01 Ağustos 2018 11:42

İsveç kral ve kraliçesinin tacı çalındı

İsveç'in 17. yüzyıldaki Kralı 9. Karl ile eşi Kraliçe Kristina'ya ait paha biçilmez iki kraliyet tacı ve ülke elması çalındı. 

Fotoğraf: İsveç polisi/AA

Paylaş

İsveç’in Strängnäs ilinde dün öğle saatlerinde halkın olduğu saatte kiliseye giren iki hırsız, kraliyet ailesine ait simgeleri çaldıktan sonra bir bota binerek kaçtı. 

Polis, hırsızların 1611 yılından kalma iki altın taçla, kralı sembolize ülke elmasını çaldıklarını açıkladı.

Çalınan taçlardan biri 1604-1611 yıllarında İsveç Kralı olan Karl IX'a aitti. Altından yapılan tacın üzerinde kristaller ve inciler bulunuyordu. Çalınan diğer taç ise eşi Kraliçe Kristina'ye aitti.

Ülke elması (Riksäpple) olarak adlandırılan kralı simgeleyen altından yapılan nesne de çalındı. 

Kraliyet ailesinin çalınan simgeleri kilisenin içinde bulunan mezarın önüne yerleştirilen alarm sistemli ve kilitli iki camekanda bulunuyordu. 

Hırsızlar, camekanı kırdıktan ve taçlar ile ülke elmasını şeklindeki simgeyi aldıktan sonra kilisenin önünde bulunan bota binerek Mälaren Gölü'ne açılarak izlerini kaybettirdi. 

Polis bot, helikopter ve araçlarla karada, havada ve denizde yaptığı aramalara rağmen hırsızların izlerine rastlayamadı. 

‘PAHA BİÇİLMEZDİ’

Strängnäs Kilise Cemaati iletişim sözcüsü Catharina Fröjd, çalınan kraliyet sembollerinin değerini tahmin etmenin güç olduğunu belirterek “Onlar paha biçilmezdi” dedi.

Çalınan sembollerin ekonomik olarak çok değerli olduğunu söyleyen Katedral Başrahibi Christofer Lundgren de, “Ama bizim açımızdan maddi değeri daha az önemli. Bunu her şeyden önce Strängnäs Cemaatinden yapılan bir hırsızlık olarak görmüyorum. Onlar ulusal kültür mirasına aitti ve İsveç toplumundan çalınmıştır” şeklinde konuştu.

Hırsızlıktan sonra kilisedeki tüm etkinlikler iptal edildi ve kilise geçici olarak ziyaretçilere kapatıldı. Ne zaman açılacağı konusunda ise her hangi bir açıklama yapılmadı. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Irak'ta cuma günü için milyonluk gösteri çağrıları yapıldı

SONRAKİ HABER

Altın İplik işçileri: İnisiyatif alıp mücadele edersek kazanabiliriz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...