01 Ağustos 2018 11:56

İstinye Park AVM'yi yakından ilgilendiren planlara 7 yeni iptal daha

Balçova Üçkuyular'daki İstinye Park AVM projesinin bulunduğu alanın imar planlarına 7 yeni iptal kararı geldi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Balçova Üçkuyular'daki İstinye Park AVM ve otel projesinin bulunduğu alanın imar planlarına karşı açılmış davalarda 7 yeni iptal kararı daha çıktı. Mahkeme kararlarına rağmen inşaat çalışmaları hızla sürerken bölge halkı ise yaptığı açıklamada alanın tekrar kamuya devredilmesini ve pazaryerlerini geri açılmasını istedi.

İzmir Balçova Üçkuyular Fahrettin Altay Mahallesi'nde bulunan resmi tesis ve  eğitim alanlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Balçova Belediyesi'nce başka parsellere taşınarak alanın ticaret ve turizm alanına çevrilmesine karşı açılan davalarda yeni kararlar geldi.

Eski hak sahipleri ve Balçova Arsa Mağdurları Derneği tarafından açılan davalar sonucunda 7 iptal kararı daha çıktı.

İzmir Defterdarlığı Milli Emlak Dairesi Başkanlığı ile projenin yeni ve eski sahipleri Orta Gayrimenkul Yatırım Şirketi (ORJİN) ile Doğuş Gayrimenkul Yatırım müdahil olarak davalı kurumların yanında yer aldığı davalarda planların hukuka uygun olduğunu ileri sürdü.

Dosyaları inceleyen İzmir 2’inci ve 3’üncü İdare Mahkemeleri, eşdeğer alan ayrılması yönünden dayanaksız hale gelen dava konusu 1/ 1000 ve 1/5000 ölçekli planlarda, imar mevzuatına, kamu yararı, şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varıldığı kararına vardı. Mahkemeler, davanın 1/1000 ve 1/5000 ölçekli planlara ilişkin kısmı için iptal kararı verirken 1/25 binlik planların değişikliğine dair iptal talebi ise reddedildi.

İptal edilen planlar yapımı süren İstinye Park AVM ve Otel projesinin içinde kalıyor. Daha öncesinde hem Balçova halkı hem de Şehir Plancıları Odası tarafından açılan davalarda mahkeme iptal kararları verdi ancak çalışma hızlı bir şekilde ilerledi. Belediyeye kararın tebliğinden itibaren 30 gün içinde inşaatın durdurulması ve ruhsatın iptal edilmesi gerekiyor. Öte yandan alana dair eskisine benzer yeni imar planları da askıya çıktı. 13 Ağustos'ta askıdan inecek planlara karşı yapılan itirazların değerlendirilmesinden sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından karara bağlanması gerekiyor.  

'PAZARYERİMİZİ GERİ İSTİYORUZ'

Mahkeme kararı İstinye Park AVM ve Otel inşaatının önünde yapılan açıklama ile duyuruldu. ‘Devletin Arsaları Satılmasın’, ‘Vergi Dairemizi ve Pazarımızı Geri İstiyoruz’, ‘İmar Hukukunda Eşitlik ve Adalet İstiyoruz’ pankartının açıldığı basın metnini okuyan Avukat Mustafa Kemal Turan "Şimdi şirket burayı satın almadan önce, bu alan imar planlarında resmi tesis alanı, açık pazar alanı, çocuk parkı,  yeşil alan ve terminal olarak belirlenmişti. Önceki maliklere kamu görevlileri ‘Buranın yapılaşma hakkı olmaz’  dedikleri için bu kandırma ile malikler ilgili holdinge yerlerini sattı. Şirket burayı aldıktan sonra  plan tadilatı ile bu yeri ticaret merkezi ve otel konut imarına çevirtti. Şirkete 15 kat yoğunluk izni verildi ve kamu zararı oluşturuldu. İmar kanuna aykırı davranıldı ” dedi.

ORJİN: MENFAAT GRUPLARI DEVREDE

Projeyi Doğuş Grubundan devralan Orjin Grup ise yaptığı açıklama ile 'menfaat' gruplarının devrede olduğunu ileri sürdü. Projenin hukuka uygun bir şekilde çalışmasını sürdüğünün ifade edildiği açıklamada " Dava açan kişi veyahut kişilerin menfaat grupları olarak tanımlanmasının sebebi, yapılan her işleme karşı aynı kişiler tarafından birden fazla mahkemede dava açılıyor olması ve dava açan kişilerden bazılarının ticari kaygılarla bu davaları açtıklarına ilişkin somut delillerin bulunmasıdır. Tüm bu gerçeklere rağmen çeşitli menfaat grupları, tarafından bilgiler çarpıtılmaktadır. Ayrıca her gelir grubuna hizmet sunmanın yanında marka değeri çok yüksek olan İstinye Park İzmir Projesi, alışveriş turizminin yanı sıra, proje bünyesinde yer alacak olan 5 yıldızlı otel ve kongre merkezi ile yerel ve bölgesel turizme de katkı sağlayacaktır. Sonuç olarak, şirketimiz tarafından yapılmakta olan İstinye Park İzmir Projesi, İzmir ekonomisine ve kent hayatına farklılık getirirken tamamen şehircilik ilkeleri, planlama ilkeleri ve hukuka uygun olarak devam etmektedir" denildi. 

ÖNCEKİ HABER

Market fiyatı yüzde 27 artan yumurta da lüks oldu!

SONRAKİ HABER

Tes-İş ile EnerjiSa yüzde 7’ye, 3 yıllık TİS imzaladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...