31 Temmuz 2018 11:35

‘Leyla Güven’in tutukluluğunun sürdürülmesinin hukuki izahı yok’

Av. Cemile Turhallı Balsak, HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in tutukluluğunun sürdürülmesinin siyasi süreçle bağlantılı olduğunu ifade etti.

Leyla Güven (Fotoğraf: MA)

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili  ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna gösterdiği tepki ve yaptığı açıklamalar ile DTK faaliyetleri nedeniyle 22 Ocak’ta gözaltına alınmış ve 31 Ocak tarihinde Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanmıştı.

Güven’in 24 Haziran’da milletvekili olarak seçilmesi ardından avukatlarının başvurusu üzerine dosyayı inceleyen Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi, “mevcut deliller ve tutukluluk süresini” göz önünde bulundurarak tahliye kararı vermiş; ancak savcı tarafından karara itiraz edilmişti. İtirazı değerlendiren Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, Güven’in tahliye edilmeden yeniden tutuklanmasına karar verdi.

Mahkeme, 24 Haziran sonrasında görülen duruşmada, Güven’in tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Güven’in yargılamasını, Avukat Cemile Turhallı Balsak Mezopotamya Ajansına değerlendirdi.

‘DTK FAALİYETLERİ SUÇ DEĞİL’

Balsak, tahliye kararına yapılan itiraz ve verilen tutuklama kararı arasındaki sürede yaşananları “hukuk skandalı” olarak yorumladı. Güven hakkında suç sayılan DTK faaliyetlerini anımsatan Balsak, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında tutuklu kalmadığını ve Güven’in DTK faaliyetlerinin de suç olmadığını kaydetti.

BALUKEN’E TUTUKLAMA KARARI VEREN HAKİM HEYETTE

24 Haziran seçimlerinin ardından Güven hakkında 11 Temmuz’da görülen 2’nci duruşmada mahkeme heyetinde yaşanan değişikliğe dikkat çeken Balsak, “Heyet başkanı duruşmada yoktu. Eski heyetten sadece bir hakim vardı. Hakimlerden biri 8. Ağır Ceza Mahkemesinden gelen ve İdris Baluken’in tahliye edilmesi ardından hakkında tutuklama kararı veren hakimdi. Dosyanın mahkeme açısından bir anlamı yoktu. Kendi kararını hiçe sayarak, tutukluluğu yönünde karar verdi. Hukuk açısından izahı olmayan bir yargılama” dedi.

‘MAHKEMELER AYM YOKMUŞ GİBİ KARAR VERİYOR’

 Balsak, mahkeme heyetinin Anayasa’nın 14. maddesine bağlı tutukluluk halinin devamında karar verdiğini ifade etti. Kişinin milletvekili seçilmesi halinde Anayasa Mahkemesi (AYM), uluslararası mahkemeler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) aldığı emsal kararlar olduğunun altını çizen Balsak, “Özel yetkili mahkemelerin olduğu 2011 yılında, cemaat mahkemelerin cezaevinde bulunan ve milletvekili seçilenler hakkında tahliye kararı verilmesine karşı direndiler. AYM’nin kişilerin lehine karar vermesiyle kriz çözüldü. O dönem, AYM kararları yoktu; ancak bugün emsal kararlar da var. Mahkemeler, AYM yokmuş gibi kararlar veriyor” ifadelerini kullandı. 

HDP MİLLETVEKİLLERİNE ‘ÖZEL YARGILAMA’

Mahkemenin Güven hakkında verdiği kararların siyasi süreçle bağlantılı olduğunu ifade eden Balsak, şöyle devam etti: “Hukukla izahı yok. Çünkü emsal kararlar var. Uluslararası mahkemelerin de almış olduğu kararlar var. Karar siyasi konjonktürün baskısıyla anlatılabilir. HDP’li vekiller, özel yargılamaya tabi tutuluyor. Hiçbir açıklamada şiddet yok, aksine toplumsal barışı sağlamaya dönük açıklamalar yapılmış. Leyla Güven nezdinde kısa bir sürede tekrardan tutuklama kararı verilmesi, HDP milletvekili olmasından kaynaklanıyor.”

Balsak, Güven’in tutukluluğuna karşı “kişi hak ve özgürlüğü”, “düşünce ve ifade özgürlüğü” ve “seçme ve seçilme hakkı” ihlallerinden dolayı AYM’ye bireysel başvuruda bulunacakları bilgisini verdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

2018 Yunus Nadi Ödülleri'nin sahipleri belirlendi

SONRAKİ HABER

Belçika'da bir şahıs üzerindeki bombayı patlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...