30 Temmuz 2018 09:38

‘OHAL yasası nedeniyle AİHM Türkiye’yi birçok kez mahkum edecek’

Özgürlükçü Hukukçular Platformu üyesi Av. Fırat Epözdemir, OHAL’in kaldırılmasının ardından Meclis’te kabul edilen OHAL yasasını değerlendirdi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/EVRENSEL

Paylaş

Kaldırılan olağanüstü halin (OHAL) yerine yeni düzenlemeler içeren ‘Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin Meclis Genel Kurulunda kabul edilmesini Mezopotamya Ajansına değerlendiren Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) üyesi Fırat Epözdemir, “Türkiye’yi AİHM davalarında mahkum edecek çok sayıda davayla karşı karşıya kalacağız” dedi.

Yasa ile OHAL’in kalıcı hale geldiğini söyleyen Epözdemir, bu algının bir bütünen kamuoyunun genelinde oluştuğunu ifade etti. Epözdemir, “Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararlar OHAL’de uygulanıyordu ve 3 ayda bir de uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin değerlendirmeler yapılıyordu. Maalesef bu 3 aylık süre, 3 yıla çıktı. Bunun yanı sıra Bakanlar Kurulunda olan yetkilerin bir bölümü valilere verildi.

VALİ, VEKİLİ SEÇİM BÖLGESİNE ALMAYABİLİR

Yasa ile temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanacağını belirten Epözdemir, “Örneğin seyahat özgürlüğünü engelleyen maddeler var. Valilere, kişilerin belirli yerlere girmelerini engelleme hakkı veriliyor. Bu, kabul edilebilir bir durum değil. Herhangi bir vali ‘kamu düzenini bozacağı noktasında ciddi bulgular var’ diye keyfi bir şekilde bir milletvekilinin kendi seçim bölgesine girmesini engelleyebilecek bir hakka sahip olacak. Bu gibi durumlar kabul edilemez. Anayasa’nın 2’nci ve 13’üncü  maddesini, ayrıca 90’ıncı maddesi atfıyla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) başta olmak üzere uluslararası sözleşmeleri çiğneyecek şekilde gözaltı süreleriyle ilgili düzenlemeler getirildi” diye konuştu.

‘90’LI YILLARIN UYGULAMALARINDAN BİLİYORUZ’

Bu düzenlemeleri, 90’lı yıllardan çok iyi bildiklerini vurgulayan Epözdemir, “90’lı yılların uygulamaların son dönemde ne derece yaşandığını soruşturma ve dava dosyalarından çok iyi biliyoruz. Burada, aslında görevini kötü niyetle yapan kolluğa bir nevi kötü muamele ve işkence imkanı tanınıyor” dedi.

Keyfi uygulamalara yol açacak birçok düzenlemenin olduğunu ifade eden Epözdemir, “Avukatlar olarak böyle bir düzenleme ilgili davalarda Anayasaya aykırılık iddiasında bulunacağız. Ancak umudumuz ve beklentimiz, öncelikle Mecliste geçtikten sonra yasalaşan bu kanunların Meclisteki diğer partilerin bu düzenlemelerin Anayasa Mahkemesine göndermesidir. Tabi ki Anayasa Mahkemesinden olumlu sonuç alınır mı, bilemeyiz; ancak bu konularla ilgili bize gelen her davayı AİHM’e kadar götürüp aykırılık iddialarında bulunacağız” dedi.

Epözdemir, “İleride Türkiye’yi AİHM davalarında mahkum edecek çok sayıda dava ile karşı karşıya kalacağız. AİHM de bu konuda Türkiye aleyhinde kararlar verecektir” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

10 Ekim davasına çağrı: Emek, barış ve adaletten yana herkes Sincan'a

SONRAKİ HABER

Yatağan’daki cinayetin sebebi: Özelleştirme, ihmal, denetim eksikliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...