir şekilde tekrar imara açılan Bornova Hacılarkırı’ndaki askeri alanların kent parkına çevrilmesini istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Mahkemenin iptal kararına rağmen bir kez daha imara açılan Bornova Hacılarkırı’ndaki askeri alanla ilgili açıklama yapan TMMOB, askeri alanların tamamının kent parkına çevrilmesini istedi.

Milli Savunma Bakanlığı tarafından TOKİ’ye devredildikten sonra İzmir Ticaret Odası’nın eski başkanı Ekrem Demirtaş’a ait Demirtaş İnşaat Organizasyon Sanayi ve Ticaret A.Ş’ye  satılan Bornova Doğanlar Mahallesi’nde yer alan Hacılarkırı bölgesindeki Cemal Gürsel Kışlası’na bir kez daha yapılaşma izni veren imar planları mahkemelik oldu.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu yeni imar planlarına bir kez daha dava açtı. Açılan dava yapılan basın toplantısı ile duyuruldu. İzmir Mimarlık Merkezi’ndeki basın toplantısında açıklamada bulunan Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, söz konusu askeri alanın kent açısından hayati önemi olduğunu ifade ederek “Ne yazık ki, afet toplanma alanları dâhil kent içinde boş kalmış her parselde olduğu gibi, yeni rant kapıları olarak görülen askeri alanları ele geçirme yarışına kapılmış büyük inşaat firmaları ile ilgili her gün yeni bir “dedikodu” yayılmaktadır. Eğer kent içinde kalmış, yeni kent parkları olma potansiyeline sahip bu yeşil alanlara sahip çıkmaz isek, kaçınılmaz olarak bu “dedikoduların” vahim sonuçları ile karşı karşıya kalacağız” dedi.

Çarpık yapılaşma ve imar aflarının da yardımıyla, Türkiye’nin hemen her kentinde, standartları karşılayacak yeterlilikte yeşil alan bulunmadığını da ekleyen Alpaslan “Türkiye’de dünya standartlarının oldukça gerisinde olan kişi başına düşen yeşil alan miktarını yükseltmek için elimizdeki son fırsat olan askeri alanlara sahip çıkmamız, her şeyden önce vatandaşlık görevimizdir. Kentlerimizde yaşanan ‘rantsal dönüşüm’ün yarattığı, insan ölçeğinden çok uzak, devasa yapılar yüzünden kendimizi daha da kapana kısılmış hissettiğimiz şu günlerde, askeri alanların yapılaşmaya açılmadan ve mevcut yeşil dokuları iyileştirilerek, öncelikle, kent parklarına, mesire alanlarına, kültür ve spor alanlarına ve benzeri kamusal kullanımlara dönüştürülmesi önerilmektedir. askeri alanların, hükümet tarafından da söz verildiği gibi, ranta ve yapılaşmaya açılmadan, yeşil alanlar olarak kullanılmasının talep edilmesi, kentlerimiz için hayati önem taşımaktadır. ” dedi. Alpaslan, alanın kent parkı yapılması önerisinde bulunarak açıklamasını sonlandırdı.

İZMİR-İSTANBUL OTOYOLU BİTİŞİĞİNDE

Askeri alanı, toplu işyerleri, akaryakıt-LPG servis alanı, ibadet alanı, belediye hizmet alana çeviren imar planları geçtiğimiz yıl İzmir 4. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Mahkeme planların şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve imar mevzuatına aykırı olduğu kanaatine vardı. Demirtaş, tarafından hazırlatılan yeni planlar ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Haziran ayı içerisinde bir kez daha onaylandı. Odalar, hazırlanan yeni planların eski planlardan farksız olduğunu savunuyor. Askeri alan, yapımı devam eden İzmir-İstanbul Otoyolu bitişiğinde, Bornova Stadı’nın yakınlarında kalıyor.

(İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Albayrak ile Soylu bu kez birbirlerine gülerek omuz attı!

SONRAKİ HABER

'82 yaşındaki yurttaşa hangi güvenlik algısıyla biber gazı sıkıldı?'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...