01 Ağustos 2018 08:42

AYM, eylemde parmağı kırılan öğrenciye tazminat kararı verdi

AYM, harç eyleminde jandarma tarafından parmağı kırılan öğrenciye 20 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Anayasa Mahkemesi, 2006 yılında üniversite harçlarını protesto ederken jandarma tarafından parmağı kırılan üniversite öğrencisi Elif Aydın Dost’a 20 bin TL tazminat ödenmesine hükmetti.

21 Eylül 2006’da Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde öğrenciler üniversite harçlarını protesto etmek için rektörlük önünde bir araya gelmişti. Protesto sırasında jandarmanın saldırısı sırasında üniversite öğrencisi Elif Aydın Dost’un parmağı kırılmıştı. Dost daha sonra Adli Tıp Kurumundan rapor almış ve sorumlular hakkında kamu davası açılması için Cumhuriyet Başsavcılığına şikâyette bulunmuştu. Başsavcılık tarafından aşırı güç kullanan kolluk görevlisi hakkında kamu davası açmıştı. Yargılama sonucunda emri veren jandarma amirine 11 ay 20 gün hapis cezası verilmiş, daha öncesinde sicilinin temiz olması gerekçe gösterilerek infazı ertelenmişti. Temyiz incelemesi sonucu kararın Yargıtay tarafından bozulması üzerine Mahkeme sanığın kasten yaralama suçundan cezalandırılmasına ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmişti. 

‘CEZASIZLIK CAYDIRICILIĞI AZALTIR’

Yaşananlar üzerine AYM’ye başvuran Dost’un başvurusu sonuçlandı.  Dosyayı inceleyen AYM kararında, “Olayda, ceza verilmesine rağmen hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı nedeniyle failin fiiliyle orantılı bir ceza alma koşulu sağlanamamıştır. Ayrıca sanıkla ilgili disiplin yönünden de işlem yapılmadığı için başvurucunun mağduriyeti giderilmemiştir. Fiili işleyenlere ceza verilmemesi bu tür eylemlerin önlenmesini sağlayacak caydırıcılığı azaltmakta, kişilerin fiziksel ve ruhsal bütünlüklerinin korunması hususundaki pozitif yükümlülüğün yerine getirilememesi sonucunu doğurmaktadır. Anayasa Mahkemesi açıklanan gerekçelerle Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının ihlal edildiğine karar vermiştir.” ifadelerine yer verildi. AYM davanın, daha önce görüldüğü Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne geri gönderilmesine ve Dost’a 20 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İklim değişikliğinin faturasını en az katkıda bulunanlar ödeyecek

SONRAKİ HABER

YÖK'ün hazırladığı YKS tercih robotu ve ATLAS nasıl kullanılır?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...