31 Temmuz 2018 10:39

2 çocuğu boğulan baba: Önlem almayanlar bizi suçluyor

Alibey Barajı’nda iki oğlunu kaybeden Rıdvan Yanar, kendilerini ihmalkarlıkla suçlayan yetkililerin önlem almamasına tepki gösterdi.


Fotoğraf: MA

Paylaş

İstanbul Alibey barajında son günlerde sık yaşanan boğulma vakaları dikkat çekiyor. Barajda iki oğlunu kaybeden Rıdvan Yanar, tedbirlerin alınmamasından şikayetçi. Yetkililerin önlem almak yerine kendilerini ihmalkarlıkla suçladığını belirten Yanar, “Peki, onların ihmali işin hangi boyutunda?​” diye sordu.

İstanbul Sultangazi ilçesinde bulunan Alibey Barajı son iki ayda 4 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Sıcak havalarda oyun oynayan ve serinlemek için baraja giren çocuklar ölüm tehlikesi ile karşı karşıya kalırken, ilçede yaşayan yurttaşlar da belediyenin yeterli önlem almadığından şikayetçi. 23 Haziran’da Nurullah Yanar (11), kardeşi Şefik Yanar (8) ve Mustafa Altan (11) adlı çocukların baraja girdikten sonra boğularak hayatını kaybetmesi,  ardından tepkilerini dile getiren vatandaşlar, sık sık sokak yürüyüşleri yaparak yaşananlara dikkat çekiyor.

‘SAĞLIK EKİBİ ERKEN GELSE ÇOCUKLAR KURTULURDU’

İki oğlu barajda yaşamını yitiren 5 çocuk babası Rıdvan Yanar, 2 oğlunun barajda boğulduğunu duyar duymaz olay yerine gittiğini ve çocukları kendi imkanları ile çıkarttıklarını söyledi. Yanar yaşanan ihmalleri ise şöyle anlattı: “Olayın üzerinden neredeyse bir saat geçmişti ve sağlık ekipleri henüz ortada yoktu. Sağlık ekibi ve kurtarma ekibi erken gelmiş olsaydı belki de çocuklarımız yaşıyor olurdu. Çocukları kendi özel araçlarımız ile hastaneye yetiştirmeye çalıştık. Hastanede önceden çıkardığımız oğlumu kaybettiğimizi öğrendik. Bu bizim için yıkım oldu. Barajda kalan diğer iki çocuk için geri döndük bir umut kurtarırız diye ama olmadı” dedi.

‘ALINAN ÖNLEMLER YETERSİZ’

Barajın yerleşim alanına çok yakın olduğunu belirten Yanar, alınmayan önlemlerden kaynaklı birçok kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı. Alınan önlemlerin yetersizliğine ilişkin de Yanar, “Belediye barajın yanında top sahası yapmış. Bunu yapması çok güzel, çocuklar için alternatif oyun alanı yaratılmış; fakat top sahası etrafında da koruyucu hiçbir önlem yok. Etrafı açık olan top sahasında topa vurunca baraja düşüyor. Yerleşme alanına yakın olan barajda tabelalar yer alıyor sadece, ki onlar da okunmaz halde. Çocuk oyun düşünürken tabelayı dikkate bile almaz. Hepimiz çocuk olduk ve bu heyecanı anlayabiliyoruz. Çocukların suya girdiği bölgede ciddi bir önlem alınsaydı ya da güvenlik görevlisi olsaydı çocuklar ölmeyecekti. Bugün oynamaya devam edeceklerdi” sözleriyle tepki gösterdi.

‘ÖNLEM ALACAKLARINA İHMALKARLIKLA SUÇLADILAR’

Taziyelerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından yetkililerin geldiğini belirten Yanar, yetkililerin sorumluluk üstlenmediğini aksine aileyi suçladığını söyledi. Bakanlık yetkililerinin kendilerine “Neden çocuklarınıza sahip çıkmıyorsunuz. Bu ölümlerde sizin ihmaliniz var” dediğini savunan Yanar, duruma şu sözlerle tepki gösterdi: “Bizim de ihmalimiz var kabul ediyoruz. Fakat oyun çağında bir çocuğu evin içinde tutmak mümkün değil. Sürekli olarak o çocuğu evin içinde tuttuğunuz zaman hücre hayatı yaşatır toplumdan uzaklaşmasına neden oluruz. Çocuk dediğin sokakta arkadaşları ile oynar, şakalaşır, yere düşer kalkar ve böyle büyür. Bizim ihmalimiz anlık olarak göz önünden kaybetmekti. Peki, onların ihmali işin hangi boyutunda? Barajı tahliye edecek bölümde büyük bir önlem alan devlet, halkın yaşam alanı ile iç içe bölümde neden tek bir önlem almış değil? Konulan tabelalar bile yerlerde. Yerel yönetimler, kara yolları, İSKİ yerelde yaşayan halkın can ve mal güvenliğini almak zorunda. Kimse kendi ihmalinden kaçamaz.” (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Bilim insanları atomu elektronlarıyla birlikte ışık hızına yaklaştırdı

SONRAKİ HABER

Adnan Oktar'ı gözaltına alan polise meydan okuyan şahıs tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...