01 Ağustos 2018 15:11

‘Valilere verilen yetki ile insanların hakları gasbedilecek’

Diyarbakırlı yurttaşlar, OHAL uygulamalarının kalıcılaştırılması yönünde kabul edilen kanuna şaşırmadıklarını söylüyor: Burada OHAL hiç kalkmadı ki.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

OHAL uygulamalarının kalıcılaştırılması yönünde kabul edilen kanuna şaşırmayan Diyarbakırlı yurttaşlar, her şeyin aynı şekilde devam ettiğini belirterek, valilere verilen yetkilerle insanların haklarının gasbedileceğini söyledi.

“Kalıcı OHAL” olarak bilinen “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından onandıktan sonra Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Mezopotamya Ajansından Esra Solin Dal’ın haberine göre; Kanunla valilere geniş yetkiler verilirken; yurttaşlar, valilere bu kadar yetkinin verilmesine tepkili.

‘DİYARBAKIR’DA OHAL HİÇ KALKMADI Kİ’

Yurttaşlardan Emrullah Çağın, OHAL’in kaldırıldığını ama bunun kendilerine bir yansımasının olmadığını belirterek, “OHAL’in kaldırıldığını söylüyorlar, bence kalkmadı. Buradaki insanlara sorarsanız da kalkmadı. Eğer OHAL kalktıysa neden bu kadar arama yapılıyor? Bu kadar panzerlerin yol ortasında ne işi var? Her şey aynı, değişen bir şey yok. Diyarbakır’da OHAL hiç kalmadı ki! Eğer benim giriş çıkışlarım bir valinin iznine kalmışsa kimse demokrasi ve insan hakları demesin bu ülkede” dedi.

OHAL yasalarının devam ettiğini dile getiren Özel Güvenlikçi Mehmet Ak, gittikleri her yerde hâlâ keyfi bir şekilde arandıklarını, polisle göz göze gelmenin bile suç sayılacak duruma geldiğine dikkat çekti. Valilere tanınan yetkilerle insanların haklarının gasbedileceğini kaydeden Ak, “Bütün her şeye bir kişinin karar vermesi sağlıklı bir durum değildir” dedi.

‘NEDEN HÂLÂ FESTİVALLER YASAKLANIYOR?​’

Valiliklere verilen yetkilerle bölgede daha fazla kısıtlamaların yaşanacağına dikkat çeken Munzur Üniversitesi Öğrencisi Fuat Güneş, “KHK ile insanlar görevden alınıyor, bunun devamına işaret eden yasal düzenlemeler yapıldı. İhraç edilen insanları görünce geleceğe dair kaygılarım artıyor, yarınımı düşünemez oldum. Dersim’de festival yasaklandı, eğer OHAL kalktıysa neden festival yasaklanıyor” diye konuştu.

‘TOPLUMU YENİ BİR AÇMAZA GÖTÜRÜYORLAR’

 Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Öğrencisi Nejat Karakuş ise OHAL sonrasında bir kanun teklifinin yasallaşmasıyla uygulamaların kendini göstereceğini kaydederek, “OHAL yerine Terörle Mücadele Kanunu adı altında yeni bir sistem hayata geçirildi. Aslında OHAL ismen yeni kanunlarla birlikte devam ediyor. Toplumu yeni kanunlarla yeni bir açmaza götüreceklerini düşünüyorum” dedi. Valilere verilen yetkileri birçok durumda sakıncalı bulan Karakuş, valilere sınırsız yetkilerin verilmesinin yargının tökezleyeceği anlamına geleceğini dile getirdi.  

‘OHAL AYNI TAS AYNI HAMAM DEVAM EDİYOR’

 AKP’nin insanları kandırdığını belirten İnşaat İşçisi Ramazan Yıldırım da “Hani OHAL kalkmıştı, kalkmışsa da bize kalkmamış, hâlâ aynı tas aynı hamam uygulamalarına devam ediyorlar” diye konuştu.

'ÜLKE AÇIK CEZAEVİ HALİNE GELECEK'

İnsan Hakları Derneği (İHD) Dersim Şube Başkanı Gürbüz Solmaz ve Emek Partisi (EMEP) İl Başkanı Mustafa Taşkale, OHAL uygulamalarının yasallaştırılması ve doğuracağı sonuçları Mezopotamya Ajansından Semra Turan’a değerlendirdi.

İHD Dersim Şube Başkanı Gürbüz Solmaz, Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişiminden sonra OHAL ile yönetildiğini hatırlatarak, OHAL’in resmileştirilerek daha da baskıcı bir hale getirildiğini söyledi. Solmaz, OHAL’in resmileşmesiyle keyfi uygulamaların tavan yapacağını vurgulayarak, Türkiye’nin bu politika ile diktatörlüğe doğru gittiğini belirtti. Solmaz, “Türkiye, bu yasalar ile yasaları olmayan, yargısı bağımsızı olmayan, insanların can güvenliğinin olmadığı bir ülke haline getiriliyor. Aslında böyle bir rejime doğru gidiyor. Bir ülkede adalet, demokrasi, insan hakları, can güvenliği yoksa o ülkede OHAL’i kalıcılaştırmanın bir önemi de yoktur. Önemli olan özgürlüklerin alanını genişletmektir” dedi.

‘HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK’

EMEP Dersim İl Başkanı Mustafa Taşkale ise böyle bir düzenlemenin yasal hale getirilmesinin uzun süredir konuşulduğunu hatırlatarak, “tek adam rejimi” ve “diktatörlüğün” inşa edildiğini kaydetti. Taşkale, “OHAL’in kalıcı hale getirilmesi, Türkiye’nin demokratik alanlarında mücadele edenleri dize getirmeye yöneliktir. AKP her şeyi kendisine göre dizayn etmek istiyor. Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Erdoğan’ın deyimiyle, valiler kendisinin bizzat temsilci olacaklar. Siyasi partilerin izinsiz yapacağı herhangi bir açıklama dahi suç sayılacaktır. Her şey izne tabi tutulacak” dedi.

Ülkenin açık cezaevi haline dönüşeceği ve insanların kımıldayamayacak hale geleceği bir döneme tanıklık edeceklerini belirten Taşkale, “Her alanın kısıtlanacağı bir Türkiye bizi bekliyor. Türkiye hem içeride hem de dışarıda sıkışmış bir halde. Ülke, bu politikalarla fazla yürüyemez. Ekonomik kriz giderek derinleşecek” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Rize’de sel ve heyelanda mahsur kalan 3 motosikletli kurtarıldı

SONRAKİ HABER

ÇMO: Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'ndeki yangın, eksikleri ortaya koydu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...