01 Ağustos 2018 18:44
Son Güncellenme Tarihi: 02 Ağustos 2018 16:28

Zimbabve'de seçim sonrası gösterilerde ölenlerin sayısı 6'ya yükseldi

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, seçimlerin ardından gerginliğin arttığı Zimbabve'de siyasi liderlere ve halka itidal çağrısında bulundu.

Fotoğraf: Wilfred Kajese/AA

Paylaş

Zimbabve polis yetkilileri, dün çıkan çatışmalarda yaralanan 3 kişinin yaşamını yitirmesiyle ölü sayısının 6'ya çıktığını açıkladı.

Zimbabve'de hafta başında yapılan seçimler sonrası, Meclis seçimini Zimbabve Afrika Ulusal Birliği-Yurtsever Cephesi'nin (Zanu-PF) kazandığı duyurulmuş, devlet başkanlığı seçim sonuçları ise açıklanmamıştı. Bunun üzerine soağa çıkan halka polis saldırmış, polisin gösterileri bastırmakta yetersiz kalması üzerine orgu güçleri halka saldırmıştı.

BM'DEN İTİDAL ÇAĞRISI

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Zimbabve'de hafta başında yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin ardından artan gerginlik üzerine, sonuçlar açıklanıncaya dek siyasi liderleri ve halkı itidale ve her türlü şiddet olaylarından kaçınmaya çağırdı.

Guterres, yaptığı yazılı açıklamada, seçimlerin ardından başkent Harare'de ordunun halka saldırısı sonrasında yaşananlardan endişe duyduğunu belirtti.

Barışçıl ve düzenli bir seçim süreci sağlanması ve anlaşmazlıkların diyalogla, hukuk kurallarına uygun ve barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğini vurgulayan Guterres, seçim sonuçları açıklanıncaya dek siyasi liderlere ve halka itidal göstermeleri ve her türlü şiddet olaylarından kaçınılması çağrısında bulundu.

MNANGAGWA MUHALEFETİ SUÇLAMIŞTI

Devlet Başkanı Emmerson Mnangagwa, yaşanan kaostan dolayı muhalif Demokratik Değişim Hareketi (MDC) İttifakının lideri Nelson Chamisa'yı suçlarken, muhalefet, tüm şiddet eylemlerini kınadığını açıklamıştı.

Zimbabve polisi ise olayların müdahale edemeyecekleri kadar büyümesi nedeniyle ordudan destek istediklerini duyurmuştu.

38 YIL SONRA MUGABE'NİN ADAY OLMADIĞI İLK SEÇİM

Ülkede iki gündür seçim sonuçlarına ilişkin endişeli bekleyiş sürerken gelen ilk verilere göre, ulusal mecliste koltukların çoğunluğunu iktidar partisi Zanu-PF'nin kazandığı belirtiliyor.

Devlet başkanlığı için 22 aday katılırken, seçimlerde iktidar partisi Zanu-PF adına mevcut Devlet Başkanı Emmerson Mnangagwa, muhalif 7 partinin bir araya gelmesiyle oluşturulan MDC İttifakı adına Nelson Chamisa yarıştı.

Yaklaşık 5,6 milyon kayıtlı seçmenin olduğu ülkede, resmi seçim sonuçlarının bu hafta sonuna kadar ilan edilmesi bekleniyor.

Zimbabveliler, pazartesi günü, 38 yıl sonra oy pusulasında eski Devlet Başkanı Robert Mugabe'nin ismi olmadan sandık başına gitmişti.

Ülkede geçen yıl kasım ayında yapılan askeri müdahale sonrasında, Robert Mugabe istifaya zorlanmış ve yerine eski Devlet Başkan Yardımcısı Mnangagwa getirilmişti.

Mugabe, Zimbabve'nin bağımsızlığını kazanması sonrası 1980 yılında düzenlenen genel seçimlerde başbakanlık koltuğuna oturmuş, ardından düzenlenen tüm devlet başkanlığı seçimlerini kazanmıştı. (Harare/AA)

ÖNCEKİ HABER

Aydın'da bir adam ve oğlu 10 yaşındaki kız çocuğuna istismarda bulundu

SONRAKİ HABER

Kekilli: Türkiye kökenli olduğum için Almanya'da daha az rol aldım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa