01 Ağustos 2018 11:14

Irak'ta cuma günü için milyonluk gösteri çağrıları yapıldı

Irak Eylem Koordinasyon Heyeti, cuma günü için başkent ve diğer il merkezlerinde milyonluk gösteri çağrıları yaptı.

Fotoğraf: Murtadha el Sudani/AA

Paylaş

Irak’ın Basra eyaletindeki yerel yönetimin genel merkezi önünde Iraklıların öfkeli gösterileri yeniden başladı. Göstericiler İl Meclisinin feshedilmesini, Anayasanın yeniden yazılmasını ve 'Ulusal Kurtuluş Hükümeti' oluşturulmasını talep etti ve İl Meclis Binası önünde oturma eylemi için çadır kurdu.

Birleşik Arap Emirlikleri Gazetesi Al Halij, Irak Eylem Koordinasyon Heyeti tarafından, cuma günü başkent ve diğer il merkezlerinde milyonluk gösteriler için çağrı yapıldığını yazdı.

TALEPLER İÇİN VERİLEN SÜRE DOLDU

Middle East haber sitesi, hükümete taleplerini yerine getirmesi için verdikleri sürenin sona ermesinden sonra yüzlerce Iraklı protestocunun dün ülkenin güneyindeki Basra İl Meclisinin girişinin önünde oturma eylemi için çadır kurduklarına dikkat çekti.

Protestocular pazartesi günü, Irak ordusunun Basra’nın kuzeyindeki Kurna 2 petrol sahasındaki oturma eylemini dağıtmasını engellediler. Yine yüzlerce protestocunun Basra’daki Zübeyr petrol sahası önündeki oturma eylemi devam ediyor.

Gösterilerde yer alan Rafid El Kanani, “Basra’daki göstericiler, hükümetin, talepleri karşısındaki vurdumduymaz tutumu nedeniyle oturma eylemlerini Basra’daki ana mekanların önüne yayma kararı verdiler” dedi. Kanani, “Basra Gösterisi Koordinasyon Heyeti’nin hükümete verdiği sürenin sona ermesinden sonra yüzlerce gösterici Basra İl Meclisi’nin girişinin önünde çadır kurdu” diye ekledi.

Protestolar, hemen hemen hiç altyapısı bulunmayan petrol zengini Basra vilayetinden başladı ve Bağdat da dahil olmak üzere diğer şehirlere yayıldı.

VALİNİN GÖREVDEN ALINMASI VE İL MECLİSİNİN FESH EDİLMESİ İSTENDİ

Musenna’daki oturma eylemi yüzlerce kent sakininin çadırlara akması ile üçüncü gününe girdi. Rudaw haber sitesi, yüzlerce kent sakininin Müsenna eyalet merkezi Samava’yadaki oturma eylemi alanındaki çadırlara geldiğini doğruladı. Protestocular, hizmetlerin iyileştirilmesi ve iş olanaklarının yaratılmasına ek olarak Valinin görevden alınmasını, İl Meclisinin feshedilmesini ve yolsuzlukla mücadele edilmesini talep ediyorlar. Güvenlik güçleri, şehrin merkezindeki oturma eylemi yapılan alanlara yakın yerlerde sıkı önlemler alıyor. Başka medya kaynakları, Başbakan Haydar İbadi’yi temsil eden bir hükümet heyetinin protestocularla görüşmek üzere kente geldiğini bildirdiler.

ELEKTRİK BAKANI GÖREVDEN ALINDI

Irak Başbakanı Haydar İbadi, ülkenin güneyinde sık sık yaşanan elektrik kesintileri üzerine patlak veren halk protestolarından sonra Elektrik Bakanı Kasım Fahdavi’yi görevden almaya karar verdi. Gözlemciler, İbadi’nin, protesto dalgasının patlak vermesinden üç hafta sonra Elektrik Bakanı Kasım Fahdavi’yi görevden almasına dikkat çekiyor ve bunu bir yatıştırma hamlesi olarak değerlendiriyor. Daha önce de İbadi, Basra’ya 3 milyar dolar yatırım sözü vermiş ancak protestoları yatıştırmayı başaramamıştı.

MİLLETVEKİLLERİNİN EMEKLİ MAAŞLARI İPTAL EDİLDİ

Elektrik Bakanı Kasım Fahdavi’nin Irak Başbakanı Haydar İbadi tarafından görevden alınmasından sonra bu kez de Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Irak Temsilciler Meclisi eski üyelerinin emekli maaş ödemelerini durdurmayı kararlaştırdı. Üç hafta boyunca gösteri yapan protestocuların taleplerinden birisi de milletvekillerinin yüksek maaşlarının ve ayrıcalıklarının iptal etmesiydi.

Milletvekilleri, dört yıllık görev sürelerine karşılık ayda 10 milyon dinar (8 bin dolar) emekli maaşı alıyorlar. Buna karşılık, Iraklıların büyük bir çoğunluğu ülkelerinin büyük petrol kaynaklarından yoksun bırakıldıklarını ve başta elektrik ve su olmak üzere ciddi hizmet eksikliklerinin altında yaşadıklarını düşünüyor.

ESKİ PARLAMENTODAN SON DAKİKA GOLÜ

Eski parlamento giderayak protestocuların da hedefi haline gelen son bir icraata imza attı. Haziran ayında görev süresi sona eren eski Parlamento, son bir icraat olarak Meclis üyelerine cömert maddi haklar tanıyan bir yasayı Meclisten geçirdi.

Irak Cumhurbaşkanının ofisi tarafından yayınlanan resmi bir açıklamada, Cumhurbaşkanının, anayasanın ihlal edildiği gerekçesiyle yasayı imzalamayı reddettiği, ancak kanunun yasal süresi içinde kabul edilerek yayınlanmak üzere gönderildiği belirtildi.

İBADİ’DEN YOLSUZLUK LİSTESİ ÇIKIŞI

Dünyanın en yozlaşmış ülkeleri arasında 12. sırada yer alan Irak’ta, yolsuzlukla mücadele talebi, milyarlarca dolarlık kayıptan yetkilileri sorumlu tutan protestocuların öncelikli taleplerinden biri.

Protestocuların öfkesini bir türlü yatıştıramayan İbadi, bu kez yolsuzluk yapan yetkililerin isim listesini yayınlayacağını duyurdu. Al Arabiya gazetesi, Irak Başbakanı Haydar El-İbadi’nin, hükümetin yakında yolsuzlukla itham edilen yetkililerin isim listesini yayınlama sürecinde olduğunu söylediğini aktardı. İbadi hükümetinin tarihinin en zayıf dönemini yaşadığına dikkat çekensiyasi gözlemciler hükümet tarafından verilen sözlerin ve alınan kararların hayata geçmesinin mümkün olmadığı görüşünde birleşiyorlar. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kirasını ödeyemeyen görme engelli kadın sokağa atıldı

SONRAKİ HABER

İsveç kral ve kraliçesinin tacı çalındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...