02 Ağustos 2018 18:34

Çinli başrahibe 'zihin kontrolüyle cinsel saldırı' suçlaması

Çin'de Budist Longquan Tapınağı'nın başrahibi Şueçeng, rahibelere cinsel saldırıda bulunmakla suçlanıyor.

Fotoğraf: X.yehao/Wikimedia Commons(CC BY-SA 4.0)

Paylaş

Çin'in başkenti Pekin'deki Budist Longquan Tapınağı'nın başrahibi Şueçeng'in, "zihinlerini kontrol altına aldığı rahibeleri cinsel ilişkiye zorladığı" öne sürüldü.

BBC Türkçe'nin haberine göre asıl adı Fu Ruilin olan Çin Budistler Birliği ve Çin Budist Akademisi Başkanı Şueçeng ise tapınaktaki iki rahibin hükümete gönderdiği raporda yer alan iddiaları reddetti.

Tapınaktan yapılan açıklamada şikayetçi rahiplerin gerçekleri çarpıtarak Şueçeng'i karalamaya çalıştığı öne sürülerek iddialarla ilgili soruşturma başlatılması istendi.

HÜKÜMETE DANIŞMANLIK YAPIYOR

Çin'in en popüler sosyal paylaşım sitesi Weibo'da bir milyondan fazla takipçisi bulunan 51 yaşındaki Şueçeng, hükümete siyasi danışmanlık da yapıyor.

Rahiplerin raporunda, Şueçeng'in cinsel içerikli mesajlar gönderdiği rahibeleri ilişkiye zorladığı öne sürülüyor.

Raporda, başrahibin kendisiyle cinsel ilişkiye girmeleri için en az altı rahibeyi tehdit ettiği, bunlardan dördünün Şueçeng'e karşı koyamadığı iddia ediliyor.

İnternete sızan 95 sayfalık raporda rahibin mesajlarıyla "kadınların zihinlerini kontrol altına aldığı" ve seksin "Budist doktrinleriyle ilgili çalışmalarının parçası olduğunu" söylediği iddia ediliyor.

Rahibelerden biri haziran ayında, Şueçeng'in cinsel saldırısına uğradığını söyleyerek polise başvurdu.

Raporu yazan rahipler, Aralık 2017'de Pekin'de bir rahibeye gönderilen cinsel içerikli mesajları gördükten sonra inceleme başlattıklarını belirtti.

Raporda, "Longquan tapınağı Şueçeng'in büyüsü altında. Budist imparatorluğuna hizmet etmeleri için öğrencilerini manipüle ediyor" denildi.

Çin'de devlet kontrolündeki Global Times gazetesine göre, hükümete yakın bir kaynak Şueçeng'in poliste sorgulandığı ve daha sonra serbest bırakıldığını söyledi.

İnternette ve Çin'deki sosyal medya platformlarında dolaşan raporun bazı bölümlerinin silindiği ya da sansürlendiği belirtiliyor.

Raporu kaleme alan rahiplerden biri olan Şianqi, BBC'ye "Raporun nasıl sızdığını bilmiyorum. Yayınlama niyetim yoktu" dedi.

ÇİN'DE #METOO HAREKETİ

Çin sosyal medyasında, ABD'den başlayıp yayılan #MeToo'ya benzer bir kampanya yürütüldüğü aktarılıyor. Bu çerçevede rahip Şueçeng, cinsel tacizle suçlanan en üst düzey isimlerden biri.

Ülkede Ocak ayında sosyal medyadaki cinsel taciz iddialarının ardından bir profesörün işine son verilmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Amsterdam Kraliyet Orkestrası Şefi taciz suçlamasıyla görevden alındı

SONRAKİ HABER

#PasaportlaraÖzgürlük Twitter'da zirveye yerleşti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...