02 Ağustos 2018 15:55

HDP’li Beştaş: İŞKUR aynı aileden 21 kişiyi neye göre işe aldı?

HDP'li Meral Danış Beştaş, Siirt’te işçi alımında kayırma yapıldığı iddiasını Çalışma, Sosyal Güvenlik ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a sordu.

Fotoğraf: Ali Leylak/DHA

Paylaş

HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, İŞKUR’un Siirt’te işçi alımında kayırma yaptığı iddialarına ilişkin Çalışma, Sosyal Güvenlik ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Verdiği soru önergesinde İŞKUR’un işçi alımında aynı soyadı taşıyan 21 kişiyi listeye aldığına dikkat çeken Beştaş şunları söyledi

“Kısa adı İŞKUR olan Türkiye İş Kurumu, iş arayan yurttaşlar ile işgücü ihtiyacının bir araya geldiği bir platform olup İŞKUR aracılığıyla yurttaşlar iş sahibi olabilmektedir. İŞKUR’un resmi internet sitesi üzerinde yer alan açık iş ilanlarına göre şu an için en az ilköğretim mezunu 114 bin 958 bin kişiye farklı pozisyonlarda iş imkanı sağlandığı bilinmektedir. Yayınlanan ilanlara göre yurttaşlar da kendi pozisyonlarına uygun iş alanı için başvurularını yaparak iş sahibi olabilmektedirler. Başvurular internet ortamında yapılabildiği gibi bizzat İŞKUR bölge ve şube müdürlüklerinde görev yapan meslek danışmanları aracılığı ile de gerçekleştirilebilmektedir. Esasen adil bir uygulama olduğu ifade edilen bu yöntemin bazı işe alımlarda kayırmacılığa müsamaha gösterdiğine dair iddialar da olagelmektedir. Örneğin son olarak Siirt’te gerçekleştirilen işe alımlara ilişkin listeler açıklanmış olup listede 21 kişinin aynı soyada sahip ve aynı aileden olması oldukça çarpıcıdır”

'AYNI LİSTEDE 21 KİŞİNİN AYNI AİLEDEN OLMASI NEYİN İZAHIDIR?'

Beştaş’ın Çalışma, Sosyal Güvelik Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un cevaplaması için meclise verdiği soru önergesi ise şöyle:

“­■ Siirt ili için gerçekleştirilen atamalarda şaibe söz konusu mudur? Bu konuda tarafınıza ulaşmış şikayet var mıdır?

■ Siirt ili için gerçekleştirilen atamalarda bir listede 21 kişinin aynı aileden olması neyin izahıdır?

■ Siirt ili için gerçekleştirilen İŞKUR atamalarında hangi kriterler esas alınmıştır?

■ Siirt ili için gerçekleştirilen atamalarda kayırmacılık hâkim olmuş mudur?

■ İşe alımlarda liyakate dayalı atamalar yerine torpil ve kayırmacılığın hâkim olmasını nasıl karşılıyorsunuz? Bu konuda ülke genelinde kurumlar bazında işe alım süreçlerinin denetlenmesi sağlanacak mıdır? İşe yerleştirmelerde sınavlarda elde edilen başarı ve liyakate dayalı atamaların yapılması sağlanacak mıdır?

■ Siirt ilinde İŞKUR üzerinden yapılan atamalara ilişkin sorumlular hakkında soruşturma başlatılmış mıdır/başlatılacak mıdır?

■ Kayırmacılık ve torpile dayalı işe alımların engellenmesi için hükümetiniz hangi çalışmaları yürütecektir?

■ Bahse konu şaibeler karşısında Siirt ilinde gerçekleşen atamaların yeniden yapılması gündeminizde olacak mıdır?​” (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TFF'den Terim'e yönelik sözleri nedeniyle Selahattin Aydoğdu'ya kınama

SONRAKİ HABER

10 Ekim sanıklarından öğretilmiş savunmalar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...