01 Ağustos 2018 23:10

Şengal Katliamı’nın 4. yılı için anma düzenlenecek

IŞİD’in Şengal’e yönelik gerçekleştirdiği saldırının 4’üncü yıl dönümünde birçok yerde anma etkinlikleri düzenlenecek.

Şengal (Fotoğraf: Wikimedia Commons)

Paylaş

IŞİD’in 3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal’e yönelik gerçekleştirdiği saldırının 4’üncü yıl dönümü dolayısıyla Êzidîlere yönelik gerçekleştirilen katliam için birçok yerde anma düzenlenecek.

Şengal’de Êzidîler, katliamın 4’üncü yıl dönümüne hazırlanırken bu kapsamda çeşitli anma ve etkinlikler düzenlenecek. Anma etkinliklerine Musul, Telafer, Federe Kürdistan ve diğer bölgelerden heyetler davet edildi. Anma kapsamında Êzidî gençler, 2 Ağustos gecesi Şengal Dağı’nda meşaleli yürüyüş gerçekleştirecek. Sabah ise, Serdeşt Bölgesi’nde binlerin bir araya gelmesi bekleniyor.

ŞENGAL’DE NE OLMUŞTU?

Şengal etrafında bulunan stratejik yerleri alan IŞİD, 2 Ağustos gecesi kentin güney hattı olarak bilinen Siba, Şêx Xidir, Tel Êzer, Girzer ve Koço köylerine eşi görülmemiş bir saldırı başlattı. Bu saldırıyla birlikte 73’üncü ferman başlamış oldu. 3 Ağustos sabahı Şengal’e ulaşan IŞİD, on binlerce Êzidî kadın, çocuk ve yaşlıyı kırımdan geçirdi. Bir anda IŞİD’i karşılarında gören Êzidîler, Şengal Dağı’na sığındı.

IŞİD’in eline geçen Êzidîler ise, Musul, Telafer, Rakka, Minbic, Girê Spî ve Dêra Zor gibi kentlerde kurulan köle pazarlarında satıldı. Kimi kadınlar IŞİD’liler tarafından alıkonuldu. Kimileri ise, IŞİD’in zorla Müslümanlaştırma çabalarına karşı çıktıkları için öldürüldü.

Bugüne kadar Şengal’in çeşitli yerlerinde 68 toplu mezar bulundu. En büyük mezarda ise yaklaşık 200 kişinin cesedinin bulunduğu tahmin ediliyor. Halen toplu mezarlar çıkmaya devam ederken, toplu mezarların en çok bulunduğu yerler ise Koço, Solax, Herdan, Ramusî ve Kapusî köyleri oldu.

TAJÊ bünyesinde oluşturulan Esir Kadınları Kurtarma Komitesi, bugüne kadar IŞİD’e esir düşmüş 500’den fazla kadın ve çocuğu kurtardı. Kurtarılanlar özellikle Rakka, Musul ve Dêra Zor’da IŞİD’in elinde esir olarak kalıyordu.

Şengal’in 13 Kasım 2015’te tamamen IŞİD’ten kurtarılmasından sonra, 2017 yılında Şengal Demokratik Özerk Meclisi ilan edildi. Êzidî halkının korunması için 23 maddeyi kamuoyuna duyuran özerk meclis, Êzidîlerin korunması için uluslararası güçlerden de duyarlılık talep etti.

Fermanın 4’üncü yılına girilirken, saldırıda esir düşen ve halen akıbeti bilinmeyen binlerce Êzidî bulunuyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ÇMO: Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'ndeki yangın, eksikleri ortaya koydu

SONRAKİ HABER

Karabük'te yıldırım çarpan savcı hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...