31 Temmuz 2018 17:04

Rusya: İdlib'de Nusra sorunu çözülürse operasyona gerek kalmaz

Rusya, cihatçıların kontrolündeki İdlib vilayetine ilişkin açıklamasında 'Türkiye'yi Nusra sorununu çözmeye' çağırdı.

Fotoğraf: Ekrem Masri/AA

Paylaş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, "Suriye’nin ılımlı muhalefeti ile Türkiye’yi, İdlib bölgesinde Nusra sorununu çözmeye çağırdıklarını" belirtti.

Sputnik'in haberine göre Lavrentyev, bugünkü basın toplantısında, "Nusra sorununun çözümü için ılımlı muhalefeti ve Türk partnerlerimizi, bizimle aktif iş birliği yapmaya çağırdık. Hmeymim üssünde bulunan Rus askerlerin dışında Suriye hükümet ordusuna yönelik tehdidin de tamamen yok olması için bu sorunu çözmeye çağırdık" dedi.

"Bu sorun çözüme kavuşturulursa militanlara karşı operasyona da gerek kalmayacak" diyen Lavrentyev, İdlib'de geniş kapsamlı askeri operasyonun söz konusu olmadığını kaydetti.

Lavrentyev'in "ılımlı muhalefet" diyerek Nusra dışında kalan ve Türkiye ile iş birliği içerisindeki cihatçı grupları kastettiği düşünülüyor.

Cihatçıların kontrolündeki İdlib'de bir süredir Suriye ordusunun operasyon düzenleme olasılığı konuşuluyordu.

İDLİB’DE SON DURUM

İdlib, Mart 2015’te ABD’nin desteği ve Türkiye, Katar, Suudi Arabistan’ın organizasyonuyla oluşturulan ‘Fetih Ordusu’ tarafından Suriye ordusundan ele geçirildi. Ancak ‘Fetih Ordusu’nu oluşturan iki ana grup el Kaide bağlantılı Nusra Cephesi ve Ahrar Şam, Nusra’nın zaferiyle sonuçlanan sert çatışmalara girdiler. Netice itibariyle vilayet, kuzey sınırı ve kent merkezi başta olmak üzere büyük oranda el Kaide bağlantılı Tahrir Şam Heyeti’nin kontrolü altında ve bölgede “Şeriat” düzeni geçerli.

Suriye ordusu vilayetin güneyi ve doğusunda bazı bölümleri kontrol ediyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sanayi Bakan Yardımcılığına atamalar yaptı

SONRAKİ HABER

Afyonkarahisar'da sağanak, tarım arazilerine zarar verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...