Ümraniye'deki inşaatta istinat duvarı çöktü, araçlar çukura düştü

Ümraniye'de bir inşaatın istinat duvarı çöktü, bazı araçlar çukura düştü. İMO, çöküntülerin yağıştan değil denetimsizlikten kaynaklandığını söyledi.

30 Temmuz 2018 05:56
Son Güncellenme Tarihi: 30 Temmuz 2018 10:54
Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

İstanbul Ümraniye’deki Fatih Sultan Mehmet Sanayi Sitesi’nde yapımı devam eden bir inşaatın istinat duvarı çöktü. Can kaybının yaşanmadığı olayda bazı araçlar inşaat çukuruna düştü. Olaya ilişkin Evrensel'e konuşan İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, “Çökmelerin nedeni yağış değil denetimsizlik ve mühendislik hatası” dedi.

İstanbul’da son 1 haftada 4'üncü kez istinat duvarı çöktü. Daha önce Beyoğlu Sütlüce’de boşaltılan 4 katlı bir bina, Sancaktepe’de bir evin bitişiğindeki istinat duvarı, yine Sancaktepe’de bir okul duvarı ve son olarak da Ümraniye’deki inşaatın istinat duvarında göçük yaşandı. 4 göçük olayında da şans eseri ölen ya da yaralanan olmadı. Art arda yaşanan çöküntülerin sebebini İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna ile konuştuk.

‘MÜHENDİSLİĞİN ÖNEMSENMEMESİNDEN KAYNAKLANIYOR’

Suna, geçtiğimiz haziran ayında çıkarılan İmar Barışı ile kaçak ve ruhsatsız yapılara af getirildiğini, bu kapsamda taşıyıcı sistem güvenliğinin inşaat mühendislerince değil bina sahiplerinin beyanıyla tescilleneceğini, 2018’in mayıs ayı içerisinde yapı ruhsatlarında mühendis imzası bulunma zorunluluğunun kaldırdığını hatırlatarak “Sütlüce’deki binada olduğu gibi Ümraniye’deki çöküntü de tamamen mühendisliğin önemsenmemesinden dolayı oluşuyor. Hem Sütlüce’de hem Ümraniye’deki olaylar doğru projelendirme, doğru imalat doğru denetimin olmadığını gösteriyor. Bunların üçü bir arada olursa böylesi olaylar başımıza gelmez” dedi. İktidarın söz konusu düzenlemelerle mühendis ve mimarları devre dışı bıraktığını ifade eden Suna, önümüzdeki günlerde çöken istinat duvarları ve hafriyatlarda meydana gelen olayların artabileceğine dikkat çekti. Ümraniye’deki son çöküntüye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Suna, “Olay yeri fotoğraflarına baktığınızda derin bir kazı yapıldığını ancak derin kazıda zemin iyileştirmek için yapılan iksa önleminin yetersiz olduğu görülüyor. Mühendislik hesapları hatalı, seçilen ebatlar yetersiz, zemin dayanma yapıları, istinat yapılarının seçimi yanlış ama denetim de yok. Bu zincirde biri hata yaparsa diğerinin onu denetlemesi lazım. Denetleme, oto kontrol sistemini oluşturur. Bir mühendis bir hata yapıyorsa denetim yapılırken bu ortaya çıkar” diye konuştu.

‘UYGULAMA HATASI’

Son dönemde sıklıkla yaşanan çöküntülerin yalnızca yağan yağmurlara bağlanmasına da tepki gösteren Suna, “Doğrudur, yağmur tetikleyip hızlandırabilir ama çökmesine neden olmaz. Doğru hesap yapılırsa yağmurdan dolayı da çökmemesi gerekir. Fotoğrafta görüyoruz ki orası bir ara yol. Böyle bir hafriyat yapıldığı zaman o hafriyatı ve toprak yükünü tutacak olan duvar hesabı, iksa hesabı yapılır, arkasındaki toprak yükü alınır, yol varsa yol üzerindeki araç trafik yükü alınır, bina varsa mesafesine bağlı olarak bina yükü alınır. Ayrıca yer altı suyu var ise bunun uzaklaştırılması gerekir. Yağmuru da su yükünden dolayı artan yükleri de hesaba katmak gerekir. Doğru hesap budur. Bunlar yapılsaydı duvarlarımız çökmez ve bu olaylar meydana gelmezdi. Tamamen mühendislik, uygulama hatası ve denetimsizlik. Denetim aşamasında da bu önlemlerin yetersiz olduğu söylenebilir. Yoksa ülkemizde yağmurlar yeni yağmaya başlamadı. Yani Marmara Bölgesi çöldü de şimdi durduk yere bu sene mi yağmur almaya başladı? Hayır. Bu tür mühendislik hesapları 100 yıllık yağmur ortalamasına göre yapılır. İnşaat faaliyetlerindeki artışlar tabii ki bu kazaların da sayısını arttırıyordur” dedi.

‘ARTIK CİDDİ BİR DEĞİŞİKLİK GEREKİR’

Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi mühendislerinden Sedat Durel de, bu tarz çöküntülerin iklim değişikliği ile doğrudan doğruya ilişkili olduğunu kabul etmek gerektiğini savundu. Durel, “Normal şartlarda atmosferik olarak ya da iklim bağlamında yoğun yağmurların yaşanması söz konusu olabilen şeyler ama bu kadar sık bir şekilde yaşanması artık ciddi bir değişikliğin içerisinde olduğumuzu gösteriyor. Küresel iklim değişikliği normal hayatımıza bu şekilde sirayet ettiğinden bu tarz olayları yaşamaya devam edeceğiz” dedi.

(İstanbul/DHA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Rize'ye dev çay bardağı heykeli!

SONRAKİ HABER

Formula 1'de Macaristan Grand Prix'sini Lewis Hamilton kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa