31 Temmuz 2018 08:32

‘Microsoft yarışmasının birincisi’ Gamze Oruç herkesi kandırmış

Microsoft’un yarışmalarında birinci olduğu söylenen Gamze Oruç’un herkesi kandırdığı ortaya çıktı.


Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türkiye basınında Microsoft’un yarışmalarında birinci olması ile çok kez kendine yer bulan Gamze Oruç için bugün çarpıcı bir haber ortaya çıktı.

Hürriyet’in Okur Temsilcisi Faruk Bildirici, Gamze Oruç’un hiçbir zaman ödül almadığını kanıtladı. Peki, bu haberler nasıl ortaya çıktı? İşte Bildirici’nin konuyla ilgili açıklamaları.

GAMZE ORUÇ VE GERÇEKLER

Faruk Bildirici; dün yayınlanan ‘Gazeteci kandırmak kolay’ başlıklı yazısında şunları aktardı:

“Önce haberleri inceledim. Oruç, okulu bitirdikten sonra Ayvalık’a yerleşmiş, çocuklara kurslar düzenlemiş; hatta ‘dünya birincisi’ olarak bazı okullara davet edilmiş, oralarda konuşmalar yapmıştı. Fakat Oruç’un sözlerini doğrulayacak tek bir veriye rastlamadım internette.

Siber güvenlik uzmanı Can Yıldızlı’dan yardım istedim. O taradı dijital alemi. Vardığı sonuç şuydu; Gamze Oruç’un dünya birinciliği yok. Hatta bir yarışmanın adı yanlış yazılmış, WowZaff 2013 değil WowZapp olacak. Bu yarışmayı Taylandlı bir genç kazanmış, halen Microsoft’ta çalışıyor.’

Bu bilgiyle yetinmeyip Microsoft Türkiye Ofisi’ne sordum. ‘Windows 8 Uygulama Geliştirme Yarışması’nda ödül alanlar arasında Gamze Oruç’un bulunmadığı ve haberdeki diğer yarışmaları düzenlemedikleri’ yanıtı verdiler.”

İddialar bu kadarla da sınırlı kalmıyor. Bildirici, Gamze Oruç’un üniversite kariyerini de araştırmış. Bildirici; “Üniversite tarafından da araştırdım. Oruç, önce bir akademisyeni, sonra okul müdürünü ve ardından o zamanki rektörü, e-posta çıktıları göstererek Windows 8 yarışmasında dünya birincisi olduğuna ikna etmiş. Rektörlükte kabul edilip, teşekkür belgesi de verilince gazetecileri inandırmayı başarmış; haberler böyle yazılmış. O da herkesin inanmasına güvenip, bir dünya birinciliğini iki ay içinde altı birinciliğe dönüştürmüş! Gazeteciler buna da inanmış. Ama bir türlü okula orijinal belge verememiş, sonra da ‘belgenin kargoda kaybolduğunu söylemiş. Şüphelenen okul yöneticileri, Microsoft’a e-posta göndermiş. Oruç’un birincilik haberlerinin doğru olmadığı yanıtı alınmış. Bunun üzerine danışmanlık yaptığı rektörlükten uzaklaştırılmış, ilişki de kesilmiş” ifadelerini kullandı.

Faruk Bildirici‘nin ortaya çıkardığı bu skandala göre Oruç hiçbir zaman Microsoft’tan ödül almamış. Hatta Microsoft Oruç’un söylediği çoğu yarışmayı düzenlememiş bile. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

2018 YAŞ kararları Resmi Gazete'de yayımlandı

SONRAKİ HABER

Bolu'da iş cinayeti: 20 metreden yere düşen işçi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...