30 Temmuz 2018 12:41
Son Güncellenme Tarihi: 09 Ağustos 2018 06:21

Türkiye Süper Ligi'ni de içeren PES 2019'un demosu yayınlandı

UEFA Avrupa Ligi ve Şampiyonlar Ligi lisanslarını EA Sports'un FIFA'sına kaptıran Konami, PES 2019'a Türkiye Süper Ligi'ni de dahil etti.

Fotoğraf: Konami

Paylaş

Okan BAŞAL
İstanbul

Son yıllarda dünya çapındaki futbolsever oyuncuların gönlündeki yerini 'kötü imparatorluk' olarak anılan Electronic Arts'ın (EA) FIFA'sına kaptıran Konami'nin Pro Evolution Soccer (PES) serisi, 'büyük geri dönüş' için mücadele ediyor. Şirketin son hamlesi PES 2019'a Türkiye Süper Ligi'ni lisanslı şekilde dahil etmek ve oyunu Türkiye'ye özel Hakan Çalhanoğlu kapağıyla çıkarma kararı almak oldu.

PES serisinin satış rakamları 2008'den bu yana düzenli olarak düşerken rakibi FIFA, günbegün yeni oyunculara ulaşıyor. Halit Kiraz tarafından vgchartz.com verileri kullanılarak hazırlanan ve YouTube'da paylaşılan grafik de bunu açıkça gösteriyor.

ÇALHANOĞLU KAPAKTA YALNIZ DEĞİL

Satış rakamları yıldan yıla düşen ve son olarak elindeki UEFA Avrupa Ligi ve Şampiyonlar Ligi lisanslarını da FIFA'ya kaptıran Konami Digital Entertainment, karşı hamle olarak PES 2019’da Türkiye Süper Ligi’nin tam lisanslı şekilde bulunacağını ve orta saha oyuncusu Hakan Çalhanoğlu'nun oyunun kapağında yer alacağını duyurdu.

Çalhanoğlu, Türkiye için özel hazırlanan Türkçe oyun kutuları üzerinde PES 2019 küresel kapak yıldızı Phillipe Coutinho ile birlikte görünecek.

PES 2019'UN DEMOSU YAYINLANDI

8 Ağustos itibariyle PES 2019'un demosu yayınlandı. İlk olarak PS4 ve Xbox One oyuncuları için PSN ve Xbox Live'da yayınlanan demo, daha sonra, oyunun Steam sayfasına da gelecek.

PES 2019 DEMOSUNDA YER ALAN TAKIMLAR

- AC Milan

- Argentina

- AS Monaco FC

- FC Barcelona

- Colo-Colo

- C.R. Flamengo

- France

- Inter Milan

- Liverpool FC

- SE Palmeiras

- São Paulo FC

- FC Schalke 04

18 TAKIMIN TAMAMI OYNANABİLECEK

PES 2019'da oyuncular Süper Ligin 18 takımın tamamıyla mücadele mücadele edebilecek.

Ayrıca oyunda Şükrü Saraçoğlu Stadyumu da yer alacak.

FARKLI VERSİYONLARLA RAFLARDA OLACAK

Tüm kulüplere ait istatistiklerin ve takımların haftalık olarak güncelleneceği PES 2019, 30 Ağustos’ta PlayStation4, Xbox One ve PC’ye çıkacak. 2 kutulu versiyon olarak çıkacak oyunun satandart versiyonunun ön kapağında Phillippe Coutinho yer alacak. David Beckham'ın yer aldığı kapakla satılan versiyonu alan oyuncular, 'MyClub' bonuslarının kilidini açma fırsatı yakalayacak. Ayrıca oyunun 'MyClub' için daha fazla içerik sağlayan ve sadece dijital olarak temin edilebilen bir 'Legend' sürümü de olacak.

TÜRKİYELİ OYUNCULAR İÇİN PES SERİSİ ESKİ BİR DOST

Konami'nin PES serisi için Türkiye'ye özel çalışma yapmasının altında şüphesiz ki serinin ülkemizdeki popülerliği yatıyor. Bunu iyice anlamak için serinin 16 bit'li yıllara uzanan tarihine göz atmak gerekiyor.

Pro Evolution Soccer yani PES serisinin isim yolculuğu karışık olmakla beraber oyun dünyasının '90'lı ve 2000'li yıllarına da ayna tutuyor.
Konami, serinin tohumlarını başarılı konsollardan olan Super Nintendo Entertainment System'e (SNES) International Superstar Soccer (ISS) adıyla ekiyor 1994-95'te. Oyun tema müziğiyle akıllarda yer ediniyor.

Yine SNES'e çıkan ikinci oyun International Superstar Soccer Deluxe ise 22 Eylül 1995'te Japonya'da, 1995 ve 1996'da ise Kuzey Amerika ve Avrupa'da oyun dükkanlarının raflarına çıkıyor. ISS Deluxe hafızalara introsuyla kazınıyor.

Playstation 1, tüm oyun dünyası gibi PES serisi için de bir kırılma noktası oluyor. Kabuk değiştiren International Superstar Soccer, konsola 1996 yılında Goal Storm 1996 adıyla çıkıyor. Oyun Japonya'da "World Soccer: Winning Eleven" olarak anılıyor.

Konami'nin yine Playstation için 1997'de çıkardığı futbol oyunu yani International Superstar Soccer Pro (ISS Pro), Japonya'da "Winning Eleven '97", ABD'de ise "Goal Storm '97" olarak anılıyor.

Hemen ardından 1998'de çıkan International Superstar Soccer Pro '98 (ISS PRO 98) tüm yapısında gelecek değişimin nüvelerini içeriyor.

1999'da ise adı gibi evrimleşen ISS Pro Evolution çıkıyor Playstation 1'e ve Türkiye'de yavaş yavaş yaygınlaşan konsolun sahiplerine muhteşem introsuyla keyifli saatler yaşatıyor. Şüphesiz oyunun en akılda kalan unsuru reklam filmi tadında hazırlanan introsu oluyor.

Devamında ISS Pro Evolution 2 çıkıyor raflara 2001'de. Ve hemen ardından aynı yıl Pro Evolution Soccer hem Playstation 1'e hem de Playstation 2'ye çıkıyor. İşte bu yıldan itibaren yıllarca Playstation konsolu ülkemizde "PES oynatan makine" olarak anılıyor. Arkadaşlarla toplanılıp "PES atmaya" gidiliyor. "Oyun da neymiş, çocuk işi" diyen, ayakkabılarının topuklarına basan tesbihli "mahalle abileri" tekel bayiinden biralarını alıp evlerinde "PES turnuvaları" düzenleyen insanlara dönüşüyor yıllar içinde.

2006'da çıkan Pro Evolution Soccer 6, hem Playstation 2'ye hem de PSP'ye çıkıyor, çok seviliyor, hatta ülkemizde mizahi yönler içeren 'Türkçe Spikerli'versiyonu bile çıkıyor. (Akıllardan silinmeyen 'Şarrap gibi bir gol…' nidası…) Serinin zirveleri gördüğü yıllar olan 2006-2007-2008 sonrasında oyun devi Electronic Arts (EA) sahneye çıkıyor ve oyun motorundan kontrol yeteneklerine kadar oyunculara sunduğu yenilikler ve keyifli oynanış sayesinde PES'i ezip geçiyor.

Son yıllarda başarısız bir grafik çizen PES serisinin hayatta kalma çabası ne kadar sürecek, bekleyip göreceğiz.

ÖNCEKİ HABER

Bozcaada'da sökülen asbestli gemi TBMM'ye taşındı

SONRAKİ HABER

Beşiktaş-B36 Torshavn maçının hakemi Carlos Xistra

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...