30 Temmuz 2018 13:01

HDP, DBP ve DTK heyeti Diyarbakır’daki orman yangınlarını inceledi

HDP, DBP ve DTK temsilcilerinden oluşan heyet, Diyarbakır’ın Kulp ve Lice ilçelerindeki orman yangınlarına ilişkin incelemelerde bulundu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Lice ve Kulp’un kırsal mahallerinde askeri bombardıman sonucu çıktığı iddia edilen orman yangınlarını yerinde inceleyen heyetten Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları, operasyonlarla birlikte orman yangınlarının da arttığını söyledi. Farisoğulları, askeri operasyonların yıllardır denendiğini ancak sonuç alınmadığını belirterek barış ve çözüm çabalarına karşılık verilmesini istedi.

Diyarbakır’ın Kulp ve Lice ilçelerindeki bazı bölgeleri kapsayan alanda yürütülen askeri operasyonlar nedeniyle çıktığı iddia edilen yangına ilişkin bölgede incelemelerde bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) temsilcilerinden oluşan heyet, bölgede yaptığı incelemelerinin ardından gözlemlerini aktardı. HDP Diyarbakır il binası önünde yapılan basın açıklamasına HDP Diyarbakır Milletvekilleri Musa Farisoğulları, Dersim Dağ, Remziye Tosun, Saliha Aydeniz ve Semra Güzel, Özgür Kadın Hareketi (TJA), DTK Eş Başkanlık Divanı üyeleri ile partililer katıldı.

‘İLKEL YÖNTEMLERLE YANGINA MÜDAHALE ETTİK’

HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları, Kulp ve Lice’de yaptıkları incelemeleri aktardı. Bölgenin birçok kentinde ve ilçesinde operasyonlarla beraber orman yangınlarının da baş gösterdiğine dikkat çeken Farisoğulları, “OHAL kaldırıldı denildiği günden itibaren Kürt coğrafyasında yangınlar başladı. Evlerin, insanların olduğu alana kadar yangın yayılıyor. Kulp ve Lice’ye gittik, incelemelerde bulunduk. Bombalamanın yapıldığı yerdeki orman yangınına, sokağa çıkma yasağı olmasından dolayı köylüler de müdahale edememiş. Kulp’ta Eskar ve Dorşin bölgesinde çıkan yangının kendi kendine söndüğü belirtildi. Dönerken Lice’nin Kerwas ve Helhel köylerine gittik. Buradaki halk, sabah 04.00 civarında ciddi bombalamanın olduğunu belirtti. Yangın daha sonra geniş alana yayılmış. Köylüler çıkan yangına hemen müdahale edemedi, gidişimizle beraber halkımızla ilkel yöntemlerle yangını söndürmeye çalıştık. Tabii tehlike hâlâ bitmiş değil” dedi.

‘BARIŞ VE ÇÖZÜM ÇABAMIZA KARŞILIK VERİLMELİ’

Meydana gelen yangınların tesadüfî olmadığını kaydeden Farisoğulları, “Yıllarca denenmiş yöntemlere son verilmelidir. Biz, Türkiye genelinde kalıcı bir barışın, bir çözümün gelişmesi noktasında geçmişten günümüze olağanüstü çabalar sarf ettik. Bu gün de bu çaba içerisinde olduğumuzu ifade ediyoruz. Biz bir an önce bunların sonlandırılması ve normal bir yaşamın sürdürülmesi noktasında çağrı yapıyoruz. Bundan sonuç alınmadığı da açıktır. Demokratik taleplere yönelik bu yaklaşım asla kabul edilmez. Bunu şiddetle kınadığımızı ve kabul etmediğimizi belirtmek istiyoruz” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Siyasetçiler yasaklanan Munzur Festivali'ni değerlendirdi

SONRAKİ HABER

Nusaybin davası: Savunmalar işkence olarak geri dönüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...