01 Ağustos 2018 16:54

İsveç’te her 3 LGBTİ bireyden 1'i işyerinde ayrımcılığa uğruyor

İsveç'te her 3 LGBTİ+ bireyden 1'inin işyerinde ayrımcılığa uğradığı ortaya çıktı. Sendikalar, homofobiye karşı eğitim çalışması başlatma kararı aldı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Göteborg Belediyesi ve Göteborg Üniversitesi’nin işyerlerinde yaptığı araştırmanın sonuçları, her 3 LGBTİ+ bireyden 1'inin ayrımcılığa uğradığını gösterdi. LGBTİ+ bireylerin işyerlerinde aşağılanmasına ve dışlanmasına tepki gösteren İsveç İşçi Sendikaları (LO) ve üyesi federasyonlar, homofobiye karşı işyerlerinde eğitim çalışmaları başlatılması kararı aldı.

İsveç, LGBTİ+ bireylere hoşgörüde dünyanın en önde gelen ülkeleri arasında sayılıyor. Bir liman ve işçi kenti olarak bilinen Göteborg, İsveç’in en hoşgörülü ili. Bu nedenle de 'dünyanın en LGBTİ+ dostu ili' olmaya aday gösterildi. Ancak Göteborg Üniversitesi ve Göteborg Belediyesinin hazırladığı rapor, LGBTİ+ bireylere yönelik ayrımcılığın son bulması için daha çok şey yapılması gerektiğini gösteriyor. Rapora göre LGBTİ+ bireylerin işyerlerinde cinsel yönelimlerini açıklamaları durumunda dışlanma, tehdit edilme ve ayrımcılığa uğrama riski büyük. LGBTİ+ bireyler bu nedenle cinsel yönelimlerini gizlemek zorunda kalıyor.

EN FAZLA TRANSLAR DIŞLANIYOR

Her 3 LGBTİ+ bireyden 1'i, işyerinde ayrımcılık ve aşağılanmayla karşı karşıya kaldığını söylüyor. En fazla dışlananlar ise translar.

Raporda LGBTİ+ bireylerin yüzde 40’ının cinsel yönelimlerinin anlaşılmaması için iş arkadaşlarıyla sohbet etmekten kaçındıkları belirtiliyor. Bundan bir süre önce LO’nun hazırladığı “İşyerlerinde açıklık” başlıklı rapor geçici olarak çalışanların kadrolu olanlara kıyasla cinsel yönelimlerini gizlemeyi daha fazla tercih ettiklerini ortaya koymuştu.

Ortak bir açıklama yapan LO’nun 1. Başkan Yardımcısı Therese Guovelin ve Göteborg Belediyesi Yönetim Kurulu Başkanı Ann-Sofie Hermansson, işyerlerinde herkesin cinsel yönelimlerini açıkça dile getirme hakkına sahip olduğunu, bundan dolayı insanların dışlanmalarının kabul edilemeyeceğini söyledi.

ÖNLEM ALINMALI

LGBTİ+ bireylere yönelik ayrımcılığın engellenmesi için şu önlemlerin alınmasının önemine dikkat çekildi

■ Bu konu sistematik olarak gündeme getirilmeli. Olumlu gelişme olmasının anahtarı bunu değişik bağlamlarda ele alınması. Bu konuda sendikalara merkezi bir görev düşüyor.

■ Onur etkinliklerine katılıp bu konu hakkında insanları bilgilendirmek ve tartışma açmak, işyerlerinde insanların huzur içinde olmasını sağlamak sendikaların görevleri arasındadır.

■ Göteborg ili ülkede ilk kez LGBTİ+ bireyler için bir danışma bürosu açtı. Burada diyalogun işyerlerini de kapsayacak bir biçimde geliştirilmesine gereksinim var.

■ Herkese eşit muamale, güvence altına alınmalı. Bunun gerçekleşmesi için hem sendika hem de işverende önemli bir iyileştirme potansiyeli var.

SENDİKALAR EĞİTİM ÇALIŞMASI BAŞLATACAK

LO ve ona bağlı federasyonlar da, İsveç Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin LGBTİ+ grubuyla birlikte eğitim çalışmalarının başlatılmasını kararlaştırdı. Sendikalar, ayrıca LGBTİ+ bireylere yönelik ayrımcılığın engellenmesi için işverenlerden de somut önlemler almalarını talep edecek. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fed, faiz oranını sabit tuttu ama kademeli artırım sinyali verdi

SONRAKİ HABER

Tedaviyi kabul etmeyen mahkum, doktoru bıçaklayıp firar etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...