02 Ağustos 2018 23:00

EnerjiSa işçisi öfkeli: Sendikacılar bizi değil patronu iyi savunuyor

Tes-İş sendikasının işçilere sormadan EnerjiSa ile TİS imzalaması işçileri öfkelendirdi: Enflasyonun bile altında bir rakama imza attılar.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Halil İMREK
Adana

Tes-İş ile EnerjiSa arasında 1 Mart 2018 ile 28 Şubat 2021 tarihlerini kapsayan 3 yıllık toplu iş sözleşmesi işçileri öfkelendirdi. Kendilerine sorulmadan sözleşmeye imza atılmasına da tepki gösteren işçiler, sözleşmeyle ilk 6 ay için yüzde 7 zam yapıldığını belirterek “Bize yüzde 7 zam yapıldı elektriğe yüzde 9 zam geldi. Enflasyonun bile altında bir rakama imza attılar. Sendika bizden değil işverenden aidat almalı. Çünkü bizi değil onları iyi savunuyor” dedi.

‘İŞÇİYE SORMADAN İMZALADILAR’

Görüştüğümüz Adana EnerjiSa’ya bağlı işçiler, Tes-İş merkezinin bu TİS’e imza atmasını şöyle değerlendirdi: “İşçiye sormadan ve işçinin onayını almadan sözleşme imzalıyorlar. Hem üç yıllık bir sözleşme hem de çok düşük zam oranı alındı. İkramiyede ise eski sözleşmeden farklı bir şey yok. Sendika üyelerine düşük ücretle çalışmaya devam edin demiş oldu. Daha önceki gün Adana’da ulaşıma 50 kuruş zam geldi. Şehir içi ulaşım 3 lira oldu. Her şey pahalı. Aldığımız ücretle nasıl geçineceğiz? Sendikacılar gelsin geçinsin” dedi.

‘GEL DE GEÇİN’

İşçiler, Tes-İş Genel Başkanı Mustafa Şahin’in “EnerjiSa ile imzaladığımız toplu iş sözleşmesi sektördeki diğer sözleşmelere örnek teşkil edecek” sözlerine de tepki gösterdi. Sosyal medyada tepki gösteren işçilerden biri, “Biz yine zarardayız. Elektriğe yüzde 9 zam yapıldı, enflasyon yüzde 14. Ama bize yüzde 7 zam. Ona zam, buna zam gel de geçin Tes-İş” dedi.

Başka bir işçi ise “Bu ülkede işçilerle istişare etmeden onların onayını almadan toplusözleşmelere imza atan sendikacılık kesinlikle olmamalıdır. Yanlış yaptılar” dedi.

Alınan zammın çok düşük olduğunu söyleyen bir işçi de “Düşük ücretle çalış ve onlar rahat etsin. Biz amelelik yapalım onlar tatile, biz direk tepesine, dağa bayıra, yağmur, çamur, sıcak demeyelim gidelim. Kâr kazanan kim? İşveren ve sendika. Güya işçi sendikası, sadece ismi öyle” diye konuştu.

Başka bir işçi de “Sendika bizden değil işverenden aidat almalı. Çünkü bizi değil onları iyi savunuyor” dedi.

İmza atılan sözleşme ve çalışma koşullarına dikkat çeken başka bir işçi de “Bunlar köle istiyor sadece. Modern zamanda paralı köle olduk. İşçiye verirken yüzde 4, yüzde 7 oh ne ala” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İhraç edilen KESK üyesi emekçilere verilen para cezasına tepki

SONRAKİ HABER

Bu hafta vizyona giren filmler – 3 Ağustos 2018

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...