07 Eylül 2012 09:19

‘İlkgüz Ağrısı’ ilkgüzde ödüllendirildi

YAZI alanındaki profesyonel deneyimini edebiyat alanına taşıyan Meriç Renkver’in son yıllarda kaleme aldığı öykülerini bir araya getiren “İlkgüz Ağrısı” adlı kitabı, bu yıl 5’incisi gerçekleştirilen Orhan Kemal Öykü Yarışması’nda ödüle layık görüldü. Biçim ve içerik ol

‘İlkgüz Ağrısı’ ilkgüzde ödüllendirildi
Paylaş

YAZI alanındaki profesyonel deneyimini edebiyat alanına taşıyan Meriç Renkver’in son yıllarda kaleme aldığı öykülerini bir araya getiren “İlkgüz Ağrısı” adlı kitabı, bu yıl 5’incisi gerçekleştirilen Orhan Kemal Öykü Yarışması’nda ödüle layık görüldü. Biçim ve içerik olarak her biri farklı dünyaların kapılarını açan 12 öykünün yer aldığı “İlkgüz Ağrısı”, yarışmada ikincilik ödülünü kazandı.
Adını içindeki öykülerden değil, yazarın deyimiyle “öykülerin ortak ruhu”ndan alan kitap, ortaya koyduğu özgün ve yaratıcı anlatımlarla dikkat çekiyor. Ön deyiş niteliğindeki çarpıcı bir “prolog” ile başlayan “İlkgüz Ağrısı”, zaman zaman değişik anlam katmanları sergileyen, çağrışımlara açık ilginç öykülerle devam ediyor. Kitap, garip yasakların uygulandığı bir ülkenin yazarından, yarattığı karakterin ihanetine uğrayan bir başka yazara; ilk aşkını ritüeller içinde yaşayan bir çocuktan, okuduğu yatılı okulun dünyasını keşfetmeye çalışan bir başka çocuğa; aşkını yıllarca gizleyen bir kadından, tek bir şiirle hayatına anlam katan bir başka kadına, bir dizi ilginç kişilik ve olayı okurların önüne getiriyor. Meriç Renkver öykü kitabıyla ilgili olarak şunları söylüyor: “Öyküleri yazarken, öncelikle farklı ve yaratıcı bir estetik yapı oluşturmayı, klasik öykü anlayışı ile yeni formları buluşturmayı hedefledim. Bu anlamda, kitapta yer alan öykülerin her biri ayrı bir yaratıcı arayışı yansıtmakla birlikte, okurun hissedebileceği ortak bir ruha da sahipler. Bu ruh içinde, isyankar yalnızlıklar, asude hüzünler, romantik savrulmalar ve hayaller kadar, zaman zaman okurların keşfetmesini arzu ettiğim anlam katmanları da yer alıyor. Aşk ise, bazen ön planda, bazen ayrıntılarda, ancak mutlaka bireysel veya toplumsal bir arka plan çağrışımıyla öykülerde karşımıza çıkıyor.”
(KÜLTÜR SERVİSİ)


MERİÇ RENKVER

İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümünü bitirdi. Uzun yıllar iletişim sektöründe çalıştı, yazarlık, yöneticilik, danışmanlık, eğitmenlik yaptı. Sinemaya olan derin sevgisiyle kısa filmler çekti, festivallere katıldı, senaryolar karaladı, film atölyesi çalışmaları yaptı, filmler üzerine yazılar kaleme aldı. Son yıllarda öykü ve denemeler yazmaya başladı. “Kesik Eller Ülkesi” adlı öyküsü Varlık dergisinde yayımlandı. Yazarın ilk kitabı olan “İlkgüz Ağrısı” Orhan Kemal Öykü Yarışması”nda ikincilik ödülüne değer görüldü.

ÖNCEKİ HABER

Şehrin hikayeleri

SONRAKİ HABER

Dört mevsim İstanbul

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...