30 Temmuz 2018 12:53

Siviller cihatçıların kontrolündeki İdlib’ten ayrılıyor

Yarın Soçi’de gerçekleştirilecek 10. garantörler toplantısı öncesi İdlib’de yaşayan siviller kenti tahliye etmeye başladı.

Fotoğraf: Ahmet Rahhal/AA

Paylaş

Türkiye, Rusya ve İran, yarın Soçi’de Suriye konulu 10. garantörler toplantısını gerçekleştirecek. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın operasyon yapılacağını söylediği ve cihatçıların kontrolünde bulunan İdlib kentinde ise sivillerin tahliyesi sürüyor.

Rusya’nın, Ebu el Duhur köyünde organize ettiği insani koridor üzerinden siviller cihatçı militanların kontrolündeki Suriye’nin İdlib vilayetinden ayrılmaya devam ediyor.

Sputnik’in haberine göre; Rus askerlerinin Ebu el Duhur köyünde organize ettiği insani koridor üzerinden İdlib’den çok sayıda sivil ayrılıyor. Halep’teki kabul merkezi göçmenlerin yeniden yerleştirilmesi ve yeniden kimlik çıkarma işlemleriyle ilgileniyor.

‘KONTROL EDİYORUZ’

Demyanenko, göçmenlerin hukuki sorunları olup olmadığını da kontrol ettiklerini, insani koridordan geçmeden önce yanlarında patlayıcı veya silah olmadığından emin olduklarını ifade etti. Göçmenleri kontrol etmekle yükümlü Suriye hükümet güçlerinden mayın temizleme uzmanı Hudam Tanker “İnsanlar genellikle kişisel eşyalarını ve hayvanlarını yanlarında götürüyor” dedi. İnsani koridordan geçenler sağlık kontrollerinden geçiriliyor, çoğunda da problemlere rastlanıyor.

İdlib, 2015’ten beri Fetih el Şam’ın (eski adıyla el Nusra) kontrolü altında. Örgüt liderleriyle yapılan anlaşma sonucu, İdlib’e oluşturulan koridorlar üzerinden Halep, Humus ve Doğu Guta’dan Suriye hükümetine teslim olmayı reddeden cihatçı örgüt üyeleri götürüldü. Bölgeye şimdi de Suriye’nin güneyinden, Deraa ve Kuneytra’dan militanlar götürülüyor.

ESAD OPERASYON OLACAĞINI SÖYLEMİŞTİ

İdlib’de 2017 yılında bir gerilimi azaltma bölgesi kuruluyor. Bu bölgenin sorumluluğu Rusya ve İran’la Suriye’deki ateşkesin garantörü olan Türkiye’de. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 26 Temmuz’da gazetecilere yaptığı açıklamada İdlib ve cihatçıların bulunduğu diğer bölgelerin Suriye ordusunun operasyon gerçekleştireceği yerler arasında öncelikli olacağını söylemişti.

SOÇİ’DE 10. GARANTÖRLER TOPLANTISI

Türkiye, Rusya ve İran heyetleri, Rusya’nın Soçi kentinde yarın düzenlenecek Suriye konulu 10. garantörler toplantısı öncesinde teknik görüşmeler yapıyor. Görüşmelerin gündemini İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki son durum, mültecilerin geri dönüşü, alıkonulanların serbest bırakılması ve anayasa komitesi çalışmaları oluşturuyor.

Türkiye, Rusya ve İran heyetleri, Astana formatlı 10. garantörler toplantısı öncesinde, Soçi’deki bir otelde teknik konular üzerinde ikili ve üçlü görüşmelere katılıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) ve Ürdün’den heyetlerin gözlemci olarak yer aldığı görüşmelerde, ABD son Astana toplantısında olduğu gibi bu kez de temsilci göndermedi. Askeri muhalefet heyetini Eski Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı Ahmet Tuma, rejimi ise BM Daimi Temsilcisi Beşşar Caferi temsil ediyor.

‘SURİYE KRİZİ ANCAK DİYALOGLA ÇÖZÜLÜR’

Suriye krizinin ancak diyaloglarla çözülebileceğini belirten Suriye Gelecek Partisi Şehba Bölgesi Başkanı Eladîn Xalid, Suriye’deki tüm tarafların çözüm için aynı masa etrafında toplanması gerektiğini belirtti.

Suriye Gelecek Partisi Şehba Bölgesi Başkanı Eladîn Xalid, Demokratik Suriye Meclisi (MSD) ve Suriye rejimi arasında gerçekleştirilen görüşmelere dair Hawar Haber Ajansına (ANHA) değerlendirmelerde bulundu. Xalid, Suriye krizinin tek çözüm yolunun diyaloglar olduğunu bu nedenle Suriye Gelecek Partisinin kurulmasından bu yana bu yönde çağrılar yaptıklarını belirterek, “Suriye topraklarında teröre yer yok, Suriye’de savaş son bulmalıdır” dedi.

Teröre karşı mücadele yürüttüklerini ve barışçıl siyasetle çözüm yoluna inanan demokratik partilerle aynı düşüncede olduklarını belirten Xalid, şunları dile getirdi: “Savaşlardan dolayı Suriye yıkıldı ve halkı da büyük zarar gördü. Suriye’nin tüm birleşenlerini savunmak için, Suriye’deki tüm taraflarla bir araya gelmeye hazırız.”

Xalid sözlerini şöyle sürdürdü; “Kuzey Suriye Demokratik Özerk Yönetiminin çok yönlü tecrübeleri demokrasinin bir örneğidir. Suriye’nin tüm tarafları çözüm için aynı masa etrafında toplanmalı ve taraflar arasındaki çelişkiler barışçıl bir yöntemlerle çözülmelidir” dedi.  MSD’nin Suriye hükümeti ile yaptığı görüşmeleri olumlu karşıladıklarını belirten Xalid, krizin barışçıl siyaset yoluyla çözülmesini ve demokratik bir Suriye’nin kurulmasını diledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Gönültaş’a tehdit telefonu: Cihat gelecek, ayağını denk al

SONRAKİ HABER

Siyasetçiler yasaklanan Munzur Festivali'ni değerlendirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa