30 Temmuz 2018 13:08

Nusaybin davası: Savunmalar işkence olarak geri dönüyor

Avukat Rengin Ergül, Nusaybin’de sokağa çıkma yasakları döneminde gözaltına alınıp tutuklanan 70 kişinin yargılandığı davayı değerlendirdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Mardin’in Nusaybin ilçesinde sokağa çıkma yasağının devam ettiği 26 Mayıs 2016 tarihinde tahliye edildikten sonra 17’si çocuk, 70 kişi tutuklandı. Ocak 2018’de görülmeye başlanan davanın 3’üncü duruşması, çocuklar yönünden 28 Haziran, yetişkinler yönünden 9-10 Temmuz’da gerçekleşti.

Dava kapsamında, 17 çocuğun yargılaması çocuk mahkemesi yerine Mardin 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediyor. Duruşmalar, şimdiye kadar Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) binasındaki konferans salonunda görülüyor.

Tutuklu yargılanan 70 kişi; Osmaniye, Tokat, Elazığ, Ereğli, Antep, Urfa, Bandırma, Siverek, Erzincan, Kayseri, Sincan, Van, Oltu, Tarsus, Tekirdağ, Metris, Patnos, Midyat, Diyarbakır, İzmir, Çankırı ve Hatay’daki cezaevlerinde kalıyor.

Suçlama konusu yapılan yerden yüzlerce kilometre uzaktaki cezaevlerinde kalan 70 kişinin, gerek duruşma salonuna getirilip götürülürken gerekse de SEGBİS ile savunmaları alındıktan sonra askerlerin kötü muamelesine ve baskısına maruz kaldığı iddia ediliyor.

Davanın avukatlarından Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) Üyesi Avukat Rengin Ergül, tutukluların cezaevinde yaşadıkları kötü muameleyi Mezopotamya Ajansından Yasin Kobulan’a anlattı.

‘SAVUNMALAR İŞKENCE OLARAK DÖNÜYOR’

Kaldıkları cezaevlerinde müvekkillerinin sürekli kötü muamele ve işkence tehdidiyle karşı karşıya kaldığını dile getiren Ergül, “Özellikle; Osmaniye 2 No’lu Cezaevinde kalanların sürekli işkence, kötü muamele ya da onur kırıcı muameleye maruz kaldığını biliyoruz. Son dönemde ailelerin talebi üzerine meslektaşlarımızın cezaevine yaptığı ziyaretten sonra, dosyada yargılanan tutuklulardan birinin disiplin cezası olmaksızın hücreye alındığını ve gece kendisine işkence edilerek çığlıklarının arkadaşlarına dinletildiğini öğrendik. Bu konuda işkence gören tutukluların avukatlığını sürdüren meslektaşlarımız ile birlikte suç duyurusunda bulunacağız. Dosyada yargılanan tutuklular cezaevi koşullarından şikayetçi. Duruşma için her geliş-gidişlerinde onur kırıcı muamele gördüklerini söylüyorlar. Tokat T Tipi Cezaevinde kalanlar, ilk celseden sonra cezaevine döndüklerinde ‘Biz buradan Tokat’a kadar 13 saat ellerimiz kelepçeli gittik. Ve hiçbir şekilde yeme-içme ihtiyacımız karşılanmadı’ dedi.  Yine Osmaniye 2 No’lu Cezaevinde kalan bir tutuklu mahkemede savunma yaptıktan sonra savunmanın siyasi içeriğinden dolayı jandarmaların kendisini ‘Sen yolda görürsün’ diye tehdit ettiklerini mahkemede dile getirdi. Osmaniye’deki cezaevi koşulları zaten kötü, bir de bu dosyadan tutuklu olanlara yönelik ayrı bir baskı var. Yine Tokat’ta ilk duruşma sonrası telefonda tekmil dayatması başlamış. Ocak ayından beri Tokat’ta tutuklu kalanlar aileleriyle konuşamıyor. Çünkü tekmil vermedikleri için telefonları kapanıyor. Sadece Osmaniye ve Tokat’ta değil, diğer cezaevlerindeki koşullar da kötü. Tutuklular mahkemede verdikleri savunmalarda, ‘Burada verdiğimiz savunmalar bize cezaevinde işkence olarak geri geliyor’ diyor. O yüzden çoğu tutuklu, cezaevlerinin değiştirilmesini ve yakın bir yere sevk edilmeyi istiyor” vurgusu yaptı.

‘İHLALLERİN CEZALANDIRILMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ’

Ergül, “Biz, Özgürlükçü Hukukçular Platformu olarak Nusaybin yargılaması yönünden adil yargılanma hakkının tesisi ve işkence görmeme hakkını ihlal edenlerin cezalandırılması için yani hakikati görünür kılma için çabamızı sürdürmeye devam edeceğiz” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP, DBP ve DTK heyeti Diyarbakır’daki orman yangınlarını inceledi

SONRAKİ HABER

TRT sanatçıları Evrensel'e anlattı: Emekliliğe zorlanıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...