01 Ağustos 2018 11:57

Market fiyatı yüzde 27 artan yumurta da lüks oldu!

Market fiyatındaki artışı yüzde 27’yi bulan yumurta, temmuz ayının zam rekortmeni oldu.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Temmuz ayında markette fiyatı en fazla artan ürün yumurta oldu. Yumurtanın market fiyatındaki artışı yüzde 27’yi buldu.

Temmuz ayı üretici ve market fiyatı karşılaştırması yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar şu tespiti yaptı: “Yem fiyatlarının yükselmesiyle birlikte artan maliyetler yumurta fiyatlarında artışa yol açtı”.

Yumurtadaki fiyat artışını yüzde 24 ile kiraz, yüzde 12 ile salatalık, yüzde 9 ile marul, yüzde 7 ile elma, yüzde 6 ile tavuk eti takip etti.

Bayraktar, temmuz ayında markette 15, üreticide 10 üründe fiyat artışı, markette 18, üreticide 11 üründe fiyat düşüşü olduğunu, markette 7, üreticide 11 üründe de fiyatın değişmediğini bildirdi.

FİYAT UÇURUMU

Temmuz ayında bir çok üründe market ile tarla fiyatı arasında uçurum oluştu. Elma 4 kat, kuru kayısı ve maydanoz 3.8 kat, nohut ve kırmızı mercimek 3.7, havuç 3.6, kuru incir 3.5, yeşil mercimek 3.4 kat fazlaya tüketiciye satıldı.

Üretici fiyatlarında en fazla fiyat artışının salatalık ve sivri biberde görüldüğünü ifade eden Bayraktar, şu bilgileri verdi:

“Salatalık ve sivri biberde fiyat artışında kıyı kesimlerde örtü altında hasadın sonuna gelinmesi, arzın yayla seracılığından ve açıkta yetiştiricilikten sağlanması etkili oldu. Limonda görülen artış mevsimsel etkilerden kaynaklandı ve arzdaki daralmaya bağlı olarak gelişti.”

Temmuz ayında market fiyatlarında maydanoz, kuru kayısı, kuru üzüm, fındık içi, zeytinyağı, süt, toz şeker fiyatında değişim görülmezken, fiyat düşüşü yüzde 38.65 ile en fazla kuru soğanda meydana geldi. Kuru soğan ve patateste fiyatların düşmeye başlamasında hasat edilen ürün miktarındaki artış etkili oldu.

ÇİFTÇİ İTHALATLA SIKIŞTIRILDI

Üreticide fiyatı en fazla düşen ürün nohut oldu. Nohut fiyatlarındaki düşüşü, gümrük vergilerinin sıfırlanması sonucunda hasat öncesi yapılan ithalatın fazla olması etkiledi. Nitekim 2017 yılının tamamında yapılan 90 bin 241 tonluk ithalat, 2018 yılının ilk 5 ayında 91 bin 100 tona yükseldi.  

Bunun yanı sıra yaz aylarında tüketimin azalması, yerli nohutların ithal nohutlara göre daha ufak olduğu için tüketicinin ithal ürünlere olan talebinin fazla olması, nohut fiyatlarını etkileyen diğer faktörler oldu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Altın İplik işçileri: İnisiyatif alıp mücadele edersek kazanabiliriz

SONRAKİ HABER

İstinye Park AVM'yi yakından ilgilendiren planlara 7 yeni iptal daha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa