03 Ağustos 2018 09:14

İsveç'te Ryanair pilotları greve gidecek

İsveç Pilot Sendikası, Ryanair'in toplu sözleşme görüşmelerine katılmayı reddetmesi üzerine grev kararı aldı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Murat KUSEYRİ

İsveç Pilot Sendikası (SPF), Ryanair'in toplu sözleşme görüşmelerine katılmayı reddetmesi üzerine 10 Ağustos günü 24 saat grev yapma kararı aldı.

Uzun süre pilotların sendikalarda örgütlenmelerine karşı çıkan Ryanair, tepki ve baskılar sonucu geçtiğimiz yılın Aralık ayında pilotların sendikada örgütlenmesini kabul etmek zorunda kalmıştı. Aralık ayından beri SPF, Ryanair'i toplu sözleşme görüşmelerine davet etmesine karşın şirket davete icabet etmedi.

Ryanair, SPF'nin görevlendirdiği temsilcilerin değil kendi belirleyeceği sendika temsilcilerinin  toplu sözleşme görüşmelerine katılmasını istiyor.

Expressen gazetesine açıklamalarda bulunan SPF Başkanı Martin Lingren, ”Ryanair kesin bir biçimde SPF'nin belirlediği temsilcilerle görüşmeyi reddetti. Bizim adımıza katılacaklara sınırlamalar getirdi ki doğal olarak bunu kabul edemeyiz” diyerek şirketin tutumuna tepki gösterdi.

Ryanair'in talebinin akıl almaz olduğunu söyleyen Lindgren, ”Biz İsveç iş piyasasında hiç bir zaman bir şirketin sendika adına kimlerin görüşmelere katılması gerektiğine karar vermek istediğini duymadık” şeklinde konuştu.

Greve Ryanair'de çalışan pilotların % 80'ne tekabül eden 40 pilot katılacak. Lingren, Ryanair'in talebinden vazgeçmesi ve toplu sözleşme görüşmelerine başlaması durumunda grev kararının geri alınabileceğini ancak bu ihtimalin olası olmadığını söyledi.

Grev kararı alınmasından sonra açıklama yapan Ryanair, geri adım atmadı ve bazı sendikacıların görüşmeci heyetten çıkarılması durumunda SPF ile görüşmelere başlayacağını tekrarlamakla yetindi.

10 Ağustos'ta gerçekleştirecekleri grevden sonra Ryanair'in toplu sözleşme görüşmelerine gelmemesi durumunda daha farklı önlemlere baş vuracaklarını söyleyen Lindgren, ”Ryanair'de çalışan pilotların İsveç'teki yasalara uygun emeklilik hakları, hastalık sigortaları ve sömestir ödentileri yok. Toplu sözleşmelerde kurallara bağlanan hiç bir hakları yok” dedi.

Ryanair, Expressen gazetesinin neden bazı sendika yöneticileriyle görüşmek istemediği sorusunu yanıtsız bıraktı.

ÖNCEKİ HABER

Birleşik Arap Emirlikleri, Çin ile bağlarını neden güçlendiriyor?

SONRAKİ HABER

CHP küresel ısınma için Meclis araştırması istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...