01 Ağustos 2018 12:30

Rusya: Türkiye’nin Suriye’den çıkmasını isteyeceğiz

Rusya'nın Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev: Zamanı geldiğinde Türkiye'nin Suriye'den çekilmesi konusunda ısrarcı olacağız.

Fotoğraf: Ekrem Masri/AA

Paylaş

Suriye’de gözler, Türkiye sınırındaki İdlib vilayetine çevrilmiş durumda. Rusya, çatışmasızlık bölgesi kapsamında buraya asker gönderen Türkiye’den ‘Zamanı geldiğinde çekilmesini isteyeceklerini’, bunda ‘Israrcı olacaklarını’ açıkladı. Suriye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Beşar Caferi de Türkiye’yi işgalle suçladı, ülkedeki ‘Türk askerlerinin çıkarılacağını’ söyledi.

‘ISRARCI OLACAĞIZ’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Suriye’de barış amacıyla devam eden Astana sürecinin dünkü toplantısını Rus basınına değerlendirdi. Rus Özel Temsilci, “Türk askerler tarafından kontrol edilen bölgelere gelirsek, burası Azez ile Cerablus arasında kalan çok büyük bir alan. Türkiye İdlib’deyse nizam sağlanması için kendi üstüne belirli sorumluluklar aldı” dedi.

“Fakat biz her zaman bu bölgelerdeki operasyonları ile görevleri bittikten sonra Türk askerlerinin buralardan çekilmesi gerektiğini söyledik” diye devam eden Lavrentyev, şunları kaydetti: “Bu bölgelerde sivillerin güvenli bir biçimde yaşaması için gereken koşullar oluştuğunda Türk askerlerinin buralardan çekilmesi gerektiği konusunda ısrarcı olacağız. Sonra da bu bölgelerin birleşme süreci devam edecek.”

GÖÇMENLERİN EVLERİNE DÖNEBİLMELERİ İÇİN YARDIM TEKLİFİ

Lavrentyev Rusya’nın, Suriyeli göçmenlerin evlerine geri dönebilmeleri konusunda Türkiye’ye yardım teklif ettiklerini de söyledi. Lavrentyev şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’de 3.5 milyon göçmen yaşıyor. Bu kadar insana bakabilmek için kendilerinin de (Türkiye) yardıma gereksinimi var. Bu nedenle biz de Ankara’dayken göçmenlerin kendi evlerine dönebilmeleri için bir çalışma planı hazırlama teklifini gündeme getirdik.” 

SURİYE: TÜRK ASKERİNİ ÇIKARACAĞIZ

Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, Türkiye’nin ülkelerindeki varlığı için ‘işgal’ ifadesini kullanmıştı. Astana’da barış süreci kapsamında Soçi’de dün düzenlenen ve Türkiye’nin de katıldığı barış görüşmelerinde konuşan Caferi, Türkiye’yi Azez, Cerablus, el Bab ve Afrin’i işgal etmekle suçladı.

Caferi, ‘Suriye hükümetinin ülkenin tamamında kontrolü ele almaya kararlı olduğunu ve Türk askerlerinin uzun süreli varlığını tolere etmeyeceğini’ belirterek, “Onları çıkaracağız” ifadelerini kullandı.

İdlib, Rusya, Türkiye ve İran’ın garantörü olduğu Astana müzakerelerinde oluşturulmasına karar verilen dört gerilimi azaltma bölgesinden biri. Anlaşma doğrultusunda İdlib’in iç mahallelerinde güvenliği Türk askerleri sağlıyor. İdlib ayrıca, Suriye’nin hükümetin kontrolüne geçen bölgelerinden tahliye edilen yüzlerce militanı barındırıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Tes-İş ile EnerjiSa yüzde 7’ye, 3 yıllık TİS imzaladı

SONRAKİ HABER

Çavuşoğlu, Pompeo ile telefonda görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa