31 Temmuz 2018 18:59

İsveç’te kuraklık nedeniyle çiftçilere 1,2 milyar kronluk destek

İsveç'te kuraklık nedeniyle hükümet çiftçilere 1,2 milyar kronluk yardım yapacak. Çiftçiler kararı 'önemli ama yetersiz' olarak tanımlıyor.

Fotoğraf: SuSanA Secretariat/Flickr(CC BY 2.0)

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Son yılların en kurak yazını yaşayan İsveç’te hükümet, çifçilerin uğradığı zararları telafi etmeleri için 1,2 milyar kron yardım yapmayı kararlaştırdı.

İklim Bakanı Isabella Lövin ve Tarım Bakanı Sven-Erik Bucht ile bir basın toplantısı düzenleyen Maliye Bakanı Magdalena Andersson, “İsveç köylüleri için ulusal bir kriz paketi açıklıyoruz. Uzun süren kuraklık hayvanlara verilen yem sıkıntısına neden oldu. Bunu İsveç'in gıda ihtiyacından duyduğumuz kaygıdan dolayı yapıyoruz” dedi.

Bakanın “Olağanüstü bir durum için alınan olağanüstü bir önlem” olarak nitelediği 1,2 milyar kron tutarındaki destek bu yıl ve 2019 yılında dört taksit halinde gıda üreticileri, yangın ve kuraklık nedeniyle zarar eden çiftçi ve hayvanlarını kesmek zorunda kalan köylülere dağıtılacak.

Yardımlar öncelikle kuraklığın yol açtığı yem sıkıntısı nedeniyle sığır ve koyunlarını kesmek zorunda kalan hayvancılık yapan köylülere verilecek.

İsveç’te 1992 yılında yaşanan kuraklık nedeniyle köylüler 3 milyar kronluk gelir kaybına uğramıştı. Yağmurun yağmaması durumunda köylülerin aynı miktarda bir gelir kaybına uğrayabilecekleri belirtiliyor.

Çiftcilerin Ulusal Federasyonu  (LRF) hükümetin açıkladığı yardım paketini olumlu ama yetersiz olarak değerlendirdi.

Östergötland Bölgesi LRF Başkanı Peter Borring, hükümetin açıkladığı pakette önemli önlemlerin eksik olduğunu belirterek “Örneğin yem ihtali için ulaşım ve olağandan daha fazla sayıda hayvan kesildiği için bunları donduracak olan kesimevlerine destek yok. Dondurulmuş ete olan talep taze ette olan talepten daha az” dedi.

Borring, hükümetten mazottan alınan vergiyi düşürmesini, üretimi düzenleyen kuralların hafifletilmesini de istedi.

ÖNCEKİ HABER

Yüzüklerin Efendisi dizisinin senaryosunu Star Trek 4 ekibi yazacak

SONRAKİ HABER

Avukat Can Tombul tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...