30 Temmuz 2018 11:48

Irak’ta protesto eylemleri sürüyor, oturma eylemleri başladı

Irak’ta devam eden protesto eylemleri oturma eylemlerine dönüşüyor.

Fotoğraf: Hayder Abu Rizq/AA

Paylaş

Irak’ta devam eden protesto eylemleri oturma eylemlerine dönüşüyor. Pazar sabahı güney Basra ve Musanna illerinde oturma eylemleri başladı. 

Rusya El Youm muhabiri, “Musanna ilinde onlarca gösterici toplanma alanında çadır kurarken, Basra’da da onlarca gösterici Basra Valiliği binasının önünde oturdular ve binaya yakın yolu kapattılar” diye aktardı. Zi Kar eyaletinde de yüzlerce gösterici yerel yönetim binasına doğru yürüdü. Eylemciler gösterinin önümüzdeki saatlerde oturma eylemine dönüşebileceğini söylediler.

Zi Kar’da göstericilerden Hüseyin Gazi Rusya El Youm’a, “Bugün valilik binasına doğru yönelen gösteri, birkaç saat sonra oturma eylemine dönüşebilir ve belki de Missan ve Divaniya gibi başka iller de bize katılabilir” dedi. 

ELEKTRİK BAKANI GÖREVDEN ALINDI

Irak Başbakanı Haydar İbadi, ülkenin güneyinde sık sık yaşanan elektrik kesintileri üzerine patlak veren halk protestolarından sonra Elektrik Bakanı Kasım Fahdavi’yi görevden almaya karar verdi. Gözlemciler, İbadi’nin, protesto dalgasının patlak vermesinden üç hafta sonra Elektrik Bakanı Kasım Fahdavi'yi görevden almasına dikkat çekiyor ve bunu bir yatıştırma hamlesi olarak değerlendiriyor. Daha önce de İbadi, Basra’ya 3 milyar dolar yatırım sözü vermiş ancak protestoları yatıştırmayı başaramamıştı.Birleşik Arap Emirlikleri gazetesi  Emarat al Youm, protestoların artışına paralel olarak, Avukat Tarık El Mamuri’nin de, 2003 yılından beri 40 milyarı aşan kaynaklara rağmen enerji tasarrufu konusunda “Taahhütleri yerine getirmemesi” nedeni ile Fahdavi ve Elektrik Bakanlığı aleyhinde dava açtığını aktardı.

HAZİNE PARALARI TALAN EDİLDİ

ABD önderliğinde 2003 yılında Saddam Hüseyin’in devrildiği işgalinden bu yana milyarlarca dolar harcanmasına rağmen birçok Irak şehri hala ciddi elektrik kesintileri yaşıyor. 2003'ten bu yana, birbirini izleyen Irak hükümetleri bu sektöre 40 milyar dolardan fazla kaynak ayırdı. Irak parlamentosuna göre, 2003'ten bu yana kamu sektöründe 5.000'den fazla sözde “hayali sözleşme” imzalandı. Aynı dönemde paravan şirketler nedeni ile 228 milyar dolar duman oldu.

BAKANLAR PEŞ PEŞE GÖREVDEN ALINDI

OPEC ülkeleri arasında ikinci en büyük petrol üreticisi Irak, devlet bütçesinin yüzde 89'unu karşılayan petrol sektörü ile dünyanın en büyük ham petrol rezervlerine sahip ülkelerden birisi. 003 yılında Saddam Hüseyin’in devrilmesinden bu yana yolsuzluk yüzünden ya da kızgın protestoların zorlaması ile elektrik bakanları peş peşe görevden alındı. Onlardan biri zimmetine 500 milyar dolar geçirdi suçlamasının ardından yurt dışına kaçtı. 2010 yılında, Fahdavi öncesinde Elektirik Bakanı olan Kerim Vahid, orta ve güney Irak’taki muhalif güçlerin başlattığı bir protesto dalgasından sonra istifa etti.

14 GÖSTERİCİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Irak’ın ikinci büyük kenti Basra başta olmak üzere diğer güney illeri de dahil, üç haftadan beri elektrik ve su kesintisini, temel hizmetleri, kötü yönetim ve dış müdahaleyi kınayan öfkeli gösterilere tanık oluyor. Bu ayın başlarında patlak veren protestolar, güvenlik güçlerinin hükümet binalarına ve siyasi partilerin bürolarına saldıran ve ateş eden öfkeli kalabalığa ateş açmasıyla şiddetlendi. lkenin enerji ihtiyaçlarını güvence altına alma çalışmalarında başarısız olan Elektrik Bakanın istifası dahil olmak üzere ülkede reform talep eden protestolar esnasında çok sayıda gösterici tutuklanırken 14 gösterici de yaşamını yitirdi. (DIŞ HABERLER)

(Haber çevirisi Yusuf Ertaş)

(Fotoğraflar: Arşiv)

ÖNCEKİ HABER

Ayhan Barut’tan mısır çağrısı: Mısır fiyatı 98 kuruş olarak açıklansın

SONRAKİ HABER

Fitch'ten Türk bankalarına risk uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...