29 Temmuz 2018 13:09

ABD, Arap NATO’su kurmayı planlıyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın; Mısır, Ürdün ve altı Körfez ülkesi ile ‘askeri ve siyasi bir ittifak’ üzerinde çalıştığı iddia edildi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin, altı Körfez ülkesi ile Mısır ve Ürdün’ün katılacağı “askeri ve siyasi bir ittifak” üzerinde çalıştığı öne sürüldü. Reuters haber ajansının ABD’li ve Arap yetkililere dayandırdığı habere göre Beyaz Saray, ülkeler arasında füze savunması, askeri eğitim, “terörle mücadele” ile bölgesel ekonomi ve diplomatik bağların güçlendirilmesi gibi diğer konularda daha “derin bir iş birliği” öngörüyor. İttifakın özellikle İran karşıtı politikalara yoğunlaşacağı tahmin ediliyor.

‘ORTADOĞU STRATEJİK İTTİFAKI’

DW’nin aktardığına göre, Beyaz Saray ve Ortadoğu’daki kaynaklar projeyi ‘Arap NATO’su’ olarak adlandırıyor. Kısa adı MESA olan Ortadoğu Stratejik İttifakı (Middle East Strategic Alliance) projesinin, şimdilik 12-13 Ekim tarihlerinde Washington’da yapılması planlanan bir zirvede tartışılabileceği belirtiliyor.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “son birkaç aydır bölgesel ortaklarımızla plan üzerinde çalışıyoruz” denildi.

HAZIRLIK GEÇEN YIL BAŞLADI

Trump’ın geçen yıl Suudi Arabistan’a düzenlediği ve iki ülke arasında dev bir silah anlaşmasının imzalandığı ziyarette Suudi yetkililerin bir güvenlik paktı fikrini ortaya attığı, ancak ittifak teklifinin hayata geçmediği kaydediyor. Bazı Arap kaynaklarsa planın yeniden ele alınması için çaba harcandığını belirtiyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü, konuyla ilgili açıklamasında “MESA, İran’ın saldırganlığı, terörizm, aşırılıkla mücadele edecek ve Ortadoğu’ya istikrar getirecek” diye konuştu.

Sözcü, Başkan Trump’ın söz konusu tarihlerde bir güvenlik zirvesine ev sahipliği yapıp yapmayacağı sorusuna ise yanıt vermedi.

‘KUTUPLAŞMAYI DERİNLEŞTİRECEK’

Reuters’a konuşan İranlı bir üst düzey yetkili ise, “Ortadoğu’da güvenlik istikrarı sağlama adı altında Amerikalılar ve müttefikleri bölgede tansiyonu yükseltiyorlar” dedi. Yetkili, Arap NATO’su yaklaşmının, “İran ve bölgesel müttefikleriyle ABD destekli Arap ülkeleri arasındaki uçurumu derinleştirmek dışında bir sonuç elde edemeyeceğini söyledi.

Öte yandan ABD’nin planı açısından Körfez ülkesi Katar’a yönelik Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) öncülüğündeki 13 aydır süren ambargo bir engel teşkil ediyor. ABD’nin bölgedeki en büyük askeri üssü Katar’da bulunurken, diğer Arap ülkeleri ise Katar’ı “terörü desteklemekle” suçluyor. Riyad ve Abu Dabi’nin ise ABD’ye Katar konusunun yeni ittifak açısından sorun olmayacağı konusunda güvence verdikleri belirtiliyor.

DAHA FAZLA MİLİTARİZASYON

“Önce Amerika” sloganıyla devam eden Beyaz Saray, müttefiklerini bölgesel güvenlik konularında daha fazla sorumluluk almaya zorluyor. BAE, şimdiden Ortadoğu genelindeki birliklerinin sayısını artırmış durumda. ABD ve müttefiklerinin Arap NATO planındaki hedeflerinden biri de ülkelerin ordularını eğitmek ve bölgesel bir füze kalkanı alanı yaratmak olduğu söyleniyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İhraç edilenlere para cezası kestiler!

SONRAKİ HABER

Rusya’da emeklilik yaşının yükseltilmek istenmesi protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa