02 Ağustos 2018 12:01

CHP: Eğitimdeki bu başarısızlık MEB’in sorumluluğudur

CHP Milletvekili Lale Karabıyık, LGS ve YKS sonuçlarınının, eğitim sisteminin içinde bulunduğu durumu net bir şekilde yansıttığını belirtti.

Görsel: Pixabay

Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, Liselere ve Üniversiteye Giriş sınavlarının sonuçlarınının, eğitim sisteminin içinde bulunduğu durumu net bir şekilde yansıttığını belirtti.

Ortaöğretim kurumlarına yerleştirme sonuçlarının yüzbinlerce öğrencinin hayallerini yıktığını ifade eden Karabıyık, “LGS sonuçlarının açıklanması ile veli ve öğrencilerden binlerce şikayet gelmeye başladı. Yaklaşık 233 bin öğrenci hiçbir okula yerleşemedi. Adrese dayalı yapılan tercihlerde okulda bulunma süresinin öncelikli şart olması puanı ve not ortalaması yüksek öğrencilerin dışarıda kalmasına neden oldu” dedi.  Karabıyık, MEB’in, Anadolu liselerinin kontenjanlarını arttıracağı veya bu okulları ikili eğitime geçireceği açıklamasını ise “MEB’in özrü kabahatinden büyük” diye niteledi.  

‘ÇÖZÜM ÖĞRENCİ TERCİHLERİNDE’

MEB’in sınavsız öğrenci alan okulların sınıf mevcutlarını arttırarak bu okulları iyice kalabalıklaştıracağını belirten Karabıyık “Sistemdeki tıkanıklık bu tedbirlerle çözülemeyecek kadar büyüktür. Bakanlık açıkta kalan ve istemediği okula yerleşen öğrencilerin durumunu bir an önce çözmelidir” dedi. Çözüm yolunu öğrencilerin tercihleri ile gösterdiğini, MEB tarafından açıklanan yerel ve merkezi yerleştirme sonuçlarında lise kontenjanlarının yüzde 26.98’inin dolmadığı ve üç öğrenciden birinin açıkta kaldığının görüldüğüne dikkat çeken Karabıyık “Açıklanan sonuçlara göre anadolu liseleri, fen liseleri ve sosyal bilimler liselerinin kontenjanları neredeyse tamamen dolarken imam hatip liselerinin yüzde 47.69’u, meslek liselerinin ise yüzde 44,45’i dolmadı. Bu sonuçlar, velilerin ve öğrencilerin imam hatip ve meslek liselerini tercih etmediğini göstermektedir” dedi.

3 KİŞİDEN BİRİ AÇIKTA

Merkezi yerleştirmede 4. ve 5. tercihine yerleşen 30 bin 529 öğrencinin aslında hiç istemediği ve tercih yapma zorunluluğu ile yazdığı bir okula kaydedildiğine işaret eden Karabıyık, “Sonuçlara göre; öğrencilerin yüzde 50’si anadolu lisesi, fen lisesi, sosyal bilimler lisesine, yüzde 15’i imam hatip lisesine yüzde 35’i de meslek liselerine yerleştirildi. Sınav puanıyla liselere yerleşen öğrencilerden sadece 33 bin 694’ü birinci tercihine yerleşti. İkinci tercihine yerleşen aday sayısı 35 bin 148, 3. tercihine yerleşen aday sayısı 27 bin 912, 4. tercihine yerleşen aday sayısı 18 bin 812, 5. tercihine yerleşen aday sayısı ise 11 bin 717 oldu. Pansiyonlu okulları tercih eden 3 bin 509 öğrenciden yalnızca 477’sinin yerleşmesi ise dikkat çekici bir sonuç” sözleriyle LGS sonuçlarına dikkat çekti.

‘BİR NESİL YOK EDİLİYOR’

Üniversite giriş sınavlarındaki başarısızlık ve soruları doğru yapma oranlarını da değerlendiren Karabıyık, bu sonuçların bir neslin daha yok edildiğinin belgesi niteliğinde olduğunu belirtti. Üniversite giriş sınavlarındaki soruları doğru yapma oranlarında da görüldüğü gibi, başarı oranı oldukça düşük öğrencilerin üniversitelere yerleşeceğini belirten Karabıyık “Bu başarısızlık MEB’in sorumluluğundadır. Bu sonuçlar üniversitelerin niteliğini düşürmekte ve düşük başarı oranlı bir nesil yetişmektedir” dedi.

YKS, Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) geçerli olan testlerdeki doğru cevap ortalamaları:

  1. Türkçe 40 soruda 16,179 ortalama
  2. Sosyal bilimler 20 soruda 6,003 ortalama
  3. Temel matematik 40 soruda 5,642 ortalama
  4. Fen bilimleri 20 soruda 2,828 ortalama

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Maçta 3 raket parçalayan tenisçiye 16.500 dolar ceza verildi

SONRAKİ HABER

CHP'de muhalifler imzaları teslim etti, genel merkez 'yetersiz' dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...