01 Ağustos 2018 10:03

ABD’li milyardere 176 ton ÖTV'siz akaryakıt!

Akaryakıttaki vergi yükü tartışılırken; ABD’li milyarder Sheldon Gary Adelson Kuşadası’na demirleyen lüks yatı için 176 ton yakıt siparişi verdi.


Fotoğraf: AA

Paylaş

Son dönemde ucuz akaryakıt almak için Bodrum, Marmaris, Kuşadası gibi önemli tatil noktalarına gelenlerin arasına Las Vegas'ta kumarhaneleri, otel zinciri bulunan ABD’li ünlü milyarder Sheldon Gary Adelson da katıldı. Lüks yat için, 176 ton yakıt siparişi verildi.

Amerikalı ünlü milyarder Sheldon Gary Adelson ve ailesine ait olan ‘Queen Miri’ adlı yat, Kuşadası ilçesindeki marinaya demirledi. Lüks yata, 176 ton yakıt siparişi verildi. Yakıtın, İzmir’in Aliağa ilçesinden tankerle Kuşadası’na getirildiği öğrenildi. Yakıt aldıktan sonra yatın, Kuşadası’ndan ayrılarak Sicilya’ya hareket edeceği bildirildi.

Las Vegas’ta kumarhaneleri, otel zinciri, İsrail ve Amerika’da gazeteleri bulunan Adelson, Forbes Dergisi’nce 43,4 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 16’ncı kişisi ilan edilmişti. Adelson, ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’a seçim öncesi 25 milyon dolar bağış yapmasıyla gündeme gelmişti.

Adelson ailesini gezdiren Queen Miri’de, ikisi kral dairesi 18 kabinde 36 yataklı oda bulunuyor. SPA, sauna, helikopter iniş pisti, sinema, toplantı salonu, çocuk oyun odası, buhar odası, güzellik odası, sağlık odası, kütüphane, plaj kulübü, yüzme havuzu yer alıyor. Güvertede jakuzi, spor salonu bulunuyor. Her misafire bir kişinin hizmet ettiği yatta, 36 personel çalışıyor.

ÖTV YOK

Döviz kurlarının artması vatandaşı üzerken, yabancılar için çeşitli avantajlar sağlıyor. Yaz aylarının gelmesi ile birlikte Ege ve Akdeniz sahillerine turistlerin yanı sıra lüks yat akını da başladı. Yatlar, Bodrum, Marmaris, Kuşadası ve Göcek’teki eşsiz koyları gezmenin yanı sıra yakıt ihtiyaçlarını da karşılamak için Türk limanlarını tercih ediyor. Çünkü, değer kaybeden Türk Lirası onlar için daha ucuz yakıt anlamına geliyor. Üstelik Türk karasularında kalmayacağını beyan eden yatlar Türk vatandaşlarının ödediği Özel Tüketim Vergisi’ni (ÖTV) de ödemeden motorin satın alabiliyor. Dolar rekor kırdıkça Yunanistan, İtalya ve İspanya gibi ülkeleri bırakıp Türkiye’ye yelken açanların sayısı da artıyor.

ÜRETİCİNİN 5,69 LİRADAN ALDIĞINI MİLYARDER 2,91 LİRADAN ALIYOR

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl’ün 24 Ocak 2018'de paylaştığı hesalamalara göre Türkiye’de ortalama litre fiyatı 5.85 TL olan benzinin 89 kuruşu KDV, 2,37 lirası ÖTV'den oluşuyordu. Yani 5,85 liralık benzinin 3,26 lirası, yani satış fiyatının yüzde 55.7’si, vergilerden oluşuyordu. Litresi ortalama 5,32 lira olan motorinde ise vergi payı 2,60 liraydı. Motorindeki vergi oranı ise yüzde 48.8 seviyesinde bulunuyordu. Aynı yöntemle yapılacak kaba hesaplamaya göre bugün üretici köylülerin litresine 5,69 lira ödediği mazot için ABD'li milyarder ortalama 2,90 lira ödüyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

152 kadın örgütünden çağrı: Haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz

SONRAKİ HABER

Türkiye'de 61 günde 109 kişi boğuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...