31 Temmuz 2018 17:47

Stockholm Onur Festivali'nde polis, Nazilere karşı teyakkuzda

Bu yıl 21'incisi düzenlenen Stockholm Onur Festivali'nde olası tehdit ve saldırılara karşı polis teyyakuza geçti.


Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Murat KUSEYRİ

İsveç'in pek çok yerleşim biriminde bu yıl içinde düzenlenen onur festivalleri ırkçı, yabancı düşmanı ve Nazi bir örgütlenme olan Kuzey Direniş Hareketi'nin (NMR) baskı, tehdit ve saldırılarına uğradı.

Karlskrona ilinde geçtiğimiz hafta düzenlenen Onur Festivali, NMR'nin yoğun tehditleriyle karşı karşıya kaldığı için pek çok katılımcı festivali terk etti. Norrköping ilinde ırkçı ve faşistler, şehrin caddelerine ”Kahrolsun homoseksüel lobisi” yazılı afiş ve pankartlar astı.

Boden ilinde gökkuşağı bayrakları yakıldı. Helsingborg'de 26 gökkuşağı bayrağı parçalandı. Hörby ilçesinde bayrakları çalan faşistler, Falun ilinde de festival katılımcılarına yönelik fiziki saldırılarda bulundu.

Trelleborg ilinde gökkuşağı bayrağını yakan ırkçılar, yanık bayrağı NMR'nin logosunun bulunduğu etiketlerle belediye binasının kapısına yapıştırdı. Malmö ilinde gökkuşağı bayraklarını yarıya indiren NMR üyeleri, onur yürüyüşünü engelleme girişiminde bulundu.

NMR'nin gençlik kollarından 15 civarındaki Nazi, geçen yıl yapılan onur yürüyüşünü engellemek için fiili müdahalede bulunmuştu. Son olarak da geçtiğimiz ay Gotland Adası'nda düzenlenen Politikacılar Haftası'nda RFSL'nin  (Eşit Cinsel Haklar Federasyonu) NMR'nin tehditlerinden dolayı etkinliklerini iptal etmişti.

RFSL aktivistlerinden Helena Westin, Aftonbladet gazetesine ”RFSL gençliğinin Politikacılar Haftası'na katılmaya cesaret edememesi oldukça korkutucu. NMR, her zaman bizleri gözetleyerek ve fotoğraflarımızı çekerek bizleri korkutmak istiyor. Bugün ben de korkmaya başladım. NMR ve diğerleri dolaşarak gökkuşağı bayraklarını yakıyor, korku ve endişe yaratıyor” dedi.

Kuzey Direniş Hareketi, Nordfront adlı internet sitesinde LGBT'lilere karşı mücadele çağrıları yapıyor.

Stockholm, bu yıl Avrupa Onur Haftası'na ev sahipliği yaptığı için katılımcıların sayısının bir önceki yıla göre % 25 oranında artacağı tahmin ediliyor.

Stockholm Polisinin Basın Sözcüsü Lars Byström, Avrupa Onur Haftası düzenlenmesinden ötürü ayrıca önlem aldıklarını ve polis sayısını artırdıklarını söyledi. Festival nedeniyle Stockholm'e çok sayıda ziyaretçi geldiği için denetimi sağlamanın güç olduğunu söyleyen Byström ”Her sokak başına polisleri yerleştiremeyiz ama hareketli birliklerimiz var. Ayrıca uygun gördüğümüz yerlere polisleri yerleştiyoruz” dedi.

27 Temmuz günü açılışı yapılan festival 4 Ağustos Cumartesi günü gerçekleşecek bir yürüyüşle sona erecek.

ÖNCEKİ HABER

İsveç’te ırkçılar, 500 bin göçmeni sınır dışı etmek istiyor

SONRAKİ HABER

Facebook, sahte davranış gösteren hesapları kaldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...