07 Eylül 2012 09:24

Direniş çevre katliamını önledi

İzmir Menemen’de bulunan Savranoğlu Deri Fabrikası, çevreye verdiği zararlar nedeniyle mühürlendi. Kötü çalışma koşullarına karşı Deri-İş Sendikasında örgütlenerek sendikalaşma hakkını kullanmak isteyen Savranoğlu Deri işçileri, 1 yılı aşkın süren direnişleri boyunca patronlarının çevreye verdiği zara

Direniş çevre katliamını önledi
Paylaş

Sendikalaşma mücadelesi verilen Savranoğlu Deri’de, fabrikanın verimli tarım arazilerine kontrolsüz bir şekilde kirli sularını deşarj etmesiyle ilgili, Deri-İş Sendikası, EGEÇEP ve ÇHD gibi kurumlar tarafından dava açılmıştı. Mahkemenin kurumların talebini haklı bulmasının ardından dava açan kurumların ısrarı üzerine belediye meclisi fabrikanın tüm makinelerini mühürledi.

Çevreyi zehirlemesinin yanı sıra ruhsatsız ve kaçak bina gibi birçok hukuksuzluğu bulunduğu belirtilen Savranoğlu Fabrikası, işçi sağlığı ve iş güvenliği kuralları bakımından da sabıkalı bulundu. İşçilerin sendikalaşma haklarına işçi kıyımı ile yanıt veren fabrika patronu, bu kararlı direniş sonrası fabrikasının kapısına kilit vurulması gerçeği ile yüzleşmek durumunda kaldı.  

ORTAK EMEK VE ÇEVRE MÜCADELESİ

1 yılı aşkın bir süre fabrika önünde direniş çadırında gece gündüz kararlı bir direniş sergileyen Deri-İş Sendikasının İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz, fabrikanın kapatılma kararının gecikmiş bir karar olduğunu söyledi. Alagöz, Menemen halkının zehirlenmesinin önlenmesinin önemli bir kazanım olduğunu söyledi. “Direnişin en başından beri sadece işçilerin çalışma koşulları için ve sendika hakkı için değil, Menemen’in zehirlenmesine karşıda mücadele ettik. Direnişin ilk haftasında kitle örgütleri ile birlikte yaptığımız halk toplantısına katılan EGEÇEP yürütmesinden Ertuğrul Barka Hoca konuşmasında ilk defa işçilerin hak mücadelesi ile çevre mücadelesi bir arada yürüyor diyerek duyduğu heyecanı dile getirmişti. EGEÇEP, Sedir, Ekoloji Derneği vb. çevre örgütleri SES, TTB ve ilgili kurulların yaptığı incelemeler ve mahkeme tespitiyle Savranoğlu Deri fabrikasını her gün 900 tonluk zehirli atığı arıtma kullanmadan yerleşim yerinin çok yakınında ve Menemen ovasına akan dereye deşarj ettiği tespit edildi” diye konuşan Alagöz, işçilerin sendika için verdiği mücadelenin Menemen halkının zehirlenmesine engel olduğunu dile getirdi.

Fabrikanın yeniden başka isimle ve yeni izinlerle çalıştırılıp çalıştırılamayacağı ile ilgili soruya Alagöz, “Sürekli takipçisi olacağız. Yıllardır Menemen halkının zehirlenilmesine göz yumulmasının da sorumlularını rahat bırakmayacağız” diye yanıt verdi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dört mevsim İstanbul

SONRAKİ HABER

Doğuşçay işçileri direnerek kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...