30 Temmuz 2018 07:00

Yaptırım tartışmaları sonrası dolar 4,89 TL’yi aştı (30 Temmuz 2018)

Haftaya 4.86 seviyesinden başlayan dolar kuru, yükselişe geçerek 4.89 seviyesini test etti.

Görsel: Pixabay

Paylaş

ABD yönetiminin en üst düzey isimlerinin, ABD'li rahip Andrew Brunson'ın serbest bırakılmaması halinde Türkiye'ye yaptırımlar uygulanacağı açıklamalarının ardından geçen hafta sert yükselişler gösteren dolar/TL kuru, cuma günü 4.85 civarında yatay seyrettikten sonra yeni haftaya da benzer seviyelerden başladı. Kur daha sonra yönünü yukarı çevirdi. Aynı dakikalarda euro/TL 5.6912 seviyesinde fiyatlandı.

Küresel piyasalarda bu hafta ABD, Japonya ve İngiltere merkez bankalarının para politikası kararları ve ABD'de açıklanacak olan enflasyon ile istihdam verileri bekleniyor.

İç piyasalarda ise Merkez Bankası'nın (TCMB) yarın açıklanacağı yılın üçüncü enflasyon raporu piyasalarda yön belirleyici olacak. Merkez Bankası'nın beklentilerin aksine faiz artırmadığı geçen haftaki toplantısı ardından bu hafta gerçekleşecek enflasyon raporundaki söylemlerinin önemi arttı.

Öte yandan ABD Merkez Bankası'nın para politikası toplantısı ise salı günü başlayacak ve karar Türkiye saati ile çarşamba gecesi açıklanacak. Merkez bankasının faizlerde değişiklik yapmayacağı ve faizlerde kademeli yükseliş öngörüsünü teyit edeceği tahmin ediliyor.

ABD İLE İLİŞKİLER KURDA HAREKETLİLİK YARATMIŞTI

Türkiye'ye yaptırımlar uygulanacağı açıklamasına sert tepki gösteren Ankara, Washington yönetiminin ‘tehditkar bir dil’ kullandığını belirtmişti. FETÖ ve PKK bağlantıları olduğu suçlamalarıyla tutuklanan ABD'li rahip Andrew Brunson, devam eden davası çerçevesinde çarşamba günü ev hapsine çıkarılmıştı.

Ancak bu adımı yeterli görmeyen ABD yönetimi Brunson'ın derhal serbest bırakılması gerektiğini açıkladı. Önce ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ardından da ABD Başkanı Donald Trump, Brunson'ın derhal serbest bırakılması gerektiğini belirterek, aksi takdirde Türkiye'ye yaptırımlar uygulanacağını duyurmuştu. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Polis, meslektaşını boğazını keserek öldürdü

SONRAKİ HABER

Hindistan'da 4 milyon kişi vatandaşlık hakkını kaybedebilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...