30 Temmuz 2018 17:07
Son Güncellenme Tarihi: 30 Temmuz 2018 19:39

'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk MGK'si sona erdi

'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk MGK'si sona erdi. Toplantı ayrıca OHAL sonrası düzenlenen ilk MGK olma özelliği taşıyor.

Fotoğraf: Kayhan Özer/AA

Paylaş

Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin hayata geçmesinin ardından, yeni yapısıyla Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında ilk kez toplandı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki toplantı, saat 15.35'te başladı, 21.00 sularında sona erdi.

Başkan Erdoğan başkanlığındaki toplantıya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile kuvvet komutanları katıldı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi öncesi MGK'de Başbakanlık Müsteşarı unvanıyla yer alan Fuat Oktay, bu kez Cumhurbaşkanı Yardımcısı unvanıyla bulundu.

Daha önce toplantılarda Genelkurmay Başkanı sıfatıyla yer alan Hulusi Akar bu toplantıya Milli Savunma Bakanı olarak katıldı. 

Geçmiş dönemde Kara Kuvvetleri Komutanı olarak MGK'ye katılan Orgeneral Yaşar Güler, bu kez Genelkurmay Başkanı bulundu. 

Öte yandan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ise ilk kez MGK toplantısına katıldı.

YENİ OTURMA DÜZENİ

Sistemin ilk toplantısında, Genelkurmay Başkanı, MGK tarihinde ilk kez sol ilk sırada yer almadı. Toplantıda oturma düzeni masada Cumhurbaşkanı'nın sağ ve sol tarafına göre şöyle uygulandı:

Sağ: Fuat Oktay, Hulusi Akar, Mevlüt Çavuşoğlu, Orgeneral Dündar, Koramiral Özbal.

Sol: Aldühamit Gül, Süleyman Soylu, Orgeneral Güler, Orgeneral Küçükakyüz.

GÜNDEM

Toplantıda, 'terörle mücadele', Suriye'deki son gelişmeler ve ABD ile yapılan Menbic anlaşmasındaki son durum ele alındı.

MGK'nin önemli gündem maddelerinden biri de ABD Başkanı Donald Trump ile Yardımcı Mike Pence'in, Rahip Andrew Craig Brunson'un yargılanması üzerinden Türkiye'ye yaptırımda bulunacaklarına dair sözleri oldu.

MGK BİLDİRİSİ

Milli Güvenlik Kurulu toplantısının ardından yayımlanan bildiride, ABD tarafından Türkiye'ye karşı kullanılan tehdit dilinin ilişkilere saygısızlık olduğu ve asla kabul edilemeyeceği belirtildi.

MGK toplantısının ardından bildiri yayımlanan bildiride, MGK toplantısında iç ve dış gelişmelerin bütün yönleriyle ele alındığı, "terör örgütlerine karşı yurt içinde ve yurt dışında icra edilen operasyonlar" hakkında kurula bilgi arz edildiği, "mücadeleye" aynı azim ve kararlılıkla devam edileceği belirtildi.

24 Haziran seçimlerinin "yurt bütününde huzur ve güven ortamı içinde geçmesinden" duyulan memnuniyetin dile getirildiği bildiride, "ülkenin milli güvenlik hassasiyetlerinin" yeni dönemde de aynı şekilde devam edeceği vurgulandı.

"Terör örgütleri arasında ayrım yapmadan kararlılıkla mücadele eden" Türkiye'nin, aynı yaklaşımı uluslararası toplumdan da beklendiği kaydedilerek "bazı ülkelerin terörle mücadelede çifte standart niteliği taşıyan uygulamalarının" kabul edilemez olduğu ifade edilen bildiride, "terörle mücadelede" bilgi paylaşımının önemine vurgu yapıldı ve Türkiye'nin "terör örgütleri ile ilgili yaklaşımı" çerçevesindeki bilgi ve birikimini dünyadaki tüm devletlerle paylaşmayı sürdüreceğinin altı çizildi.

Bildiride, ABD ile ilişkilere yönelik, "ABD'nin ülkemizin her türlü sorumluluğunu yerine getirdiği savunma sanayisi projelerini, milletlerarası antlaşmalara aykırı şartlara bağlayan kararının ve açıklamalarının, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığa ve güven ilişkisine telafisi mümkün olmayan zararlar vereceği vurgulanmıştır. ABD tarafından ülkemize karşı kullanılan tehdit dilinin ittifak ilişkilerine saygısızlık olduğu ve asla kabul edilemeyeceği belirtilmiştir. Türkiye'nin gerek ikili ilişkileri, gerekse ittifaklar çerçevesindeki tüm yükümlülüklerine bağlı olduğu kadar haklarına da sahip çıktığı, ülkemizin bu yaklaşımına saygı duyulmasının beklendiği kaydedilmiştir" değerlendirmesinde bulunuldu.

ABD ile Menbic konusunda sağlanan mutabakatın "Suriye meselesinin çözümüne" önemli katkı sağlayacağı belirtilen bildiride, "Bu kapsamda PKK/PYD-YPG terör örgütünün Münbiç'i terk etmesiyle ilgili yol haritası üzerinde durulmuştur. Bölgede güvenlik ve denetim sağlanmasına ilişkin ilave hazırlıklarla bölge halkının evlerine dönüşünü hızlandıracak tedbirler gözden geçirilmiştir" ifadesine yer verildi.

Bildiride, Suriye'de "terör örgütlerinin etkinlik gösterdiği bölgelerin" bir an önce "güvenli hale getirilmesine yönelik" çalışmaların da değerlendirildiği belirtilerek "Bu konudaki somut adımların atılmaya başlanacağı belirtilmiştir" değerlendirmesi paylaşıldı.

Ege ve Doğu Akdeniz'deki gelişmelerin yakından takip edildiği belirtilen bildiride, "Türkiye'nin denizlerdeki hak ve menfaatlerinin korunması hususundaki kararlılık vurgulanmıştır" ifadesi kullanıldı. (AA)

ÖNCEKİ HABER

ADD'nin yeni başkanı Süheyl Batum oldu

SONRAKİ HABER

Gürsel Tekin: İstanbul Belediye Başkanı adayı olmak istiyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...